www.mevzuattakip.com.tr |
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI BAZI OKULLARDA GÖREVLENDİRİLECEK YABANCI UYRUKLU ÖĞRETMENLERİN SÖZLEŞMELİ ÇALIŞTIRILMALARI HAKKINDA ESASLAR
Bakanlar Kurulu Kararı: 11/10/1985-85/9949
Resmî Gazete: 2.11.1985/18916
Amaç ve Kapsam :
Madde 1– Bu asasların amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı, bir kısım derslerin öğretiminin yabancı dille yapıldığı okullarda sözleşmeli olarak görevlendirilecek yabancı uyruklu öğretmenlerin seçimi, görevlendirilmeleri, tabi olacakları hükümler, özlük ve diğer sosyal haklarıyla ilgili hususları düzenlemektir.
Yabancı Uyruklu Öğretmenlerin Seçimi ve Nitelikleri :
Madde 2– Türkiye'de sözleşmeli olarak görevlendirilecek yabancı uyruklu öğretmenlerin seçimi ve nitelikleri Millî Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanacak bir Yönetmelikle tesbit edilir.
İstihdam Edilecek Öğretmen Sayısı :
Madde 3- Türkiye'de görevlendirilmek üzere sözleşmeli olarak istihdam edilecek öğretmenlerin toplam sayısı, bir öğretim yılında 400'ü geçemez.
Görevlendirme Süresi :
Madde 4- Sözleşmeli yabancı uyruklu öğretmenler iki yıl süreyle görevlendirilir. Müteakip yıllarda başarı durumları dikkate alınarak sözleşme süreleri birer yıllık dönemler halinde uzatılır. Toplam görevlendirme süreleri beş yılı aşamaz.
Ücretler :
Madde 5- (Değişik: 29/9/1989-89/14608 B.K.K.) Sözleşmeyle çalıştırılacak yabancı uyruklu öğretmenlere ödenebilecek aylık brüt sözleşme ücreti, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Ankara'daki bir okulda kadrolu olarak görev yapan, 20 yıllık kıdemi bulunan, evli iki çocuklu, eşi çalışmayan ve birinci derecenin dördüncü kademesinden aylık alan öğretmenlere ödenen aylık ve diğer her türlü ödemelerin brüt toplamının dört katını geçemez. Aylık ve diğer her türlü ödemelerin brüt toplamının hesaplanmasında, Türk uyruklu öğretmenlere ödenen yabancı dil tazminatı ile tasarrufu teşvik ve konut edindirme yardımı dikkate alınmaz.
Ödemeler her ay başında peşin olarak yapılır.
Aylık brüt sözleşme ücreti, yukarıda belirtilen üst sınırı aşmamak kaydyla yabancı uyruklu öğretmenin;
a) Öğrenim durumu,
b) Mesleki hizmet süresi
c) Görevlendirileceği okulun bulunduğu yerleşim birimi,
d) Yabancı dil veya eğitim konusunda kariyeri bulunup bulunmadığı,
e) Lojman temin edilip edilmediği
gibi hususlar gözönünde bulundurularak Millî eğitim Bakanlığınca belirlenir.
Söz konusu öğretmenlere sözleşme ücreti ve bu esaslarda belirtilenler dışında herhangi bir ödeme yapılmaz ve sözleşmelere bu konuda hüküm konulmaz.
Gelir Transferi :
Madde 6 - Yabancı uyruklu öğretmenler, sözleşme net ücretlerinin yüzde kırkına (%40) kadar olan miktarını Türkiye dışına transfer edebilirler.
Yol ve Ev Nakil Ücreti :
Madde 7 - Yabancı uyruklu öğretmenlere ülkelerinden Ankara'ya geliş ve sözleşmelerinin bitiminde ülkelerine dönüş uçak bilet ücreti ödenir. Ayrıca evli olanların bakmakla yükümlü oldukları eş ve azami iki çocuğunun yol ücretleri de ödenebiir.
Türkiye'deki görev yeri dışında geçici olarak görevlendirilenlerin gündelik ve yol giderleri, 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerinde belirlenen süreyi ve birinci derece Devlet memurlarına ödenen harcırah miktarını geçmemek üzere sözleşmelerde belirtilir.
Yabancı uyruklu öğretmenler ile eş ve çocuklarının Türkiye'de ölümü halinde cenazelerinin ülkelerine gönderilme giderleri Millî Eğitim Bakanlığı Bütçesinden karşılanır. Ayrıca, öğretmenin ölümü halinde eş ve çocuklarının ülkelerine dönüşleri için de yol ücreti ödenir.
Karı ve kocanın birlikte yabancı uyruklu öğretmen olarak görevlendirilmeleri halinde, göreve başladıkları ilk ay içinde her birine birer aylık tutarında ev nakil ücreti ödenir.
Hastalık ve İş Kazası Sigortası :
Madde 8 - Yabancı uyruklu öğretmenler 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu uyarınca hastalık ve iş kazası sigortasına tabi tutulur. Kendilerine Türk uyruklu ve aynı Kanuna tabi olanlar eşiti işlem yapılır. Sigorta pirimlerinin tamamı Millî Eğitim Bakanlığınca karşılanır.
Ders Yükü :
Madde 9 - Yabancı uyruklu öğretmenlere aylık ücret karşılığı olarak haftada otuz saate kadar ders verilir. Bunlara okullarda açılan yetiştirme ve hazırlama kurslarında da görev verilebilir.
İzinler :
Madde 10 - Yabancı uyruklu öğretmenlerin ücretli yıllık izin süresi emsali kadrolu Türk öğretmenlerin izin süresi kadardır.
Resmi tabip raporu ile tevsik edilen hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir. Hastalıklarının bu süre sonunda da devam ettiği doktor raporu ile tesbit edilenlerin sözleşmeleri kendiliğinden sona erer. Ancak, iş kazası halinde bu süre üç aya kadar uzatılabilir.
Ssoyal Sigortalar Kurumunca ödenen geçici iş görmezlik tazminatı ilgililerin ücretlerinden düşülür.
Sözleşme :
Madde 11 - Türkiye'de görevlendirilecek yabancı uyruklu öğretmenlerle Millî Eğitim Bakanlığı arasında bir sözleşme imzalanır. Bu sözleşmede, yabancı uyruklu öğretmenlerin görev süreleri, mali hükümler, uymak zorunda oldukları kanun, tüzük ve yönetmelikler, çalışma saatleri ile diğer hususlar ve sözleşmenin feshini gerektiren durumlar belirtilir. Sözleşmenin düzenlenmesine bu esaslara aykırı olmamak kaydıyla Millî Eğitim Bakanlığı yetkilidir.
Sözleşme şartlarını yerine getirmeyen ve durum kendisine yazılı olarak bildirildiği halde tutumunu değiştirmeyen yabancı uyruklu öğretmenin sözleşmesi, Millî Eğitim Bakanlığı'nca feshedilir.
Bilgi Verme :
Madde 12 - Çalıştırılan yabancı uyruklu öğretmenlerin isim ve ücretlerini belirten cetveller Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Haziran ve Ekim ayının ilk haftası içinde Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
Diğer Hususlar :
Madde 13 - Bu esaslarda düzenlenmeyen hususlar hakkında yürürlükteki genel hükümler uygulanır.
Bu esasların uygulanmasıyla ilgili olarak Millî Eğitim Bakanlığı tebliğler çıkarabilir.
Yürürlük :
Madde 14 - Bu esaslar yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme :
Madde 15 - Bu Esasları Millî Eğitim Bakanı yürütür.
Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA