www.mevzuattakip.com.tr



Yaş Haddinde Emeklilikte, Yaş Hesabı Nasıl Yapılır?


T.C. Emekli Sandığı iştirakçilerinin yaş haddinden emekliye ayrılmalarına ilişkin yaş hesabında hangi tarihin esas alınacağı konusunda, ilgili personel tereddüt yaşayabilmektedir. - 26.05.2016


YAŞ HADDİNDE EMEKLİLİKTE, YAŞ HESABI NASIL YAPILIR?

T.C. Emekli Sandığı iştirakçilerinin yaş haddinden emekliye ayrılmalarına ilişkin yaş hesabında hangi tarihin esas alınacağı konusunda, ilgili personel tereddüt yaşayabilmektedir.

5434 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu, Sandık iştirakçilerinin görevleriyle ilişiklerinin kesilmesi gereken yaş hadlerini de belirlemiştir.

Emekli Sandığı Kanununun yaş hadlerine ilişkin düzenlemesinde, farklı görevler için farklı yaş hadleri belirlenirken, belirlenen yaşların doldurulma tarihlerinin görevden ayrılma tarihleri olacağı ve bazı yaş hadlerini doldurmuş olanların bazı görevlere açıktan ya da naklen atanmasını ise yasak getirilmiştir.

Genel olarak Sandık iştirakçilerinin görevleriyle ilişiklerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 65 yaşın doldurulma tarihi olarak belirlenmiş olmakla birlikte, bazı görevlerde bulunanlar için daha düşük ya da daha yüksek yaş hadleri de getirilmiştir. İstisnai durumlara aşağıdaki tabloda yer verilmesinin yanı sıra, 65 yaşını doldurmuş olanlar ilgili görevlere açıktan veya naklen atanamamaktadır.

Yaş düzeltmeleri ve doğum tarihinin bilinmemesi hali

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Devlet memuriyetine girişte aranan alt yaş sınırını 18 yaşınıntamamlandığı tarih olarak belirlemiştir. Öte yandan, bir meslek veya sanat okulunu bitirenlerden en az 15 yaşını tamamlayarak Türk Medeni Kanunu uyarınca kazai rüşt kararı almış olanların da memuriyete girmesine imkan tanımıştır.

Öte yandan, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu, Sandık iştirakçisi olarak bu Kanun ile tanınan haklardan yararlanabilmeyi 18 yaşının tamamlanmış olması şartına bağlamıştır.

5434 sayılı Kanunda ayrıca, bu Kanun hükümlerinin ilgili iştirakçiler hakkında uygulanması konusunda;

-Emeklilik hakkı tanınan göreve ilk defa atamada, kurumlara gösterilen nüfus hüviyet cüzdanlarında yazılı doğum tarihleri esas alınır.

-18 yaşın doldurulmasından sonra, doğum tarihlerinde yapılan düzeltmeler dikkate alınmaz.

-18 yaşını tamamladıktan sonra yaş düzeltilmesi yapılmışsa, 18 yaşının doldurulması tarihindeki doğum tarihi esas alınır.

-Nüfus hüviyet cüzdanındaki doğum tarihi ile nüfus kayıtlarındaki doğum tarihi farklı ise, nüfus kayıt tarihi esas alınır.

-Birden fazla nüfus kaydı bulunanların bu kayıtları arasında fark varsa, tarihi eski olan kayıt esas alınır.

-Birden fazla nüfus kaydı bulunanların bu kayıtları arasında fark varsa ve sonraki kayıt 18 yaşın doldurduktan sonra alınmış bir karara (idari veya yargı) dayanıyorsa dikkate alınmaz.

-Doğum tarihlerinde ay gösterilmemiş ise, o yılın Temmuz ayının birinci günü, ay yazılı olup da gün gösterilmemiş ise o ayın birinci günü, doğum günü sayılır.

Yaş itibariyle zorunlu emekliye ayrılacaklar için emeklilik günü

Zorunlu yaş haddinden emeklilikte, ilgililer hakkında geçerli olan yaş haddinin tamamlandığı gün esas alınır.

5434 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu, Sandık iştirakçilerinin görevleriyle ilişiklerinin kesilmesi gereken yaş hadlerini belirlemiştir.

Emekli Sandığı Kanununun yaş hadlerine ilişkin düzenlemesinde, farklı görevler için farklı yaş hadleri belirlenirken, belirlenen yaşların doldurulma tarihlerinin görevden ayrılma tarih olacağına hükmetmiştir.

Genel olarak Sandık iştirakçilerinin görevleriyle ilişiklerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 65 yaşın doldurulma tarihi olarak belirlenirken, 5434 sayılı Kanunla bazı görevlerde bulunanlar için daha düşük ya da daha yüksek yaş hadleri de getirilmiştir.

Bu itibarla, örneğin emeklilik yaş haddi 65 olan bir memurun görevde bulunabileceği son gün; 65 yaşına girdiği tarih ya da 66 yaşından gün aldığı tarih değil, 65 yaşını tamamladığı tarih olacaktır. 66 yaşından gün aldığı tarihte ise görevde olmayacaktır.

Buna göre, doğum tarihi 1 Haziran 1951 olan ve bulunduğu göreve ilişkin emeklilik yaş haddi 65 olan iştirakçi; 1 Haziran 2016 tarihinde mesai bitimine kadar görev yapabilecek ve 1 Haziran itibariyle emekli olacaktır. Bu kişi, 2 Haziran 2016 tarihinde görevde olmayacaktır.

Emeklilik yaş hadlerinin kimler için ne kadar olduğunu görmek için tıklayınız …

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA