Kamu Personel Yönetiminde Kurumsal Birliktelik Sorunu

  • 195
  • 05.05.2022
  • 874

Açıklama

Bu makalede, mülga Devlet Personel Başkanlığının görev ve yetkilerinin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içerisinde hangi kurum, kuruluş veya birimler tarafından yerine getirildiğine, üstlenildiğine ilişkin değerlendirmeler yer almaktadır.

Makale

KAMU PERSONEL YÖNETİMİNDE KURUMSAL BİRLİKTELİK SORUNU 

Serdar UĞURLU

Çalışma (Devlet Personel) Uzmanı

Kamu personel sisteminin yürütülmesinde, koordinasyonun sağlanmasında ve sistemde ortaya çıkabilecek sorunların ve tereddütlerin giderilmesinde temel kurum olan ve 17 Aralık 1960 tarihinde 160 sayılı Kanunla "Devlet Personel Dairesi" adıyla kurulan Devlet Personel Başkanlığı (DPB), 18/06/1984 tarihli ve 18435 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden yapılandırılarak faaliyetlerini 2019 yılının ortalarına kadar sürdürmüştür. 

9 Temmuz 2018 tarihli ve 30473 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 703 sayılı Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 3 üncü maddesi ile 9 Temmuz 2019 tarihinden geçerli olmak üzere DPB kapatılmış, görev ve yetkileri ise (mülga) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına devredilmiştir.

Maliye Bakanlığının ana hizmet birimi olan Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü (BÜMKO) daha çok bütçe, mali haklar ve kadro boyutu olmak üzere kamu personel yönetiminin paydaş kurumu olmuştur. BÜMKO da varlığını 703 sayılı KHK’nin yürürlüğe girdiği 9 Temmuz 2018 tarihine kadar sürdürmüş ve bu tarihte kapatılmıştır. Ancak, söz konusu Genel Müdürlük Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü adı altında yeniden yapılandırılarak benzer görevleri yapmaya devam etmiş ve etmektedir.

Kamu personel sisteminin diğer bir paydaş kurumu olan, kamu yönetimi alanında akademik çalışmalar ve eğitim faaliyetleri yürüten TODAİE de yine 703 sayılı KHK ile kapatılmış, ancak sonrasında bu görevleri ifa eden yeni bir kurum kurulmamıştır.

Mülga Devlet Personel Başkanlığının Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Devri

703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte teşkilatlarına ilişkin kanun veya kanun hükmünde kararnameleri yürürlükten kaldırılan bakanlıkların veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının… görevlerin ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümlerine göre bünyesinde düzenlendiği bakanlığa veya diğer kamu kurum ve kuruluşuna ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın devredilmiş sayılır.” hükmüne yer verilmiş, bu hüküm kapsamında Devlet Personel Başkanlığı için ilgili mevzuatta (kanun, KHK, yönetmelik vs.) öngörülen görev ve yetkiler (mülga) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına devredilmiştir. (Mülga) Başkanlıkça önceden yürütülen görev ve yetkiler ayrıca 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin (mülga) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başlıklı bölümde yer alan Çalışma Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri altında düzenlenmiştir. 

Bu kapsamda, “devlet personel uzmanlığı” da ilga edilmiş, bu görevlerde bulunanlar “aile, çalışma ve sosyal hizmetler uzmanlığı” adı altında görevlerine devam etmişlerdir. Ayrıca, teşkilat yapısında ve uzmanlığın adında değişikliğe gidilmiş olsa da (mülga) Başkanlıkça önceden yürütülen görev ve yetkilerde genel itibarıyla bir değişiklik yapılmamış, (mülga) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde söz konusu görev ve yetkiler yerine getirilmeye devam etmiştir. 

İnsan Kaynakları Ofisi ve Strateji ve Bütçe Başkanlığının Kurulması

2018 yılında yapılan düzenlemeler kapsamında “İnsan Kaynakları Ofisi” ve “Strateji ve Bütçe Başkanlığı” olmak üzere iki yeni kurum kurulmuştur.

Kamu personel sistemine ilişkin İnsan Kaynakları Ofisine “Kamuda kariyer yönetimi, performans yönetimi, ve diğer modern insan kaynağı yönetim modellemelerini hayata geçirilmesi için projeler geliştirmek” ve “Kamu istihdamında liyakat ve yetkinliğin artırılması için gerekli olan projeler üretmek ve çalışmalar yapmak” olmak üzere iki görev tanımlanmıştır. 

2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile de Strateji ve Bütçe Başkanlığına kamu kurum ve kuruluşlarının kadro işlemleri ile ilgili birtakım görev ve yetkiler verilmiştir.

Bu çerçevede, kamu personel sisteminde yürütülecek iş ve işlemlerle ilgili paydaş iki yeni kurum ortaya çıkmıştır. Ayrıca, 24 Ekim 2019 tarihli ve 30928 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 48 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İnsan Kaynakları Ofisinin bu alandaki görev ve yetkileri artırılmıştır. Bu kapsamda, söz konusu kuruma kamu personel sistemi ile ilişkilendirilebilecek aşağıdaki bazı görev ve yetkiler tanınmıştır:  

- Kamu kurum ve kuruluşlarının stratejik insan kaynağı planlaması yapmalarını teşvik etmek ve bu alanda yapılacak çalışmalara destek olmak,

- Kamu ve özel sektörde kariyer planlaması süreçlerinin takibini ve desteklenmesini sağlamak, standartlaştırılması ve geliştirilmesi konusunda yardımcı olmak, ihtiyaç duyulan alanlarda kurumların çalışmalarını değerlendirmek ve yönderlik etmek.

- Kamu kurum ve kuruluşlarında seçme, yerleştirme, atama ve terfiler için yetkinlik ve ölçütlerinin analizine ve geliştirilmesine, liyakat temelli ölçümlere göre atama ve terfilerin gerçekleştirilmesine, ikame personel planlaması dahil kamu çalışanlarının kariyer planlarının oluşturulmasına destek olmak, uygulamaları takip etmek ve değerlendirmek.

- Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara yönelik performans değerleme ve ödüllendirme sistemi kurulmasına ve etkin bir şekilde uygulanmasına destek olmak.

- Kamu kurum ve kuruluşlarının kadro verimliliği konusunda çalışmalar yapmasını teşvik etmek ve izlemek.

- Kamu ve özel sektörde yetenek yönetimi süreçlerinin uygulanmasına yönelik çalışmalar yapılmasını teşvik ve takip etmek, Türkiye’nin vizyonu, hedef ve öncelikleri doğrultusunda özel yeteneklerin tespiti ve geliştirilmesi için ilgili kurumlarla işbirliği halinde çalışmak. 

- Yetenek yönetimi çalışmaları için kamuda ve özel sektörde analizler yaparak yetenek yönetimi süreçlerini geliştirmeye yönelik projeler önermek, kurum ve kuruluşları koordine etmek ve yönlendirmek.

- Türkiye’nin, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarının marka değerini artırmak amacıyla insan kaynaklarına yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde organizasyonlar düzenlemek.

- Kamu kurum ve kuruluşlarındaki yönetici kadro ve pozisyonları için ilgili kurumlarla özel nitelikleri belirlemeye yönelik çalışmalar yapmak.

- Kamu ve özel sektörde insan kaynağının eğitim ve gelişim planlarının hazırlanması, uygulanması ve eğitim performanslarının ölçülmesine yönelik çalışmaları desteklemek, çalışma sonuçlarını takip etmek.

- Kamu ve özel sektörde insan kaynakları alanında çalışanların eğitimi ve geliştirilmesi amacıyla tek başına veya ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte organizasyonlar yapmak, uygun görülen etkinlikleri ve projeleri desteklemek.

- Kamu ve özel sektörde insan kaynakları uygulamaları konusunda analizler yapmak veya yaptırmak, projeler önermek, bu konuda kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayarak kurum ve kuruluşları insan kaynakları süreçlerinin geliştirilmesi için yönlendirmek ve desteklemek.

- Kamu kurum ve kuruluşlarındaki istihdam ilanlarının kamuoyu ile daha etkin ve şeffaf biçimde paylaşılması için sistemler geliştirmek, mevcut kurum ve kuruluşların bu konudaki faaliyetlerini izlemek.

- İnsan kaynaklarına yönelik kamu ve özel sektörde analiz ve araştırmalar yapılması ve elde edilen bilginin raporlanması için gerekli veriyi ilgili kurum ve kuruluşlardan temin etmek.

- Kamu kurum ve kuruluşlarında insan kaynakları süreçlerinin çevrimiçi olarak izlenebildiği bir sistem kurulması için gerekli analizleri yapmak, bu sistemi kurmak ve kurum ve kuruluşların sistemde yer alan verilerinin güncelliğini denetlemek.

Kamu Personel Sistemine İlişkin Görevlerin Dağılması

21 Nisan 2021 tarihli ve 31461 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 73 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere ikiye ayrılmış, (mülga) Devlet Personel Başkanlığından 2019 yılında Çalışma Genel Müdürlüğüne devredilen görevler Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı (Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Çalışma Genel Müdürlüğü), Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Strateji ve Bütçe Başkanlığı arasında paylaştırılmıştır. Ancak, ilgili mevzuatta (mülga) DPB tarafından yerine getirilmesi öngörülen görev ve yetkilerin hangi kurum tarafından yapılacağına ilişkin herhangi bir düzenlemeye gidilmemiştir. 

Bu çerçevede, önceden (mülga) DPB tarafından yürütülen görev ve yetkilerden hangilerinin hangi kurumlar tarafından yürütüleceğine ilişkin tabloya aşağıda yer verilmiştir:

(MÜLGA) DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞININ GÖREVLERİNİ HÂLİHAZIRDA YÜRÜTEN KURUMLAR

MEVZUAT

GÖREV

GÖREVLİ KURUM

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (8. Madde)

Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen temel hedef ve amaçlar çerçevesinde; memur ve diğer kamu görevlilerinin tabi olacakları personel rejimlerinin temel ilke ve esaslarının belirlenmesine, hukuki ve mali statülerinin ve uygulama esaslarının tespit edilmesine, düzenlenmesine, geliştirilmesine, personel rejimleri arasında uyum, denge ve koordinasyonun sağlanmasına ilişkin iş ve işlemleri ilgili mevzuat çerçevesinde yürütmek

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı (Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü)

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (8. Madde)

Memur ve diğer kamu görevlilerine ilişkin mevzuat hükümlerinin uygulanmasını izlemek, uygulama birliğini sağlayıcı tedbirleri almak, uygulamayı yönlendirmek ve ortaya çıkacak tereddütleri gidermek

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı (Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü)

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (8. Madde)

Kamu personel istihdam planlaması ile personel alım ve yerleştirilmesinde uygulanacak usul ve esasların belirlenmesine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı (Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü)

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (8. Madde)

2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde kamu kurum ve kuruluşlarının kadro, pozisyon, atama izni ve açıktan alım izinlerine ilişkin olarak öngörülen iş ve işlemleri yapmak, uygulamaları izlemek ve yönlendirmek

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı (Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü)

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (8. Madde)

Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının personeli ile kadro ve pozisyonlarına ilişkin iş ve işlemleri yapmak, uygulamaları izlemek ve yönlendirmek

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı (Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü)

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (8. Madde)

Kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve unvan standardizasyonu, iş analizleri ve görev tanımları ile ilgili çalışmalar yapmak ve bu konularda gerekli koordinasyonu sağlamak

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı (Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü)

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (8. Madde)

Kamu personelinin yurtiçinde ve yurtdışında eğitim ve yetiştirilmeleri ile ilgili çalışmaları yapmak, uygulamayı izlemek, değerlendirmek ve denetlemek

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı (Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü)

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (8. Madde)

İç ve dış seyahat yevmiyeleriyle sürekli görevle yabancı memleketlerde bulunan memurların maaşlarına tatbik edilecek ödeme misillerinin tespitine ilişkin iş ve işlemleri ilgili mevzuat çerçevesinde yürütmek

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı (Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü)

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (89. Madde)

Personel ve teşkilata ilişkin mevzuat tasarılarının hazırlanmasına katkı sağlamak,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Çalışma Genel Müdürlüğü)

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (89. Madde)

Kamu görevlileri sendikalarına ilişkin mevzuatın uygulanmasında personel konularında uygulama birliğini sağlayacak tedbirleri almak, kamu işverenini temsilen yetkili kurullar ile kamu görevlileri sendikaları ve üst kuruluşları arasında yürütülen çalışmalarda danışma, destek ve koordinasyon hizmetlerini yürütmek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Çalışma Genel Müdürlüğü)

1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (89. Madde)

İstihdam fazlası personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil işlemlerini yürütmek,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Çalışma Genel Müdürlüğü)

4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesi

Özelleştirilen kuruluş personelinin kamu kurumlarına nakil işlemlerini yürütmek 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Çalışma Genel Müdürlüğü)

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 66 ncı maddesi

10/6/2003 (dâhil) tarihi ile 13/5/2014 tarihi arasında kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalı yakınlarının sürekli işçi olarak kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmesi işlemleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Çalışma Genel Müdürlüğü)

6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununun ek 1 inci maddesi

Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanların kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Çalışma Genel Müdürlüğü)

13 sayılı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi

Kamu personeli ile ilgili hususlarda her çeşit istatistiki bilgileri toplamak, personel kayıtlarını merkezi olarak tutmak, kurumlar arası veri paylaşımı ve değişimi için gerekli teknik koordinasyonu sağlamak

Strateji ve Bütçe Başkanlığı

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun ek 1 inci maddesi

Şehit yakınları ile gazi ve gazi yakınlarının kamu kurumlarına atama tekliflerinin yapılması işlemlerini yürütmek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 1 inci maddesi

Sosyal hizmet modellerinden yararlanan gençlerin kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmesi işlemlerini yürütmek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik

Engelli vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmesi işlemlerini yürütmek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

24 Ekim 2019 tarihinde 48 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İnsan Kaynakları Ofisine verilen görevler yukarıdaki tabloda yer alan görevlerle birebir örtüşmese de içeriği itibarıyla benzer veya yakın görevler ihtiva etmektedir. 

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü tarafından 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca; “Kamu istihdamı ve buna ilişkin giderlerle ilgili mevzuatın uygulanmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek ve uygulamayı izlemek” görevi yürütülmekte, kamu bütçesini ilgilendiren her konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı aktif görev almaktadır.

Bu kapsamda yukarıdaki tabloda yer alan kurumlara ilave olarak kamu personel sisteminin yürütülmesinden sorumlu olarak “İnsan Kaynakları Ofisi” ile “Hazine ve Maliye Bakanlığı”nı da saymak yerinde olacaktır.

Sonuç ve Değerlendirme

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve açıklamalar çerçevesinde, halihazırda kamu personel sisteminin yürütülmesinden sorumlu kurumlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

- Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

- Hazine ve Maliye Bakanlığı

- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

- Strateji ve Bütçe Başkanlığı

- İnsan Kaynakları Ofisi

Bu tablo kamu personel sisteminin yürütülmesinin kurumsal olarak ne kadar dağıldığını ortaya koymaktadır. Halbuki, sistemin etkin ve verimli yürütülebilmesi için kurumların görev alanları birbiriyle kesişmemeli, benzer görevler tek bir kurum çatısı altında toplanmalıdır.

Görevlerin dağılmasındaki diğer bir sorun ilgili mevzuatta (mülga) DPB tarafından yürütülmesi öngörülen görev ve yetkilerin hangi kurum tarafından yerine getirileceğidir. Mevzuatta (mülga) DPB’ye yapılan atıfların hangi kuruma yapılmış sayılacağı düzenlenmemiştir. Bu durum görev ve yetkilerde belirsizlik ve karmaşaya neden olabilmektedir. Bu nedenle ilgili kurumlar tarafından yerine getirilecek işlemlerde “görev ve yetki sorunu” nedeniyle bazı işlemler dava konusu olabilecek ve mahkemeler tarafından iptal edilebilecektir. 

Diğer taraftan, insan kaynağı bakımından (mülga) DPB’de 100-120 uzman görev yapmakta iken, görevlerin büyük bir kısmının devredildiği Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında sınırlı sayıda personel bu görevleri yürütmektedir. Ayrıca, bu görevler “geçici görevlendirme” usulüyle yürütülmekte olup, bu durum kurumsal hafızanın oluşması bakımından büyük bir engeldir.

Çalışma Bakanlığının ana hizmet birimi olan Çalışma Genel Müdürlüğünde düzenlenen görev ve yetkiler de bazı sorunlar içermektedir. Söz konusu Genel Müdürlüğe “Personel ve teşkilata ilişkin mevzuat tasarılarının hazırlanmasına katkı sağlamak” görevi verilmiş, ancak personel ve teşkilat konularına ilişkin hiçbir görev ve yetki verilmemiştir. Yani Genel Müdürlükten görev ve yetkisinin olmadığı bir konuda katkı sağlanması beklenmektedir. Diğer bir görev “İstihdam fazlası personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil işlemlerini yürütmek” görevidir. Ancak, kamu personelinin kadro bilgileri olmadığı bir kurumdan istihdam fazlası personelin kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadrolarına atama teklifinin yapılması beklenmektedir.

“Kamu personeli ile ilgili hususlarda her çeşit istatistiki bilgileri toplamak, personel kayıtlarını merkezi olarak tutmak, kurumlar arası veri paylaşımı ve değişimi için gerekli teknik koordinasyonu sağlamak” görevi Strateji ve Bütçe Başkanlığına verilmiştir. Bu kapsamda kamu personelinin kadro bilgileri de anılan Başkanlıkta tutulmaktadır. Ancak bu Başkanlığa kamu personel sistemine ilişkin başka herhangi bir görev verilmemiştir. 

Bu çerçevede; öncelikle kamu personel sistemine ilişkin ilgili kurumlarca yerine getirilen görev ve yetkiler baştan aşağı gözden geçirilmeli, görev ve yetki karmaşası ortadan kaldırılmalı, söz konusu görev ve yetkiler kamu personel sisteminde yaşanan sorunları ve tereddütleri giderecek, uygulamada birlikteliği sağlayacak merkezi bir kurum tarafından yerine getirilmelidir. Bu kurumun Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının bir ana hizmet birimi şeklinde değil, Cumhurbaşkanlığına bağlı bir kuruluş şeklinde örgütlenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.

Serdar UĞURLU

Makaleler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.