www.mevzuattakip.com.tr



Yorum Haber: Kadro Beklentileri


Sözleşmeli Personel, Üniversiteli İşçi ve Mahalli İdare Hizmet Alımı İşçileri sorunlarının çözümü için uzun zamandır mücadele ediyor. - 23.02.2020


Kendi statüleri ile ilgili olarak iyileştirme beklentisi içerisinde bulunan Mahalli İdareler Sözleşmeli Personelleri, durumları ile ilgili olarak “5393 sayılı Belediye Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” taslağında hüküm öngörülmemiş olmasını sorun olarak görmektedirler.

Öncelikle ifade etmeliyiz ki; insan kaynakları sorunları sadece mahalli idarelerdeki sözleşmeli personellerden ibaret olmadığı gibi, diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki sözleşmeli personellerin de kadro beklentileri mevcuttur.

Mahalli idarelerdeki sözleşmeli personellerin kadro beklentilerinin, bahsi geçen kanun taslağında yer alarak çözülmesi en doğru olan yaklaşım olacaktır. Ancak, bunun olmaması halinde de her şey bitmiş olmayacaktır, olmamalıdır.

Nihayetinde, kamuda statülerinden dolayı çözüm bekleyen farklı gruplarda mevcuttur. Bu gruplar ve beklentilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

- Mahalli idarelerdeki sözleşmeli personeller,

- Üniversite mezunu olan kamu işçileri,

- Mahalli idareler personel şirketi işçileri,

- Bir çok unvandaki personellerin ek gösterge ve iyileştirme beklentileri.

Kuşkusuz, kamudaki istihdam sorunları, bütüncül bir yaklaşımla çözümlenmelidir. Yoksa, belli periyotlarla, aynı beklentiler doğacak, bu husus ise  iş verimini düşürecektir.

Bu nedenle, artık çok parçalı ve içinden çıkılmaz hal alan kamu insan kaynakları sistemi masaya yatırılarak gözden geçirilmeli, kalıcı çözümler bulunmalıdır.

Ancak bilinmelidir ki; kamuya insan kaynakları temininde, sözleşmeli, memur ve işçiler açısından liyakata dayalı bir sistem kurulamaması, istisnai bazı durumlarda uygulanması gereken sözleşmeli personel sisteminin genel (esas) uygulama haline getirilmesi, herhangi bir kriter aranmadan sadece mezuniyetin esas alındığı alım sisteminin devam ettirilmesi, belediyelerde iş verimini düşürecek, liyakat sistemini zayıflatacaktır.

Bu nedenle, mevcut bekleyen sorunların tamamı, tüm sistem analiz edilerek masaya yatırılmalı, beklentilerin kamuda karmaşa yaratmayacak şekilde çözülmesi ve yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde, bir daha bu gibi sorunları oluşturmayacak şekilde yasal düzenlemelere tabi tutulması şarttır.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA