Belediyelerin ve Şirketlerinin Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Alacakları İle Borçları Hakkında Yapılacak Takas, Mahsup ve Kesinti İşlemlerinde Uygulanacak Usul ve Esaslar

  • 6102
  • 25.05.2005
  • Bakanlar Kurulu

Açıklama

Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile sermayesinin yüzde ellisinden fazlası büyükşehir belediyelerine/belediyelere ait şirketlerin kamu kurum ve kuruluşlarından olan kamu ve özel hukuka tabi alacakları ile bunların diğer kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçları hakkında yapılacak takas, mahsup ve kesinti işlemlerinde uygulanacak usul ve esaslara ilişkin ekli Karar’ın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanlığının 17/5/2005 tarihli ve 28775 sayılı yazısı üzerine, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun geçici 3 üncü maddesi ile 5272 sayılı Belediye Kanunu’nun geçici 7 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 25/5/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

İçerik

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ, BELEDİYELER VE BUNLARA BAĞLI KURULUŞLAR İLE SERMAYESİNİN YÜZDE ELLİSİNDEN FAZLASI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNE/BELEDİYELERE AİT ŞİRKETLERİN KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDAN OLAN KAMU VE ÖZEL HUKUKA TABİ ALACAKLARI İLE BUNLARIN DİĞER KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA OLAN BORÇLARI HAKKINDA YAPILACAK TAKAS, MAHSUP VE KESİNTİ İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK USUL VE ESASLARA İLİŞKİN KARAR

BBK: 2005/8928

Resmi Gazete: 14.06.2005 / 25845

 

Madde 1 — Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile sermayesinin yüzde ellisinden fazlası büyükşehir belediyelerine/belediyelere ait şirketler bu Karar hükümlerine tabidir.

Madde 2 — 1 inci maddede sayılan kurum ve kuruluşların, vade tarihi 31/12/2004 ve öncesine ait  borç ve alacaklarından ödenmemiş olanları ile bunların 31/12/2004 tarihi itibariyle (bu tarih dahil) hesaplanmış ve ödenmemiş fer’i ve cezaları takas, mahsup ve kesinti kapsamına alınır.

Madde 3 — 1 inci maddede sayılan kurum ve kuruluşların, vadesi 31/12/2004 tarihi sonrasına rastlayan borç ve alacakları ile bunların fer’i ve cezaları takas, mahsup ve kesinti kapsamı dışında tutulur.        

Madde 4 — 1 inci maddede sayılan kurum ve kuruluşlar, kapsama giren borç ve alacakları dolayısıyla kamu kurum ve kuruluşlarına yaptıkları itirazlardan ve yargı makamları nezdinde sürdürdükleri davalardan feragat ettiklerini belgelemeleri halinde takas, mahsup ve kesinti hükümlerinden yararlanırlar.

Madde 5 — Daha önce başka kanunlara göre yapılmış uzlaşma, vergi barışı gibi uygulamalardan yararlanmış olan 1 inci maddede sayılan kurum ve kuruluşlar, bu Kanunlar kapsamına giren borç ve alacakları için önceki uygulamalardan vazgeçmeleri halinde ilgili alacaklı kamu kurum ve kuruluşlarınca tahakkuk ettirilmiş borçlarını takas, mahsup ve kesinti kapsamına getirebilir.

Madde 6 — 1 inci maddede sayılan kurum ve kuruluşların, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından vadesi 31/12/2004 ve öncesine ait olan kamu ve özel hukuka tabi alacakları illerde valiler, (Büyükşehir belediyesi sınırları dahilindeki ilçe belediyeleri ve ilk kademe belediyeleri için valiler) ilçelerde ise kaymakamların koordinatörlüğünde tespit edilir.

Madde 7 — 1 inci maddede sayılan kurum ve kuruluşların, takas, mahsup ve kesintiye konu edilecek borç ve alacaklarının anaparası, vade başlangıç tarihinden 31/12/2004 tarihine kadar değerlemeye tabi tutulur.

Yapılacak değerlemede;

a) Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından açıklanan aylık Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) rakamları kullanılır.

b) DİE tarafından açıklanan TEFE Aralık 2004 endeks rakamının, TKt=(TEFE2004,12/TEFEt-1)-1 formülü ile geriye dönük her bir ay endeks rakamına oranlanması sonucunda her ay için anaparaya uygulanacak TEFE tutarını verecek TEFE katsayıları (TKt ) hesaplanır.

c) TEFE katsayı rakamlarında ondalık basamak sayısı iki olarak belirlenir.

d) Anaparanın TEFE tutarlarının hesaplanması işlemi, vadesi geçmiş ilgili borç ve alacağın anaparasının vade gününün rastladığı ay için geçerli TEFE katsayısıyla çarpılarak yapılır.

e) Takas, mahsup ve kesinti kapsamına giren her bir borç ve alacağın TEFE katsayıları ile belirlenen TEFE tutarları, alacaklı kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili kanunlarına göre hesaplanmış gecikme zammı/faizi ve diğer fer’ileri toplamı ile karşılaştırılır ve bunlardan düşük olan "Düşük Olan Değerleme Tutarı" olarak takas, mahsup ve kesinti işleminde esas alınır.

f) Takas, mahsup ve kesinti konusu borç ve alacaklara ilişkin tutarlardan, yapılan tahsilatlar neticesinde anapara tutarı tamamen ödenmiş ancak bunlara ilişkin gecikme zammı/faizi ve/veya diğer fer’ilerinden henüz tahsil edilmemiş tutarlar, TEFE katsayısı ile değerlemeye tabi tutulmadan "Düşük Olan Değerleme Tutarı" olarak takas, mahsup ve kesinti işleminde esas alınır.

g) "Düşük Olan Değerleme Tutarı"nın tespiti işlemi alacaklı kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılır.

h) 1 inci maddede sayılan kurum ve kuruluşların, borçlu ve alacaklı oldukları kamu kurum ve kuruluşları ile karşılıklı mutabakat sağlamaları esastır. Mutabakat, Uzlaşma Komisyonu tarafından hazırlanan borç ve alacak tablolarının borçlu ve alacaklı kuruluşların yetkililerince birlikte imzalanması şeklinde olur. Karşılıklı mutabakatı içermeyen tablolar Uzlaşma Komisyonu tarafından dikkate alınmaz.

Madde 8 — 1 inci maddede sayılan kurum ve kuruluşlar, alacaklarının anaparasını TEFE katsayıları ile değerlerler. Bunlardan alacaklarını TEFE katsayısı ile değerlemeyenlerin alacaklarının sadece anaparaları takas, mahsup ve kesinti işlemine esas alınır.

Madde 9 — 1 inci maddede sayılan kurum ve kuruluşların, gecikme dışındaki sebeplerden kaynaklanan ve ilgili mevzuatına göre ödemesi gereken her nevi cezalar anapara olarak kabul edilir. Bu tür borçlar, TEFE katsayıları ile değerlemeye tabi tutulduktan sonra, alacaklı kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili mevzuatına göre hesaplanmış gecikme zammı/faizi ve diğer fer’ileri toplamı ile karşılaştırılır ve bunlardan düşük olan "Düşük Olan Değerleme Tutarı" olarak takas, mahsup ve kesinti işleminde esas alınır. Gecikme zammı/faizi tatbik edilmeyen cezalar, TEFE katsayıları ile değerlemeye tabi tutulmadan vadeleri de göz önünde bulundurulmak suretiyle doğrudan "Borcun Anapara Tutarı" olarak dikkate alınır.

Madde 10 — 1 inci maddede sayılan kurum ve kuruluşların bu Kararla belirlenmiş borç ve alacakları, öncelikle genel bütçeli kamu kurum ve kuruluşlarının borç ve alacaklarından takas ve mahsup işlemine tabi tutulduktan sonra kalan bakiye kesinti işleminde esas alınır.

Madde 11 — Takas, mahsup ve kesinti işleminde esas alınacak rakamlar üzerinde mutabakat sağlandıktan sonra alacaklı kamu kurum ve kuruluşlarınca 1 inci maddede sayılan kurum ve kuruluşlardan yapılan tahsilatlar kesintiye esas alınacak toplam borçtan mahsup edilir.

Madde 12 — Kesintiye esas alınacak borcun anapara tutarına, herhangi bir zam ve faiz işletilmez.

Madde 13 — Kesintiye esas alınan borç, Maliye Bakanlığı ve İller Bankası tarafından genel bütçe vergi gelirlerinden her ay ayrılacak paylardan yüzde yirmi (Burada yer alan “yüzde kırk” ibaresi, 2006/10341 sayılı BBK ile “yüzde yirmi” olarak değiştirilmiştir.) oranında kesinti yapılarak tahsil edilir. Büyükşehir belediyeleri için bu oran, Maliye Bakanlığı ve İller Bankası’nca tahakkuk eden tutarın toplamına uygulanır.

Madde 14 — 1 inci maddede sayılan kurum ve kuruluşların genel bütçe vergi gelirlerinden her ay ayrılacak paylarından yapılacak kesintilerin alacaklı kamu kurum ve kuruluşları arasında dağıtılması hususunda Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yetkilidir.

Madde 15 — Bu Karara istinaden uygulamaya esas düzenleyici işlem yapmaya Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yetkilidir.

Madde 16 — Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 17 — Bu Kararı Bakanlar Kurulu yürütür.

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
İçerikler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.