Sözleşmenin Feshi

  • Soru ID: 2244
  • Üye ID: 869
  • Sorulma: 17.10.2014
  • Cevaplanma: 17.10.2014

Soru

İl Özel İdaresi tarafından ihalesi yapılan ve 03.01.2014 tarihinde yer teslimi yapılan 180 gün yapım süreli Geyve Doğantepe köyü köprü yapım işi 31.03.2014 tarihinde İl Özel İdarelerinin kapanıp Büyükşehirlere bağlanması sonrasında kontrollüğü Büyükşehir tarafından yeni bir kontrollük teşkilatı tarafından yapılmaya başlanmıştır. 25.05.2014 tarihinde de Müteahhit firma tarafından verilen iş bitirme dilekçesi üzerine Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından geçici kabul komisyonu oluşturularak 11.06.2014 tarihinde geçici kabulü yapılması kararlaştırılmıştır. Ancak işin geçici kabulü yapılacak tarihten önce 06.06.2014 tarihinde sel felaketi meydana gelmiş olup, Geyve Kaymakamlığı İlçe Kriz Merkezinin yazısı ile de tarafımıza bildirilmiştir. Buna göre kontrol teşkilatınca yerinde yapılan incelemeler neticesinde, köprünün Doğantepe köyü tarafındaki orta ayağında kısmi çökme meydana geldiği gözlemlenmiş olup bunun neticesinde söz konusu orta ayağın sağındaki ve solundaki taşıyıcı kiriş uç bölgelerinde çatlaklar meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu olay sebebiyle İdare tarafından yerinde konu ile alakalı olarak bir tutanak tutulmuş ve bunun akabinde kararlaştırılan geçici kabul iptal edilerek taraflara bildirilmiştir. Ayrıca Müteahhit firmaya talebi doğrultusunda mevcut durumun düzeltilmesi için 150 gün süre uzatımı verilmiştir. Proje müellifine ve müteahhitede konu ile alakalı olarak kapsamlı bir üniversite onaylı raporun hazırlanarak tarafımıza bildirilmesi istenmiştir. Ancak müteahhit bu süre zarfında uyarılara ve tekrarlı yazılara rağmen hiçbir geri dönüşte bulunmamıştır. Proje müellifi tarafından Sakarya Üniversitesine rapor hazırlatılmış ve tarafımıza yazı ile bildirilmiştir. Söz konusu raporda konu detaylı bir şekilde açıklanarak iki çözüm sunulmuştur; birincisinde köprünün kapsamlı bir tadilata alınması(bu tadilat köprü maliyetinden çok daha fazla bir maliyet çıkartıyor), ikincisi ise yıkılıp yeniden yapılması önerilerini içermektedir. Söz konusu rapor müteahhitede bildirilmiş ve rapor doğrultusunda gereğinin yapılması istenmiştir. Ancak müteahhit firmadan cevaben gelen yazıda; raporda ki proje hatalarından bahsedilen kısımlara atıfta bulunarak şirketlerinin kusurunun ya da ihmalinin söz konusu olmadığını, taahhütlerini ikmal etmiş oldukları ve kesin hesapların yapılarak; bakiye alacaklarının ödenmesini, teminatlarının iadesini talep etmişlerdir. Bundan sonra ki aşamada büyükşehir olarak izlememiz gereken yol nedir? İşi fesh mi etmemiz gerekli? Müteahhite verilen hakedişler ne olacak? Detaylı bir bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler iyi çalışmalar.

Cevap

Yetkisiz Erişim!

Bu sayfa Abonelerimizin ve/veya Site Üyelerinin erişimine açıktır.

Abone (Altın Üye) iseniz, lütfen üye girişi yapınız.

Üyelik girişi yapmanıza rağmen hala sayfayı görüntüleyemiyor iseniz, abone olarak sitemizdeki tüm verilere ulaşabilirsiniz.

Bir Abonelik (Üyelik) paketine geçmek ve detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

+90 (312) 473 84 23

mts@mevzuattakip.com.tr

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
Soru-cevaplar hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.