4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar

  • 13463
  • 02.09.2013
  • Bakanlar Kurulu

Açıklama

Ekli “4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”ın yürürlüğe konulması; Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 20/8/2013 tarihli ve 15215 sayılı yazısı üzerine, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 16, 74, 131, 132, 141, 167, 169, 195, 202, 214, 215, 221, 225 ve 237 nci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 2/9/2013 tarihinde kararlaştırılmıştır.

İçerik

4458 SAYILI GÜMRÜK KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN UYGULANMASI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KARAR

 

 

Mevzuat Tarihi                       : 02.09.2013

Resmi Gazete Sayısı            : 2013/28815

Karar Sayısı                            : 2013/5371

 

MADDE 1- 29/9/2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(3) Dahilde işleme rejimi şartlı muafiyet sistemi kapsamında getirilen eşya için, Gümrük Kanununun 194 üncü maddesi uyarınca bir gümrük yükümlülüğü doğması hali hariç bu kısım hükümleri uygulanmaz.”

MADDE 2- Aynı Kararın 39 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 39- (l) Bu Kısım kapsamında tam muafiyetten yararlanamayan ve önemli ekonomik etkisi olmayan eşyaya bir defaya mahsus olmak üzere tam muafiyet suretiyle geçici ithalat imi verilir. Bu eşyaya verilecek süre hiçbir koşulda üç ayı geçemez ve bu eşyaya ilişkin süre uzatım talepleri karşılanmaz.

(2) Genelkurmay Başkanlığı koordinesinde icra edilecek eğitimlere katılacak NATO üyesi olmayan ülkelere ait eşyaya Genelkurmay Başkanlığınca talep edilen süre kadar geçici ithalat izni verilir. Eğitimlerde kullanılan ve sarf edilen eşyanın ayniyeti aranmaz.”

MADDE 3- Aynı Kararın 41 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinin (2) ve (4) numaralı alt bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4- Aynı Kararın 58 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "bir ay sonra” İbaresi "üç ay sonra” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5- Aynı Kararın 59 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 59- (1) Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan, ticari miktar ve mahiyette olmayan ve Ek-9'daki liste kapsamı dışında kalan kişisel ve hediyelik eşyaya muafiyet tanınır.

(2) Kara hudut kapısından çıkış yapan yolcular, seyahat ettikleri ülkede, en az üç gün geçmeden kara hudut kapısından dönmeleri halinde 58, 61 ve 62 nci maddeler uyarınca öngörülen muafiyet haklarından yararlandırılmazlar.”

MADDE 6- Aynı Kararın 62 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 62- (1) Kıymeti 1500 Avro'yu geçmemek şartıyla, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşya için 45 inci ve yolcu beraberinde gelen eşya için 59 uncu maddelerde belirtilen limitleri aşan eşyanın değeri üzerinden;

a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18,

b) Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20,

oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.

(2) Birinci fıkrada sözü edilen limit dahilinde getirilen eşyanın;

a) Ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi,

b) Yolcu beraberinde ya da yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi,

c) Diplomatik eşya ve yolcu eşyası hariç olmak üzere posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelenlerde brüt 30 kilogramı geçmemesi, gerekir.”

MADDE 7- Aynı Kararın 67 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "serbest dolaşıma sokacakları veya” ibaresinden sonra gelmek üzere "kişiler tarafından bu kurumlar adına getirilecek veya” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 8- Aynı Kararın 95 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "96 ncı maddenin dördüncü fıkrası” ibaresi "96 ncı madde hükümleri” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 9- Aynı Kararın Beşinci Kısmının Altıncı Bölümünün Dördüncü Ayırımının başlığı "Deniz ve Hava Ulaştırmacılığında Kullanılan Eşya” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10- Aynı Kararın 97 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 97- (l) Aşağıda belirtilen donatım ve işletme malzemesine muafiyet tanınır.

a) Hava ve deniz ulaşım araçları tarafından yabancı limanlar ve meydanlardan kendi ihtiyaçları için getirilen veya bu araçlar adına gönderilen donatım ve işletme malzemesi.

b) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yetkilendirilen hava aracı bakım kuruluşları tarafından hava ulaşım araçları İçin serbest dolaşıma sokulacak donatım ve işletme malzemesi.

(2) Yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetlerinde bulunan hava yolu şirketleri tarafından bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere serbest dolaşıma sokulan hava taşıtları, motorları ile bunların birinci fıkranın (a) bendi kapsamında yer almayan aksam ve parçalarına muafiyet tanınır.

(3) İkinci fıkra kapsamında muafiyet tanınacak hava taşıtlarının koltuk kapasitesinin yirmi ve üzeri olması gerekir.

(4) Birinci fıkra kapsamı eşyanın cins ve nevileri Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile müştereken belirlenir.”

MADDE 11- Aynı Kararın Beşinci Kısmının Dokuzuncu Bölümünün Birinci Ayırımının başlığı "Engellilerin Kullanımına Mahsus Eşya” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 12- Aynı Kararın 104 üncü maddesinin başlığı "Engellilerin kullanımına mahsus eşya”, aynı maddede yer alan "malul ve sakatların” ibareleri "engellilerin”, 'malul ve sakatlara” ibaresi "engellilere", "malul ve sakat” ibareleri "engelli”, "malul ve sakatlar” ibaresi "engelliler” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(7) İkinci fıkranın (a) bendi kapsamında serbest dolaşıma sokulacak araçlar, beklenmeyen hal ve mücbir sebeplerin varlığı halinde, engelli kişinin araçta bulunması şartıyla başka bir kişi tarafından da kullanılabilir. ”

MADDE 13- Aynı Kararın 107 nci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan "malul ve sakat olan bir” ibaresi ile "malul ve sakat” ibaresi "engelli” şeklinde, aynı maddenin altıncı fıkrası ise aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(6) 68 inci maddede belirtilen ambulans ve diğer kurtarma araçlarının, beyannamenin tescil tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe muafiyetten faydalanan başka bir kurum ve kuruluşa; on yıl geçmedikçe muafiyetten faydalanmayan kurum ve kuruluşlara gümrük vergileri tahsil edilmeden satışı, hibesi veya devri yapılamaz. On yıl sonrasında, söz konusu araçların satışı veya devrinde gümrük vergileri aranmaz.”

MADDE 14- Aynı Kararın 110 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 110- (1) Kullanılmış motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtalarını muafen serbest dolaşıma sokan 46 ncı maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerinde yer alan kişiler hariç olmak üzere, bu Kısım hükümlerinin uygulanmasında kişilerin çift uyruklu olup olmadığı dikkate alınmaz.”

MADDE 15- Aynı Kararın 112 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE' 112- (1) 97 nci maddenin ikinci fıkrası kapsamında serbest dolaşıma sokulan hava taşıtları hariç olmak üzere, bu Kısım hükümlerinin uygulanmasında diğer  mevzuattan kaynaklanan tahdidi ve takyidi hükümler dikkate alınmaz.

(2) Miktar itibarıyla Ek-9'daki listede belirtilen sınırların üzerinde olan ve Kanunun 235 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca müeyyide uygulanan eşya birinci fıkra hükmüne tabidir.”

MADDE 16- Aynı Kararın 126 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"c) Değeri 1500 Avro' ya kadar olan ve diplomatik eşya ve yolcu eşyası hariç olmak üzere (b) bendinde belirtilen miktarı geçmeyen serbest dolaşıma giriş rejimine konu ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın, "

MADDE 17- Aynı Kararın 127 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 127- (1) 126 ncı madde uyarınca yetkilendirilen posta idaresi veya hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler, Bakanlıkça kolaylaştırılan gümrük beyanı kapsamında takip edip sonuçlandırdıkları gümrük işlemleri için verilen hizmet karşılığında;

a) Gümrük müşavirliği, ordino, terminal vb. isimler altında ilave ücret alamaz.

b) 126 ncı maddenin birinci fıkrasının (a) ve (ç) bentleri kapsamı eşyaya ilişkin işlemler için hiçbir surette; (b) ve (c) bentleri kapsamı eşyaya ilişkin işlemler için gönderinin geldiğine dair bildirimin alıcıya yapıldığı tarihten itibaren ilk üç gün için ardiye ücreti alamaz.”

MADDE 18- Aynı Kararın 128 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(4) 126 ncı madde uyarınca yetkilendirilen posta idaresi veya hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketlerin, bu Kısımda yer alan hükümlere aykırı davrandıklarının tespiti halinde, fiilin daha ağır bir cezai yaptırımı gerektirmemesi durumunda usulsüzlüğe konu her bir gönderi için Kanunun 241 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca işlem yapılır.”

MADDE 19- Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 20- Bu Karar hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakam yürütür.

 

Bakanlar Kurulu Kararının Yayımlandığı Resmî Gazetenin

Tarihi

Sayısı

7/10/2009

27369

Bakanlar Kurulu Kararında Değişiklik Yapan Düzenlemelerin Yayımlandığı Resmî Gazetenin

 

Tarihi

Sayısı

1

13/7/2010

27640

2

8/4/2011

27899

3

20/8/2011

28031

4

11/1/2012

28170

5

8/3/2012

28227

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
İçerikler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.