www.mevzuattakip.com.tr



Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Karar


Ekli "Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Karar"ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 26/5/2009 tarihli ve 252 sayılı yazısı üzerine, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci maddesi, 20/6/2001 tarihli ve 4684 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi ile 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Kanunun 33 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 8/6/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.


HUBUBAT ÜRÜNÜ ALIMI VE SATIMI HAKKINDA KARAR

Karar Sayısı : 2009/15095

Resmî Gazete : 20 Haziran 2009 / 27264

 

Alım, satım fiyat ve esaslarının belirlenmesi

MADDE 1 – (1) Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO), hububat fiyatlarını ve alım-satım esaslarını Ana Statüsü ve bu Kararda yer alan hükümler ile piyasa şartları çerçevesinde belirlemeye ve uygulamaya yetkilidir.

(2) TMO; Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan üreticilerden, tüccar ve şirketler ile üreticilerin ortağı olduğu kooperatiflerden doğrudan veya birlikler aracılığıyla alım yapar.

İhtiyaçların karşılanması

MADDE 2 – (1) TMO, Ana Statüsü ve bu Karar kapsamındaki faaliyetleri yerine getirmek ve satın aldığı ürünleri işlemek amacıyla tesis, imalathane, idari bina, lojman, depo, arazi, malzeme, demirbaş ve gerekli diğer araç ve gereçleri satın almaya ve kiralamaya yetkilidir.

(2) TMO, hububat ve diğer ürün alımlarında, alım kampanya dönemleri ile sınırlı olmak üzere geçici görevli olarak görevlendirdiği personelin görevlendirme süresince konaklama ihtiyaçlarını mevcut tesislerle veya konaklama yeri kiralayarak karşılayabilir. Bu şekilde konaklama ihtiyacı karşılanan geçici görevli personelden herhangi bir ücret alınmaz.

Umumi mağazacılık işlemleri

MADDE 3 – (1) Emanet alımlarda düzenlenecek Makbuz Senedi karşılığı kredi kullanımında aşağıdaki esaslar uygulanır.

a) TMO, ürününü emanete bırakan üreticilere belirleyeceği esaslar çerçevesinde avans ödemeye yetkilidir.

b) Bankaların, TMO tarafından 2699 sayılı Umumi Mağazalar Kanunu hükümlerine göre düzenlenen makbuz senetlerini teminat olarak gösteren gerçek veya tüzel kişilere kullandıracağı kredilerde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranı % 0'dır. Bankaların söz konusu krediler nedeniyle lehe aldıkları paralar % 1 oranında banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir.

(2) Bu madde kapsamında kullanılan kredilerin teminatı olan makbuz senetlerinin TMO'ya ciro ve teslim edilmesi durumunda, alım ve ödemeye ilişkin esaslar TMO tarafından belirlenir.

(3) TMO, düzenlenen makbuz senedi karşılığında kredi kullanan gerçek veya tüzel kişilerin, ürünlerini TMO'ya satmamaları durumunda, kullandıkları kredilere ilişkin yıllık faiz oranının azami % 25'ine kadar kısmını karşılamaya yetkilidir.

İthalat-ihracat

MADDE 4 – (1) TMO, gerektiğinde peşin ve/veya kredili olarak hububat ithalatı ve/veya ihracatı yapmak için Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlık ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca görevlendirilebilir.

Görev zararı

MADDE 5 – (1) Bu Kararın 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası ile 4 üncü maddesi kapsamındaki ödemelerden veya faaliyetlerden doğan zararlar görev zararı sayılır ve Hazinece karşılanır.

(2) Önceki kampanya dönemlerinde temin edilen ürünlerle ilgili olarak o yıllara ait kararname hükümleri çerçevesinde işlem yapılır.

(3) Yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde doğmuş ve doğacak görev zararları Hazinece avans olarak ödenir.

(4) Avans olarak ödenen ve/veya ödenecek olan görev zararlarının incelenmesini müteakip bir fark ortaya çıkarsa taraflar ödeme yükümlülüklerini yerine getirirler.

Finansman temini

MADDE 6 – (1) TMO'nun hububat ürünü ve mamullerinin alımı ve ithalatı için gerek duyacağı finansman, bütçeye konulan ödenekten yapılacak aktarımlar ve iç veya dış kredi temini suretiyle karşılanabilir. TMO'nun bu kapsamda yurt içinden veya yurt dışından kullanacağı döviz ya da TL cinsi kredileri üzerinden, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi yapılmaz. Söz konusu krediler nedeniyle bankaların lehe aldıkları paralar % 1 oranında banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir.

(2) TMO tarafından kredi temini için yapılacak "alım garantili satış" ve benzeri finansman tekniklerinin uygulanmasında belirlenen alım-satım şartları aranmaz. Bu işlemlerden doğan alım-satım farkları ve diğer giderler borçlanma maliyeti olarak kabul edilir.

Bilgi ve belge isteme

MADDE 7 – (1) TMO, 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve Ana Statüsü gereği iştigal konusu ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi gerçek ve tüzel kişilerden isteyebilir. İstenen bilgi ve belgeler tam ve doğru olarak talep edilen süre içerisinde TMO'ya verilir.

Olağanüstü hal ve savaş stoku

MADDE 8 – (1) TMO'ya verilen görev kapsamında tutulan olağanüstü hal ve savaş stokuna ait muhafaza ve finansman giderleri ile bu stok miktarında artış olduğu takdirde artan kısma ait mal bedeli, olağanüstü hal ve savaş stok miktarlarının azalması nedeniyle serbest stok haline dönüşen olağanüstü hal ve savaş stoklarının satılıncaya kadar oluşan muhafaza giderleri müteakip bütçe yılında Hazinece karşılanır.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 9 – (1) 29/5/2006 tarihli ve 2006/10506 sayılı Kararname yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 10 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 11 – (1) Bu Karar Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlık ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından müştereken yürütülür.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA