BİLGİ
Künye
Adı: HER NEVİ MADEN OCAKLARINDA YERALTI İŞLERİNDE KADINLARIN ÇALIŞTIRILMAMASI HAKKINDA 45 NUMARALI SÖZLEŞME
Türü: ÇT- BM (ILO) - Çalışma Hayatı (yer altında kadınların istihdamı), İnsan Hakları
RG Tarihi: 23.06.1937
RG No: 3638
Bilgi
Sözleşmenin
Kabul Tarihi ve Yeri: 21.06.1935, Cenevre
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 30.05.1937
Geçerli Dili: İngilizce ve Fransızca
Depositer: BM Genel Sekreteri
Türkiye'nin
İmza Tarihi:
Onay Şekli: Onay Kanunu
Onay Kanunu Tarihi: 09.06.1937
Onay Kanunu No: 3229
Resmi Gazete Tarihi: 23.06.1937
Resmi Gazete No: 3638
İhtirazi Kaydı: ILO Sözleşmelerine taraf ülkelerce ihtirazi kayıt konulamamaktadır.
Onay Kanunu
Maden Ocaklarında Yeraltı İşlerinde Kadınların Çalıştırılması Hakkındaki Milletlerarası Mukaveleye İltihaka Dair Kanun
Kanun No : 3229
Kabul Tarihi : 09/06/1937
Madde 1- Cenevre’de Milletlerarası İş Teşkilatı Umumi Konferansı tarafından kabul olunan ve maden ocaklarında yeraltı işlerinde kadınların çalıştırılmaması hakkında olup (Yeraltı İşleri Mukâvelesi “kadınlar” 1935) adı verilen mukavelename kabul olunmuş ve bu mukaveleye iltihak için Hükümete mezuniyet verilmiştir.
Madde 2 – Bu kanun neşri tarihinden muteberdir.
Madde 3- Bu kanunun hükmünü icraya İcra Vekilleri Heyeti memurdur.
15/06/1937
------------------------------------------------------------------
Dibace
Milletlerarası İş Bürosu İdare Meclisi tarafından vaki davet üzerine, Cenevre'de 4/VI/1935 tarihinde 19 uncu inikad halinde toplanan Milletlerarası İş Teşkilatı Umumi Konferansı, İnikat ruznamesinin 2 nci maddesini teşkil eden her nevi maden ocaklarında yeraltında kadınların çalıştırılmasına ait bulunan mesele hakkında muhtelif tekliflerin kabulünü,
Bu tekliflerin Milletlerarası bir mukavele projesi şeklini almasını kararlaştırdıktan sonra,
Bin dokuz yüz otuz beş senesi Haziran ayının yirmi bir tarihinde (Yeraltı işleri Mukavelesi "Kadınlar" 1935) adını taşıyacak olan aşağıdaki mukavele projesini kabul eder:
MADDE 1
Bu mukavelenin tasdiki için "Maden Ocağı" tabiri, gerek amme, gerekse hususi vasfını haiz ve yeraltında mevcut maddelerin
istihracını istihdaf eden her nevi teşebbüslere şamildir.
MADDE 2
Kadın cinsinden hiç bir şahıs, yaşı ne olursa olsun, maden ocaklarında yeraltı işlerinde çalıştırılamaz.
MADDE 3
Milli kanunlarla yukarıda yazılı memnuiyetten şu kimseler istisna edilebilirler:
a) Sevku idare vazifesi ile mükellef olup bedenen çalışmayan şahıslar,
b) Sıhhi ve sosyal hizmetlerde çalışan şahıslar,
c) Mesleki bilgilerini tamamlamak maksadile bir maden ocağında yeraltı işlerinde staj görmelerine müsaade edilen tahsildeki şahıslar,
d) Bedenen çalışma mahiyetinde olmayan bir sanatın icrası için bir maden ocağının yeraltı kısımlarına tesadüfi olarak inmesine lüzum görülen diğer bütün şahıslar.
MADDE 4
Bu mukavelenin resmi tasdiknameleri Akvam Cemiyeti Umumi Katibine tevdi olunacak ve mumaileyh tarafından tescil edilecektir.
MADDE 5
1. Bu mukavele, ancak, Umumi Katip tarafından tasdiknamesi tescil edilmiş olan Milletlerarası İş Azasını bağlayacaktır.
2. Mukavele, Umumi Katip tarafından iki azanın tasdiknamelerinin tescilinden itibaren 12 ay sonra mer'iyete girecektir.
3. Bundan sonra da mukavele, her aza için kendi tasdiknamesinin tescilinden itibaren 12 ay sonra mer'iyete girecektir.
MADDE 6
Milletlerarası İş Teşkilatı azasından ikisinin tasdiknamesi tescil edilir edilmez, Akvam Cemiyeti Umumi Katibi, Milletlerarası İş Teşkilatının bütün azasına keyfiyeti iş'ar edecektir.
Keza, teşkilat azası tarafından kendisine daha sonra tevdi olunacak tasdiknamelerin tescilini de bütün azaya tebliğ eyleyecektir.
MADDE 7
1. Bu mukaveleyi tasdik etmiş olan her aza mukavelenin mer'iyeti mebde tarihinden itibaren 10 sene zarfında, onu, Akvam Cemiyeti Umumi Katibine göndereceği ve mumaileyhin tescil edeceği bir mektupla feshedilebilir. Feshin hükmü tescilden itibaren bir sene sonra cari olacaktır.
2. Bu mukaveleyi tasdik etmiş olan her aza, birinci fıkrada adı geçen on senelik müddetin hitamını takip eden bir senelik müddet zarfında, bu maddede derpiş edilen feshe ait ihtiyarını kullanmadığı takdirde, yeniden 10 senelik bir devre için bağlı kalacak ve bundan sonra mukaveleyi, bu maddede yazılı şartlar içinde her on senelik devrenin hitamında feshedebilecektir.
MADDE 8
Bu mukavelenin mer'iyete girmesinden itibaren her 10 senelik devrelerin hitamında Milletlerarası İş Bürosu İdare Meclisi, onun tatbikine ait bir raporu umumi Konferansa tevdi edecek ve onun tamamen veya kısmen tadili meselesini Konferans ruzmamesine koyup koymama hususunda bir karar alacaktır.
MADDE 9
Konferans, bu mukaveleyi tamamen ve ya kısmen tadil eden yeni bir mukavele kabul ettiği takdirde, yeni mukavelede hilafına bir hüküm olmadıkça,
a) Tadili muhtevi yeni mukavelenin bir aza tarafından tasdiki, onun mer'iyete girmiş olması kayıt ve şartı altında, yukarıdaki 7 nci madde nazarı itibara alınmaksızın, hali hazırdaki mukavelenin tabi bir şekilde derhal feshini tazammun edecektir.
b) Tadili havi yeni mukavelenin mer'iyete girmesi tarihinden itibaren, halihazır mukavelesi artık azanın tasdikine açık bulundurulmayacaktır.
2- Bu mukavele, onu tasdik edip de tadili havi mukaveleyi tasdik etmeyecek aza için şimdiki şekil ve metni ile mer'i olmakta devam edecektir.
MADDE 10
Bu mukavelenin Fransızca ve İngilizce metinlerinin her ikisi de muteberdir.