www.mevzuattakip.com.tr |
Ekli “Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması Programını Tercih Eden Üreticilerin Desteklenmesine İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 21/10/2008 tarihli ve 501 sayılı yazısı üzerine, 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 27/10/2008 tarihinde kararlaştırılmıştır.
ÇEVRE AMAÇLI TARIMSAL ARAZİLERİN KORUNMASI PROGRAMINI TERCİH EDEN ÜRETİCİLERİN DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN KARAR
Karar Sayısı : 2008/14268
Resmî Gazete : 14 Kasım 2008 / 27054
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (2013/4601 sayılı BKK ile değişik) (1) 5488 sayılı Tarım Kanunu çerçevesinde; Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) Programı ile tarımsal arazilerde toprak ve su kalitesinin korunması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve yoğun tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik gerekli kültürel tedbirlerin alınması amacıyla; Adana, Adıyaman, Ankara, Amasya, Aksaray, Aydın, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Konya, Manisa, Mersin, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas, Tokat ve Zonguldak illerinde programa katılan ve hibe sözleşmesi imzalayan üreticilere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Bakanlık)’nca tarımsal destekleme ödemesi yapılır.
Ödemeler
MADDE 2 – (2011/1573 sayılı BKK ile değişik) (1) ÇATAK Programı kapsamında destekleme yapılacak alanlarda, aşağıda belirtilen üç ayrı kategoride üç yıl süreyle ödeme yapılır:
Birinci kategori: Minimum toprak işlemeli tarım uygulamalarına 30 TL/da,
İkinci kategori: Toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun engellenmesine yönelik uygulamalar ile arazinin boş bırakılması uygulamalarına 60 TL/da,
Üçüncü kategori: Çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalarına 135 TL/da,
ödeme yapılır.
(2) ÇATAK programı kapsamında birinci veya ikinci yıl desteklemesinden yararlanan ancak ikinci veya üçüncü yıl destekleme ödemesinden henüz yararlandırılmayan üreticilerin, ikinci veya üçüncü yıl ödemelerinde; ÇATAK uygulamalarına katılmak üzere üreticinin Bakanlığa verdiği taahhütnamenin ve hibe sözleşmesinin düzenlendiği yılda belirtilen kategoriler ve destekleme tutarları dikkate alınır.
Finansman
MADDE 3 – (1) Yapılacak ödemelerin finansmanı iç ve dış kaynaklardan sağlanacaktır. Çiftçilere yapılacak ödemeler T.C. Ziraat Bankası A.Ş. (Banka) aracılığıyla yapılır. Söz konusu işlemlerden dolayı Bankaya, Bakanlık bütçesinde yer alan ilgili harcama kaleminden % 0,2 oranında hizmet komisyonu ödenir.
Denetim, cezai hükümler ve sorumluluk
MADDE 4 – (l) Ödemelerin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Bakanlık yetkilidir. İlgili merciler, kendilerine ibraz edilen ödemelere esas teşkil eden belgelerin gerçekliğini araştırmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere ödeme yapılmasına neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak üzere sahte ve içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli cezai ve diğer kanuni işlemler yapılır.
(2) Haksız yere yapılan ödemeler, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde, haksız ödeme tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için anılan Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte, ödeme yapılanlardan geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinden müştereken sorumlu tutulurlar.
Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar
MADDE 5 – (l) Bu Kararın yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanacak uygulama tebliği ile belirlenir.
Yürürlük
MADDE 6 – (l) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 7 – (l) Bu Karar hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA