VERGİ İADESİ UYGULAMASINDAN DOĞAN CEZALAR İLE 1984 YILINA AİT VERGİ İADE BEYANNAMESİNİN VERİLME SÜRESİNİN UZATILMASI VE VERGİ İADE ORANLARININ DEĞİŞTİRİLMESİ HAKKINDA KARAR
B.K.K. No: 84/8791
Resmi Gazete Tarihi: 02/12/1984
Resmi Gazete Sayısı: 18593
1 _ 2978 sayılı Kanun hükümlerine göre işverenlerce Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül 1984 aylarına ait verilmesi gereken vergi iade beyannamelerinin verilme süresi, bu kararnamenin yayımlandığı tarihi takip eden 10'uncu günün mesai saati sonuna kadar uzatılmıştır. Bu süre içinde verilen vergi iade beyannameleri üzerinden hesaplanan vergi iadeleri vergi dairelerince, bu kararnamenin yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde ödenir.
2 _ Vergi iade beyannamelerini süresinde veren işverenlerin, bu beyannamelerde hata yapıldığını ve yapılan hatanın fazla vergi iadesine neden olacağını, vergi iadesinin kendilerine vergi dairelerince ödenmesinden önce haber vererek, hatanın düzeltilmesini yazılı olarak istemeleri halinde, düzeltme talepleri kabul edilerek, vergi iadesi düzeltilmiş miktar üzerinden ödenir ve işverenler adına herhangi bir ceza kesilmez.
3 _ Süresi içinde vergi dairelerine verilen vergi iade beyannameleri üzerinden haksız yere fazla vergi iadesi alan işverenler, almış oldukları, fazla vergi iadelerini, vergi dairelerince kendilerine ödemenin yapıldığı tarihten itibaren 11 nci günün mesai saati sonuna kadar ilgili vergi dairelerine ödedikleri takdirde, bu işverenlerden, haksız yere aldıkları vergi iadesi 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammı tatbik edilerek tahsil olunur. İşverenlerce haksız yere fazladan alınan vergi iadelerinin belirtilen bu süre içerisinde ilgili vergi dairelerine geri ödenmemesi halinde haksız yere fazladan alınan vergi iadeleri 2978 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi hükümleri uyarınca 3 kat cezası ile birlikte geri alınır.
4 _ 5434, 506, 1479, 2913, 1005 ve 2022 sayılı Kanunlara göre T.C. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu veya Bağ-Kur'dan aylık alanlar ile Bütçe Kanunlarına göre vatani, hizmet tertibinden aylık alanlardan vergi iadesinden yararlanma hakkına sahip olanların vergi iadeleri ile ilgili olarak Banka şubeleri ile Sosyal Güvenlik Kurumlarınca aşağıdaki işlemler yapılacaktır.
a) Banka şubeleri ve vergi iadesine ilişkin olarak ödeme yaptıkları kişiler ile süresinde müracaat ederek vergi iadesini almayan kişilerin listelerini ayrı ayrı düzenleyerek, kendilerine ibraz edilen belge ve bildirimlerle birlikte ödemenin yapıldığı ayı takip eden ay içinde ilgili sosyal güvenlik kurumlarına göndereceklerdir.
b) Sosyal güvenlik kurumları, banka şubeleri tarafından kendilerine gönderilen belge ve bildirimleri arşivlerinde, ödeme yapılan kişiler ile ödeme yapılmayan kişiler bakımından ayrı ayrı muhafaza edeceklerdir.
c) Süresi içinde ilgili banka şubelerine müracaat ederek vergi iadesini almayanlar, ilgili sosyal güvenlik kurumlarına müracaat edecekler, sosyal güvenlik kurumları da müracaatları değerlendirerek, vergi iadesini hak sahiplerinin aylıklarını almakta oldukları banka şubeleri aracılığı ile ödeyeceklerdir.
d) Bu konuda daha önce çıkartılan 8/3/1984 gün ve 84/7791 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli 4 üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
5 _ 2978 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde yer alan tutar ve oranlar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
50.000 liraya kadar olan mal ve hizmet alımları için % 15,
50.000 lira ile 100.000 lira arasındaki mal ve hizmet alımları için; 50.000 liraya kadar % 15, aşan kısım için % 5,
100.000 lirayı aşan mal ve hizmet alımları için 100.000 liraya kadar % 10, aşan kısım için % 2,
olarak uygulanır.
6 _ Bu Kararnamenin 5 nci maddesi 1/1/1985 tarihinden, diğer maddeleri ise yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.