www.mevzuattakip.com.tr



Yılın İkinci Yarısında, Eş ve Çocuk Durumuna Göre Memur Maaşları Arasında Ne Kadar Fark Olacak?


1 Temmuz 2016 tarihinden geçerli olarak memur maaşlarına %5 oranında zam yapılacak ve bu zam 15 Temmuz itibariyle aile yardımı miktarında da artış sağlayacak. - 07.06.2016


YILIN İKİNCİ YARISINDA, EŞ VE ÇOCUK DURUMUNA GÖRE MEMUR MAAŞLARI ARASINDA NE KADAR FARK OLACAK?

1 Temmuz 2016 tarihinden geçerli olarak memur maaşlarına %5 oranında zam yapılacak ve bu zam 15 Temmuz itibariyle aile yardımı miktarında da artış sağlayacak.

Devlet memurlarına aylık net maaşlarıyla birlikte ödenen aile yardımı ödeneğinin miktarı ve aylık brüt maaştan kesilecek gelir vergisinden düşülen asgari geçim indirimi miktarı, ilgili memurun eş ve çocuk durumuna göre değiştiğinden, aynı koşullardaki memurların net maaş miktarı eş ve çocuk durumları nedeniyle farklı olabilmektedir.

Örneğin, eşi çalışmayan ve 72 aydan küçük 3 çocuğu olan bir memurun aylık net ücreti, 2016 yılının ikinci altı aylık döneminde; aynı unvan, kadro, derece ve hizmet yılındaki bekar (ve çocuksuz) memura göre net "425,37 TL" daha fazla olabilecek.

Eş ve çocuktan dolayı ödenen aile yardımına ilişkin ayrıntılar için tıklayınız…

Asgari geçim indirimi tutarlarının güncel hali için tıklayınız …

Eş durumu

Devlet memuru;

-Gelir elde etmeyen veya sosyal güvenlik kurumlarından aylık almayan eşinden dolayı aile yardımı alabilmektedir.

-Aktif ücretli olarak veya ücret karşılığında bir kurumda çalışmayan eşinden dolayı asgari geçim indiriminden yararlanabilmektedir.

Buna göre, eşinden dolayı aile yardımı alan ve asgari geçim indiriminden yararlanan memurun maaşı, bekar (veya eşi çalışan) memura göre daha fazla olacaktır. Bu fazlalığın miktarı 15 Temmuz 2016 itibariyle 223,72 TL olacaktır.

Çocuk durumu

Devlet memuru;

-Aile yardımına müstahak çocuklarından dolayı (çocuk sayısı sınırlaması olmaksızın) aile yardımı alabilmektedir. 72 aylık ve daha küçük olan çocuklar için aile yardımı bir kat artırılarak ödenmektedir.

-Aile yardımından yararlanabildiği çocuklardan dolayı (sayı sınırlaması var) asgari geçim indiriminden yararlanabilmektedir. Memur hakkında, eşinden dolayı asgari geçim indiriminden yararlanıyorsa en çok 3 çocuğu için, eşinden dolayı asgari geçim indiriminden yararlanmıyorsa en çok 5 çocuğu için asgari geçim indirimi uygulanıyor. Ancak, aylık brüt ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarının, ilgili memurun yararlanabileceği asgari geçim indirimi tutarından daha az olduğu durumlarda, memurun asgari geçim indiriminden yararlanabileceği çocuk sayısı daha az olabiliyor.

Buna göre, çocuklarından dolayı aile yardımı alan ve asgari geçim indiriminden yararlanan memurun maaşı, aile yardımından yararlanabilecek çocuğu olmayan memura göre daha fazla olacaktır. Bu fazlalığın miktarı, aile yardımına müstahak çocuk sayısına göre değişmektedir.

Çocuk Durumu*

Maaşa Eklenen Net Tutar

Çocuk yok

0,00 TL

1 çocuk, 72 aydan büyük

41,84 TL

1 çocuk, 72 aydan küçük

65,16 TL

2 çocuk, 72 aydan büyük

83,69 TL

2 çocuk, biri 72 aydan küçük biri büyük

107,00 TL

2 çocuk, 72 aydan küçük

130,32 TL

3 çocuk, 72 aydan büyük

131,71 TL

3 çocuk, biri 72 aydan küçük ikisi büyük

155,02 TL

3 çocuk, ikisi 72 aydan küçük biri büyük

178,33 TL

3 çocuk, 72 aydan küçük

201,65 TL

*Tablo sadece 3 çocuğa göre hazırlanmıştır. Çocuk sayısı daha fazla olan personelin; aile yardımı ödeneği kapsamındaki diğer çocuklarından dolayı da aile yardımı alabileceği; bu çocuklar için asgari geçim indiriminden ise sadece bazı memurlar (gelir vergisi tutarı toplam agi tutarından fazla olanlar) yararlanabilecektir.

Kaynak:memurunyeri.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA