Danıştay, mali hizmetler uzmanlığına atanmak için gerekli olan yabancı dil yeterliliğine ilişkin yönetmelik düzenlemesini iptal etmiş, dolayısıyla mali hizmetler uzman yardımcılığı için aranan yabancı dil şartı konusunda boşluk oluşmuştu.
İptal kararı, Danıştay 2. Dairesi’nin, mali hizmetler uzmanlığına atanmak için gerekli olan yabancı dil puanının uzman yardımcılığı döneminde alınmış olma şartı ile ilgili olarak alınmıştı.
Mali Hizmetler Uzmanları Yönetmeliği’nin 20’nci maddesinde yer alan; “Yeterlik sınavında başarılı olanların Mali Hizmetler Uzmanı kadro/pozisyonlarına atanabilmeleri, uzman yardımcılığı döneminde alınmış olmak kaydıyla Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) asgari (C) düzeyinde veya dil yeterliği bakımından buna denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye sahip olma şartına bağlıdır.” şeklindeki düzenleme iptal edilmişti.
Yönetmeliğin dayanağı 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 60 ıncı maddesinde uzmanlığa atanma için bir düzenleme mevcut değildir. Buna karşılık 657 sayılı Kanunun ek 41 inci maddesinde, uzmanlığa atanabilmek için aranan yabancı dil şartına ilişkin belgenin, uzman yardımcılığı döneminde alınmış olması şartına yer verilmemiş, 375 sayılı KHK uyarınca yapılan yabancı dil sınavının beş yıl süreyle geçerli olduğu düzenlenmiştir.
Kanunlarda bu şekilde düzenlenmiş olmasına rağmen, 06/02/2013 günlü, 28551 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Mali Hizmetler Uzmanlığı Yönetmeliği’nin iptal edilen hükmü, uzman yardımcılığına atanmadan önce Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) asgari (C) düzeyinde veya dil yeterliği bakımından buna denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye sahip olan kişilerin, beş yıl boyunca geçerli olan puanlarının, 375 sayılı KHK’ye aykırı olarak, geçerli kabul edilmemesi suretiyle hak kaybına uğramalarına yol açmaktaydı.
Bu durumda, yabancı dil sınavının geçerlilik süresine ilişkin 375 sayılı KHK ile getirilen hakkı, idare tarafından Yönetmelikle kısıtlanmıştı.
Yapılan yeni düzenleme ile bu konuya açıklık getirilmiş, iptal edilen 20 nci madde “Yeterlik sınavında başarılı olanların Malî Hizmetler Uzmanı kadro/pozisyonlarına atanabilmeleri, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından asgari (C) düzeyinde veya dil yeterliği bakımından bunlara denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye, yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde sahip olma şartına bağlıdır.” şeklinde değiştirilerek açıklığa kavuşturulmuştur.
Böylelikle, “asgari (C) düzeyinde veya dil yeterliği bakımından bunlara denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye” uzman yardımcılığı döneminde sahip olma zorunluluğu ortadan kaldırılmış, 375 sayılı KHK ile öngörülen alındıktan sonra 5 yıl süreyle geçerli olma düzenlemesine uygun olarak, uzmanlığa geçiş sınavı olan yeterlilik sınavından itibaren, geçerlilik süresi en geç 2 yıl sonra sona erecek şekilde bir belgeye sahip olmak yeterli sayılmıştır.
Bu konuda bir değerlendirme yapan MİARGEM (Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi) Başkanı Halil Memiş, Mali Hizmetler Uzmanlığının 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile düzenlendiğini, düzenlemeye ilişkin 60 ıncı maddede yabancı dil şartının aranmadığını, mali hizmetler uzmanlığı açısından 5018 sayılı Kanunun özel kanun niteliğinde olduğunu ve normlar hiyerarşisi açısından öncelikle bu düzenlemenin dikkate alınması gerektiğini, böylelikle de Yönetmelik ile yabancı dil sınavını kazanma şartı getirmenin normlar hiyerarşisine uygun olmayacağının açık olduğunu ifade etti.