www.mevzuattakip.com.tr



Belediyelerce Coronavirüs Salgınıyla Mücadelede Alınacak Tedbirler


UYARI: Makale’nin tamamına, sitemize üye girişi yaptıktan sonra ulaşabilirsiniz. Siteye üye değilseniz, lütfen ÜYE OL butonuna tıklayarak üye olunuz. Üyelik esnasında, girilen bilgilerin şüpheli olması halinde, üyeliğiniz silinecektir.


Belediyelerce Coronavirüs Salgınıyla Mücadelede Alınacak Tedbirler  

Av. Gazi SERT

İçişleri Bakanlığı

Eski Başkontrolörü

Çin’in Wuhan Eyaletinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan “Coronavirüs” salgın hastalığı ile mücadele hususunda şüphesiz belediyelerimize de görevler düşmektedir. Zira, belediyelerimiz yürüttükleri hizmetler dolayısıyla yerelde vatandaşlara dokunan önemli bir yerel yönetim kurumudur.

Başta 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu olmak üzere mer’i mevzuatımızda sağlıkla ilgili olarak belediyelere verilmiş çok sayıda görev vardır. Ayrıca, belediyelerin yürüttüğü hizmetler, mahalli müşterek nitelikte olduğundan, bu hizmetlerin sunumunda virüsün yayılmasını engelleyici yönde tedbirler alınması önemlidir. 

Bilimsel verilere göre söz konusu virüs insandan insana solunum yoluyla bulaştığından, alınması gereken tedbirlerin başında, insanların toplu olarak bulunabileceği alanlarla ilgili gerekli tedbirlerin alınması yer almaktadır. Bu kapsamda, vatandaşların toplu olarak yararlandığı belediye hizmetlerinde, özellikle toplu ulaşım mahal ve araçlarının belli periyotlarda dezenfekte edilmesi önem arz etmektedir. 

Yine aynı şekilde, belediye hizmetlerinin devamlılığının sağlanması açısından, belediye personelinin de virüsten korunmasına yönelik tedbirlerin de unutulmaması gerekmektedir. Bu açıdan, belediye hizmet binalarının belli periyotlarda dezenfekte edilmesi, rutin belediye işleri dışında ziyaretçi girişlerinin geçici süreyle kaldırılması, vatandaşlarla yakın temasta bulunan personellerin maske kullanmalarının sağlanması gerekmektedir. Ayrıca vatandaşların toplu katılımına yönelik eğitim, kültür ve sosyal faaliyetlerin (seminer, panel, festival, konser vb) ertelenmesi yönünde tedbirlerin alınması faydalı olacaktır.     

Diğer taraftan, Coronavirüs ile mücadelede belediyelerin denetim ve kontrolü altında bulunan işyerleri, özellikle insanların toplu olarak kullandığı umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ile ilgili olarak ilave tedbirlerin alınması gerekir ki, bu hususta İçişleri Bakanlığınca 16.03.2020 tarihinde bir Genelge yayınlanmıştır. Bu Genelgede 1593 sayılı Kanun gereğince İçişleri Bakanlığı tarafından umuma açık işyerleriyle ilgili tedbirler getirilmiştir. Söz konusu Genelgede;

- Tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta, kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları (atari, playstation vb.), her türlü kapalı çocuk oyun alanları (alışveriş merkezi ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetlerinin geçici bir süreliğine 16.03.2020 Pazartesi saat 24:00 itibarıyla durdurulacağı;

- Sivil toplum kuruluşlarının (dernek, vakıf) genel kurulları ve sivil toplum kuruluşlarının eğitimleri dahil, insanları toplu olarak bir araya getiren her türlü toplantı ve faaliyetlerinin (icrai zorunluluk gerektiren yönetim faaliyetleri hariç) 16.03.2020 Pazartesi saat 24:00 itibarıyla erteleneceği;

- Toplu olarak vatandaşların bir arada bulunduğu “Taziye Evleri”nin faaliyetlerinin de 16.03.2020 Pazartesi saat 24:00 itibarıyla durdurulacağı;

Bu tedbirlere ilişkin Vali/Kaymakamlar tarafından il/ilçe belediyeleri ile işbirliği içinde ilgili Kanun hükümleri çerçevesinde gerekli tedbirlerin ivedilikle uygulanması, bildirilmiştir.

Yukarıda sayılan işyerlerinden, belediyece ruhsatlandırılan ve denetlenen işyerlerinin kapalı tutulup tutulmadığı belediye zabıtasınca denetlenecektir. Genelgeye aykırı olarak faaliyetlerini devam ettiren işyerleri hakkında belediye zabıtası tarafından tutanak düzenlenerek işyeri mühürlenecektir. Düzenlenen tutanaklar da 1593 sayılı Kanunun 294. maddesi gereğince idari para cezası verilmesi için Mülkî Amire gönderilecektir.

Coronavirüs salgını, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanların fiziki ve ruhsal sağlıklarının yanı sıra ülke ekonomisini de tehdit eder hale gelmiştir. Bu tehdidin en az zarar ile atlatılabilmesi için, siyasi polemiklerin bir kenara atılarak kurumlar arasında işbirliği, özellikle merkezi idare ile belediyelerin koordineli bir şekilde çalışması önemlidir. 


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA