www.mevzuattakip.com.tr



Yıllık İzinler Uzadı Mı?


Yaklaşık bir ay önce Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6704 sayılı Torba Kanun ile işçilerde yıllık izin uygulaması ile ilgili önemli değişiklikler olmuştu. - 19.05.2016


Yıllık izinler uzadı mı?

Yaklaşık bir ay önce Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6704 sayılı Torba Kanun ile işçilerde yıllık izin uygulaması ile ilgili önemli değişiklikler olmuştu. Son haftalarda da siz okuyucularımızdan bu konuyla ilgili birçok soru gelmeye başladı. Soruların bir kısmı işçilerden gelirken bir kısmı da işçisine nasıl izin vereceğine karar veremeyen işverenlerden geliyor. Ben de bugün son değişiklik ile birlikte işçilerdeki yıllık izin uygulamasına değinmek istedim.

Bir yıl kıdem gerekli

İşçilerde yıllık izin uygulaması için en önemli hususlardan birisi asgari çalışma süresi… Bir işçinin yıllık izne hak kazanabilmesi için, işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olması gerekli. Yani işyerinde bir yıldan az kıdemi olan bir işçi işvereninden yıllık izin isteyemiyor.

Söz konusu bir yılın hesaplanmasında; işçinin raporlu olduğu süreler, hafta tatili ve resmi tatil günleri, evlilik ve ölüm izinleri gibi süreler de dikkate alınıyor ve işçi bu sürelerde de çalışmış gibi sayılıyor.

Yıllık izin süreniz ne kadar?

İşçinin bir yıl içinde ne kadar yıllık izin kullanabileceği işyerinde çalıştığı süreye göre değişiyor. Buna göre işyerindeki hizmet süresi 1 yıldan 5 yıla kadar olanların izin süresi 14 gün olarak uygulanıyor. Hizmet süresi 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlar için izin süresi 20 gün iken hizmet süresi 15 yıl ve daha fazla olanlarda 26 gün.

Ayrıca yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanıyor. 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık izin süresi ise 20 günden az olamıyor.

Uzayacak ama nasıl?

Yazımızın başında bahsettiğimiz torba kanun yıllık izinle ilgili önemli bir değişikliğe gitti. Değişiklikten önce yıllık izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebiliyordu. Örneğin, 20 gün yıllık izin hakkı olan bir işçi bu süreyi en fazla üçe bölecek ve bir parçası 10 günden az olamayacaktı. Geri kalan 10 günü ise iki parça şeklinde (6+4 gün, 7+3 gün gibi) kullanması gerekecekti.

Yapılan değişiklik ile yıllık izinlerin en çok üçe bölünme şartı kaldırıldı. Böylece işçiler yine bir bölümü 10 günden az olmamak üzere izinlerinin kalan kısmını istedikleri kadar parçaya bölebilecek. Dolayısıyla 20 gün izni olan bir işçi 10 günlük kesintisiz iznin haricinde kalan izin günlerini 10 parçaya bölüp birer gün şeklinde kullanabilecek.Böylece genel tatil ve ulusal bayram günlerinin öncesinde ve sonrasında tatil olmayan günlerde işçiler yıllık izin kullanarak tatillerini uzatabilmesi mümkün olabilecek.

Yol izni de verilmeli

Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemeleri ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam 4 güne kadar ücretsiz izin de vermek zorunda.

Ayrıca işverenin, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutması gerekiyor.

Kaynak:  Meydan Gazetesi / Mehmet BULUT


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA