T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
21/07/2025
Sayı: E-53773008-622.02-13078188
Konu: Dilekçe (…………)
…………… VALİLİĞİNE
(Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü)
İlgi: …………… tarihli ve ………. sayılı yazı.
………………… Belediyesinde 657 sayılı Kanuna tabi görev yapmakta iken naklen 19.06.2025 tarihinde İl Müdürlüğünüze ataması yapılan personelin Haziran ayı maaşının ödenmesine ilişkin ilgi yazı ve eki dilekçe incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;
18 inci maddesinde, "Kanunlarda yazılı haller dışında Devlet memurunun memurluğuna son verilmez, aylık ve başka hakları elinden alınamaz." hükmü,
164 üncü maddesinde, "Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz. ..." hükmü,
169 uncu maddesinde, "Bulundukları yerden başka yerlerdeki görevlere nakledilen ve 62 nci maddede belirtilen süre içinde yeni görevlerinde işe başlayan memurlarla, yer değiştirme suretiyle başka kurumlara atanan memurların aylıkları, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir. Eski görev yerinde alınan aylıklar için kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaz." hükmü yer almaktadır.
Mezkûr 164 üncü maddesi hükmünde yer alan "aybaşı" ibaresinden her ayın 15'inin anlaşılması gerekmektedir.
Bu itibarla, …………… Belediyesinde 657 sayılı Kanuna tabi görev yapmakta iken naklen 19.06.2025 tarihinde İl Müdürlüğünüze ataması yapılan personelin 15.06.2025 tarihinde eski Kurumunca Haziran ayı maaşının ödenmesi gerektiği mütalaa edilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
………………
Bakan a.
Yerel Yönetimler Genel Müdürü