www.mevzuattakip.com.tr



Yarım Zamanlı Çalışan Memurun Emeklilik Hakları Etkileniyor


Çocuğu doğan veya evlat edinen memurlara, belli sürelerle, günlük çalışma süresinin yarısında mazeret izni (tam ücretli ) kullanabilme ve haftalık çalışma süresinin yarısında çalışmama (yarım ücretli) hakkı da tanınmıştır. - 06.03.2017


Mazeret izni kapsamında günlük çalışma süresinin yarısında izinli sayılan memurun emeklilik hakları etkilenmezken, haftalık çalışma süresinin yarısında çalışmayan (yarım zamanlı çalışma) memurun emeklilik hakları ise etkilemektedir.

Yarım zamanlı çalışma emeklilik haklarını etkiliyor

Yarım zamanlı (haftalık çalışma süresinin yarısında) çalışan memura mali hakları ve sosyal yardımları bu süre için yarım olarak ödenirken, ilgililerin emeklilik hakları da etkileniyor.

Devlet memurlarının yarım zamanlı çalıştıkları dönemde;

**fiili hizmet süreleri ile prim ödeme gün sayıları yarım olarak hesaplanır.

**sigorta primi/emekli keseneği, normal zamanlı çalışmaya göre yarı miktarda olur.

**genel sağlık sigortası primi, sigorta primine esas aylık kazancın/emekli keseneğine esas aylık tutarın tamamı üzerinden kesilir (normal zamanlı çalışmadaki miktar kadar kesilir).

Ayrıca, yarım zamanlı çalışma süreleri, emeklilik bakımından ek gösterge ve makam tazminatına hak kazanılmasında aranan sürelerde yarım olarak değerlendirilir.

Yarım zamanlı çalışmanın emeklilik haklarını kısmen etkilemesi sağlanabilir

Devlet memurlarının haftalık çalışma süresinin sadece yarısında çalıştıkları dönemlerin emeklilik haklarına etkisi de yarım olmaktadır.

Ancak, memurların ya da hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve yarım zamanlı çalışılan sürelere ilişkin hesaplanacak prim borçlarını ödemeleri halinde, bu süreler de emeklilik bakımından ilgililerin hizmet süresine eklenir.

Öte yandan, yarım zamanlı çalışma sürelerine ilişkin primler ödenmiş olsa bile, bu süreler; kıdem yılı süresini, kademeyi/dereceyi, ek gösterge ve makam tazminatına hak kazanılması için gerekli süreyi  etkilemez.

 

Kaynak:  memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA