Bedelli Askerlik Hizmetinden Yararlanma, Bedelin Ödenmesi ve Uygulamaya İlişkin Usul ve Esaslar

  • 13417
  • 16.12.2011
  • Bakanlar Kurulu

Açıklama

Ekli “1111 Sayılı Askerlik Kanununun Geçici 46 ncı Maddesi Uyarınca Bedelli Askerlik Hizmetinden Yararlanma, Bedelin Ödenmesi ve Uygulamaya İlişkin Usul ve Esaslar”ın yürürlüğe konulması; Milli Savunma Bakanlığının 14/12/2011 tarihli ve 1685 sayılı yazısı üzerine, 1111 sayılı Askerlik Kanununun geçici 46 ncı maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 16/12/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır.

İçerik

1111 Sayılı Askerlik Kanununun Geçici 46 ncı Maddesi Uyarınca Bedelli Askerlik Hizmetinden Yararlanma, Bedelin Ödenmesi ve Uygulamaya İlişkin Usul ve Esaslar

 

Mevzuat Tarihi             : 16.12.2011

Resmî Gazete Sayısı  : 2011/28150

Karar Sayısı                   : 2011/2531

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Esasların amacı; 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununun geçici 46 ncı maddesi gereğince, bedelli askerlik hizmetinden yararlanma, başvuru şartlan, bedelin ödenmesi, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılma, bedelli askerlik kapsamı dışına çıkarılma ve geri ödeme ile uygulamaya ilişkin diğer hususları düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Esaslar, 1111 sayılı Kanunun geçici 46 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Esasların uygulanmasında;

a) Bakanlık: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını.

b) Bedel: Yükümlülerin askerlik hizmetini yerine getirmiş savılmaları için ödemeleri gereken 30.000 Türk Lirasını,

c) Kanun: 1111 sayılı Kanunu,

ç) Muafiyet belgesi: Askerlik hizmetinin yerine getirilmiş sayıldığım gösteren belgeyi.

d) Özel Hesap: Bedelli askerlik yapmak isteyen yükümlülerden şartlan taşıyanların ödeyecekleri bedellerin toplandığı ve Bakanlık adına;

1) Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası (TR700001001745001120115001 IBAN numaralı),

2) Türkiye Halk Bankası (TR600001200945200005000027 IBAN numaralı),

3) Türkiye Vakıflar Bankası (TR700001500158007299430751 IBAN numaralı),

nezdinde Türk Lirası cinsinden açılan hesapları,

e)Yükümlü: Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış, 31/12/2011 tarihi itibarıyla (bu tarih dahil) 30 yaşından gün almış ve 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Kanuna tabi bedelli askerlik yapmak isteyen vatandaşları, ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Bedelli Askerlik Hizmetinden Yararlanma Şartları, Başvurular ve Bedelin Ödenme Esasları

Bedelli askerlik hizmetinden yararlanma şartları

MADDE 4- (1) Bedelli askerlik hizmetinden yararlanma şartlan aşağıda belirtilmiştir.

a) Kanunun geçici 46 ncı maddesinin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış olmak.

b) 31/12/2011 tarihi itibarıyla (bu tarih dahil) 30 yaşından gün almış olmak.

c) 6 ncı maddede yazılı makamlara en geç 15/6/2012 tarihine kadar (bu tarih dahil) şahsen yazılı olarak başvuruda bulunmak.

ç) Kanunda öngörülen bedeli ödemek.

(2) Herhangi bir yaş sınırlaması aranmaksızın "Askerliğe Elverişli Değildir" kararlı raporlan nedeniyle askerlik hizmetinden muaf olanlar da bu Esaslar çerçevesinde bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilirler.

Başvuru

MADDE 5- (1) Yükümlüler bedelli askerlikten yararlanma taleplerini askerlik şubesine, konsolosluklara veya Cumhuriyet savcılıklarına şahsen bildirirler.

(2) Hak sahipliği tespit edilen yükümlüler tarafından bedelin tamamının veya yansının Özel Hesaba yatırılmış olması ve biri asıl olmak üzere toplam üç nüsha dekontun askerlik şubesi veya konsolosluklara, yükümlü tarafından şahsen, cezaevinde bulunan hükümlü, tutuklu ve gözetim altında bulunan yükümlülerin ise vasi veya vekilleri tarafından, teslimi ile başvuru işlemi yapılmış olur.

Başvuruların yapılacağı makamlar

MADDE 6- (1) Bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen yükümlülerden;

a) Yurtiçinde bulunanların askerlik şubesi başkanlıklarına,

b) Yurtdışında bulunanların Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarına,

c) Hükümlü, tutuklu veya gözetim altında bulunanların, bulundukları yer Cumhuriyet savcılıkları aracılığıyla en yakın askerlik şubesine, başvurmaları gerekir. Posta veya vekâlet yoluyla yapılan başvurular kabul edilmez.

Bedelin ödenme esaslan

MADDE 7- (1) Yükümlülerden, 4 üncü maddede belirtilen şartları taşıyanlar; başvuru tarihinde 30.000 Türk Lirasını defaten veya başvuru tarihinde 15.000 Türk Lirasını defaten ve geriye kalan 15.000 Türk Lirasını ise başvuru tarihinden itibaren altı ay içerisinde defaten ödemekle yükümlüdürler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Taraflarca Yapılacak İşlemler

Askerlik şubelerince yapılacak işlemler

MADDE 8- (1) Askerlik şubeleri;

a) Şahsen başvuruda bulunan yükümlülerin durumlarını kontrol ederek Kanun kapsamında olduğu anlaşılanlara, ödemeleri gereken tutarı belirten belgeyi verir.

b) Hükümlü, tutuklu ve gözetim altında bulunan yükümlüler hakkında, vekilleri veya vasileri tarafından Cumhuriyet savcılığından alınacak belgenin ibraz edilmesi şartıyla, durumlarını kontrol ederek ödemeleri gereken tutarı belirten belgeyi verir.

c) Konsolosluklardan veya yabancı askerlik şubelerinden gelen başvuru evrakını kontrol eder. Yapılan inceleme sonucunda hatalı veya eksik düzenlenmiş evrakın birer suretini alarak asıllarını en seri vasıtayla ilgili makamlara gönderir, hata veya eksikliklerin giderilmesini müteakip anılan belgelerin iadesini ister.

ç) Başvurulan kabul edilen yükümlülerden ödemeleri gereken bedelin tamamını ödedikleri tespit edilenler hakkında nüfusa kayıtlı oldukları yer il veya ilçe idare kurullarından askerlik hizmetinin yerine getirilmiş sayılması kararının alınmasını teklif eder. İl veya ilçe idare kurulu tarafından alınan kararın^ iletilmesini müteakip, yükümlüye muafiyet belgesini en yakın askerlik şubesinden şahsen alması için davet yazısı gönderir. Konsolosluklara başvuran yükümlülerin iki nüsha muafiyet belgesini şahsen tebliğ edilmek üzere konsolosluğa, cezaevinde bulunan yükümlülerin iki nüsha muafiyet belgesini şahsen tebliğ edilmek üzere ilgili Cumhuriyet savcılığına gönderir.

d) 15 inci maddeye göre bedelli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlar ile başvurusu kabul edilen yükümlülerden bedelin tamamını ödemeden ölen veya askerliğe elverişsiz hale gelenlerin geri ödeme taleplerini içeren dilekçelerini üç ay içerisinde inceler ve geri ödeme yapılacakları Bakanlığa bildirir.

Konsolosluklarca yapılacak işlemler

MADDE 9- (1) Konsolosluklar,

a) Şahsen başvuruda bulunan yükümlülerin durumlarını kontrol ederek Kanun kapsamında olduğu anlaşılanlara, başvuru anında veya kalan ödemesi sırasında, ödemeleri gereken tutarı belirten belgeyi verir.

b) Yurtdışında cezaevinde hükümlü, tutuklu veya gözetim altında bulunan yükümlüler hakkında, vekilleri veya vasileri tarafından cezaevi idaresinden alınacak belgeyi ibraz etmeleri şartıyla, durumlarını kontrol ederek ödemeleri gereken tutarı belirten belgeyi verir.

c) Yükümlüler hakkında verilmiş askerlik hizmetini yerine getirilmiş sayılması kararı alınması halinde askerlik şubeleri tarafından kendilerine gönderilen iki nüsha muafiyet belgesinin bir nüshasını yükümlüye verir, diğer nüshasını ise askerlik şubesine iade eder.

ç) 15 inci maddeye göre bedelli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlar ile başvurusu kabul edilen yükümlülerden bedelin tamamım ödemeden ölen veya askerliğe elverişsiz hale gelenlerin geri ödeme taleplerini içeren dilekçelerini kayıtlı oldukları askerlik şubesi başkanlığına gönderir.

Cumhuriyet savcılıklarınca yapılacak işlemler

MADDE 10- (1) Cumhuriyet savcılıkları; cezaevinde bulunan hükümlü, tutuklu veya gözetim akındaki yükümlüler hakkında;

a) Bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak isteyenlerin, vekilleri veya vasileri vasıtasıyla işlemlerini yürütebilmeleri için askerlik şubelerine ibraz edilmek üzere yükümlünün cezaevinde olduğuna dair belge verir.

b) Başvuru formunu cezaevi idaresinin huzurunda yükümlüye imzalatır ve askerlik şubesine iadesi için vekilleri veya vasilerine teslim eder.

c) Askerlik hizmetini yerine getirilmiş sayılması karan alınması halinde askerlik şubeleri tarafından kendilerine gönderilen iki nüsha muafiyet belgesinin bir nüshasını yükümlüye verir, diğer nüshasını ise askerlik şubesine iade eder.

ç) 15 inci maddeye göre bedelli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlar ile başvurusu kabul edilen yükümlülerden bedelin tamamını ödemeden ölen veya askerliğe elverişsiz hale gelenlerin geri ödeme taleplerini içeren dilekçelerini kayıtlı oldukları askerlik şubesi başkanlığına gönderir.

Yükümlü tarafından yapılacak işlemler

MADDE 11- (1) Yükümlü, askerlik şubesi veya konsolosluktan alacağı ödenecek tutar ve bu tutarın yatırılacağı banka hesap numaralarını gösteren belge ile ödemesini yapar. Bankadan alacağı biri asıl olmak üzere toplam üç nüsha dekontu askerlik şubesine veya ilgili konsolosluğa teslim eder.

(2) Yükümlü muafiyet belgesini; askerlik şubesinden, konsolosluktan veya Cumhuriyet savcılığından şahsen teslim alır.

Banka tarafından yapılacak işlemler

MADDE 12- (1) Banka, yapılan ödeme karşılığında yükümlüye üç nüsha dekont verir. Dekonta yükümlünün Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adı, soyadı, baba adı, doğum tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu il ve ilçe ile ödenen tutar ve ödemenin bedelli askerlik hizmeti için yapıldığı yazılır.

(2) Yapılacak ödemeler sırasında komisyon, vergi ya da provizyon kesintisi yapılması gereken durumlarda, kesinti tutarı yükümlüye bildirilir ve bu tutar yükümlü tarafından ayrıca ödenir.

(3) Bedelli askerlik hizmeti ödemeleri: Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası. Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası tarafından herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın aynı gün Özel Hesaba yatırılır. Yurtdışından yapılacak havalelerde, havale konusu tutarın bedelli askerlik hizmeti için olduğu belirtilir.

(4) Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası: ödemede bulunan yükümlülerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adı, soyadı ile yatırdıkları tutarı içeren listeyi her ay sonu itibarıyla elektronik ortamda Bakanlık ve Millî Savunma Bakanlığına gönderir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Askerlik Hizmetini Yerine Getirmiş Sayılma ve Adli İşlemler

Askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılma

MADDE 13- (1) Bedelin tamamım süresi içinde ödeyen yükümlüler hakkında il ve ilçe idare kurullarından askerlik hizmetinin yerine getirilmiş sayılması kararı alınır ve askerlik şubelerince acemi yedeğe aktarılırlar.

Adli işlemler

MADDE 14- (1) Bedelli askerlik hizmeti başvuruları kabul edilmiş yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmaz, başlatılmış olanlar sona erdirilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Kapsam Dışına Çıkarılma Halleri % e Geri Ödeme

Kapsam dışına çıkarılma halleri

MADDE 15- (1) Bedelli askerlik hizmeti için başvurusu kabul edilenlerden ödemelerini süresi içinde yerine getirmeyenler, ödemelerini tamamlamadan kendi isteği ile bu haktan faydalanmaktan vazgeçenler ile yararlanma şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanlar kapsam dışına çıkarılır.

(2) Kapsam dışına çıkarılan yükümlülerin işlemleri, tabi oldukları statüye göre yürütülür.

Geri ödeme işlemleri

MADDE 16- (1) Yükümlülerin;

a) 15 inci maddeye göre bedelli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılmaları.

b) Bedelin tamamını ödemeden ölmeleri veya askerliğe elverişsiz hale gelmeleri halinde ödedikleri bedel iade olunur.

(2) Geri ödeme ile ilgili başvurular; yurtiçinde yükümlünün kayıtlı olduğu askerlik şubesine veya Cumhuriyet savcılıklarına, yurtdışında ise askerlik şubesine iletilmek üzere konsolosluğa dilekçe ile yapılır. Dilekçede banka IBAN numarası ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası da belirtilir.

(3) Bu başvurular yükümlüler veya vekilleri, vasi ya da kanuni mirasçıları tarafından altı ay içerisinde ikinci fıkrada belirtilen makamlara yapılır.

(4) Başvurular askerlik şubesince üç ay içerisinde incelenir. İnceleme sonucunda geri ödeme şanlarının oluştuğunun tespit edilmesi halinde yükümlünün veya hak sahiplerinin dilekçesi ve ödemeye ilişkin dekontun aslı veya ödeme yapıldığını ispata yarar belgeler yazı ekinde Bakanlığa gönderilir. Ödenmiş olunan bedel Bakanlıkça bir ay içerisinde iade edilir.

ALTINCI BÖLÜM

Son Hükümler

Tereddütlerin giderilmesi

MADDE 17- (1) Bu Esasların uygulanması sırasında ortaya çıkan tereddütleri gidermeye ilgisine göre Bakanlık veya Milli Savunma Bakanlığı yetkilidir.

Yürürlük

MADDE 18- (1) Bu Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19- (1) Bu Esasları Bakanlar Kurulu yürütür.

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
İçerikler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.