www.mevzuattakip.com.tr



Yılbaşında Yapılan Maaş Zammını Memura Çok Görenler Var


2016 yılının ilk altı aylık döneminde enflasyon artış oranının %3,63 olması nedeniyle memura %2,37 oranında refah payı sağlandığı yaklaşımından hareketle, yılbaşında yapılan %6 oranındaki maaş zammının yüksek bir zam oranı olduğunu ileri sürenler de oluyor. - 15.07.2016


YILBAŞINDA YAPILAN MAAŞ ZAMMINI MEMURA ÇOK GÖRENLER VAR

2016 yılının ilk altı aylık döneminde enflasyon artış oranının %3,63 olması nedeniyle memura %2,37 oranında refah payı sağlandığı yaklaşımından hareketle, yılbaşında yapılan %6 oranındaki maaş zammının yüksek bir zam oranı olduğunu ileri sürenler de oluyor.

 Ancak, bu şekilde değerlendirme yapanların öncelikle 2014 yılında yapılan maaş zammının ve hala devam eden olumsuz etkilerinin kamu çalışanlarında yarattığı refah kaybını unutmamaları gerektiğini düşünüyoruz.

2016 yılında maaş zammı

2015 yılında imzalanan Toplu Sözleşmede, kamu görevlilerinin maaşlarına;

*1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olarak %6 oranında zam yapılması,

*1 Temmuz 2016 tarihinden geçerli olarak %5 oranında zam yapılması ile yılın ilk altı aylık döneminde enflasyon artış oranının %6’dan fazla çıkması durumunda aradaki farkın 1 Temmuz itibariyle yapılacak zam oranına ilave edilmeside kararlaştırılmıştı.

Bu çerçevede, 2016 yılının ilk 6 aylık döneminde enflasyon artış oranı %3,63 oranında gerçekleştiğinden, 1 Temmuz itibariyle maaşlara sadece %5 oranında artış yapılmıştı.

Yılbaşında yapılan %6 oranındaki zam memurun refahını artırdı mı?

2016 yılının ilk altı aylık döneminde memura yapılan maaş zammının oranının %6 ve enflasyon artış oranının %3,63 olması karşısında, memurun %2,37 oranında refah payına kavuştuğu yönündeki değerlendirmeler memurların yaşadığı gerçeklerle örtüşmemektedir.

Öncelikle, ortada gerçek bir refah payından söz edilebilmesi için, memur maaşlarının yaşam şartları bakımından makul seviyelerde olması ve önceki dönemlerde yapılan maaş zamlarından kaynaklı olumsuz etkilerin bulunmaması ya da oluşmuş olumsuz etkilerin giderilmiş olması gerekmektedir.

Ancak Devlet memurlarımızın büyük bir kısmının maaş seviyesi yoksulluk sınırının altında bulunmakta ve geçmiş dönemlerde yapılan maaş zamlarından kaynaklı olumsuz etkiler devam etmektedir.

2014 yılında maaş zammı nasıl yapılmıştı?

Maaşlara 2014 yılında zam yapılırken farklı bir yol seçilmiş ve Devlet memurları mağdur edilmişti. Bu uygulamanın memur maaşları üzerindeki olumsuz etkileri ise devam ediyor.

Hatırlanacağı üzere, 2014 yılında belli bir oranda maaş zammı yerine taban aylıkta brüt 175 TL’lik artış yapılmış ve enflasyon farkı ise maaşlara hiç yansıtılmamıştı.

2014 zammı nedeniyle Devlet memurlarının maaşlarındaki artış oranı kadro unvan ve derecelerine göre yaklaşık %1,50 ile %7,70 aralığında gerçekleşirken, aynı yıl enflasyondaki artış oranı ise %8,17 olmuştu.

Bu durum, memurların yüksek oranda refah kaybına neden olurken, telafi yoluna da gidilmemişti.

Hal böyle iken, bu yılın ilk altı ayında enflasyonun %3,63 oranında gerçekleşmesiyle memurun %2,37 oranında refah payı aldığını ileri sürmenin, mevcut ücret düzenlemeleri çerçevesinde memurlara haksızlık olacağını düşünmekteyiz.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA