www.mevzuattakip.com.tr



Mahalli İdarelere İlişkin Yürütülecek İşlemlerin Bakanlıklar Arası Dağılımı Netleşti


İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün kapatılıp, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü oluşturulduktan sonra, mahalli idarelere ilişkin iş ve işlemlerin hangilerinin hangi Bakanlık tarafından yürütüleceği netleşti. - 08.08.2018


24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerinin akabinde, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandumla kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hayata geçmesiyle birlikte, kamu idari yapısında yapılan düzenlemeler devam etmektedir.

Bu düzenlemelerden bir tanesi de, mahalli idareler ile ilgili olarak yapılan düzenlemelerdir.

Bu düzenlemelerin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan kısmına, sitemizde yayınlanan "Mahalli İdarelerin Merkezi İdare İle İlişkilerine İlişkin Yeni Düzenlemeler" başlıklı makale de değinilmiştir.

Daha önce yapılan düzenlemelerle, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü kapatılarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü kurulmuştu.

Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar İle Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 4)'nin 798 inci maddesinde yapılan "İçişleri Bakanlığının mahalli idareler üzerinde sahip olduğu vesayet yetkisine ilişkin mevzuat hükümleri dışında mevzuatta Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün görevleriyle ilgili olarak İçişleri Bakanlığına veya birimlerine yapılmış olan atıflar Çevre ve Şehircilik Bakanlığına veya birimlerine, İçişleri Bakanına veya İçişleri Bakanlığı görevlilerine yapılmış olan atıflar Çevre ve Şehircilik Bakanına veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlilerine yapılmış sayılır." yönündeki düzenlemenin yansıması olarak, Kanunlarla İçişleri Bakanlığına verilmiş olan görevlerin hangisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, dolayısıyla bu Bakanlık bünyesindeki Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünce yürütüleceği merak edilir hale gelmişti.

Bu çerçevede iki Bakanlık arasında yapılan çalışmalar tamamlanmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanı imzalı olarak Valiliklere gönderilen 07.08.2018 tarihli Genelge ile, anılan Bakanlığın ve Bakanlık bünyesindeki Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünün uhdesine verilen görev ve yetkiler ilgili tüm kurumlara ve mahalli idarelere bildirilmiştir.

Yapılan düzenlemeler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü) uhdesinde yürütülecek işlemler ile İçişleri Bakanlığı uhdesinde kalan işlemlere ilişkin detaylı tablo ve açıklamalar en kısa zamanda (gün içerisinde) sitemizde yayınlanacaktır.

(09.08.2018) Konuyu detayıyla işleyen yazı sitemizde yayınlanmıştır: Erişmek için tıklayınız.


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: mts@mevzuattakip.com.tr
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA