Okullara Kuru Üzüm Dağıtımı Programı Uygulama Esasları

  • 17430
  • 17.03.2015
  • Bakanlar Kurulu

Açıklama

Ekli “Okullara Kuru Üzüm Dağıtımı Programı Uygulama Esasları Hakkında Karar”ın yürürlüğe konulması; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 16/2/2015 tarihli ve 1924 sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu’nca 17/3/2015 tarihinde kararlaştırılmıştır.

İçerik

Mevzuat Tarihi              : 17.03.2015

Resmî Gazete Sayısı  : 29316

Karar Sayısı                    : 2015/7396

 
OKULLARA KURU ÜZÜM DAĞITIMI PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI HAKKINDA KARAR

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Kararın amacı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülecek Okul Öncesi ve Temel Eğitim Birinci Kademe Okullara Kuru Üzüm Dağıtımı Programı kapsamında anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve temel eğitim birinci kademe (ilkokul) öğrencilerine Okul Sağlığı Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen kuru meyve tüketim alışkanlığının kazandırılması ile yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması amacıyla, 2014-2015 eğitim öğretim yılının ikinci yarısında kuru üzüm dağıtılmasına ilişkin esasların belirlenmesidir.

(2) Özel öğretim kurumları (anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve temel eğitim birinci kademe), öğrencilerine Programa eşdeğer kuru üzüm tüketilmesini sağlamaları halinde velilerin isteği esas alınarak kurum yönetiminin kararı doğrultusunda Programın kapsamı dışında tutulur.

Görev, sorumluluk ve organizasyon

MADDE 2- (1) Programın koordinasyonundan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorumludur.

(2) Kuru üzüm, Türk gıda mevzuatı ve 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olarak, ülke içinde ambalajlı. kuru üzüm üretimi yapan gıda işletmelerinden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından temin edilir.

(3) Dağıtılacak kuru üzümlerin üretiminden tüketimine kadar tüm aşamalarında, Türk gıda mevzuatı ile ihale teknik şartnamesine uygunluğunun denetimi İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince yapılır.

(4) Program doğrultusunda dağıtılacak kuru üzümün tedariki ve illere sevkiyatı ile dağıtım takvimi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenir.

(5) Dağıtımı yapılacak olan kuru üzüm ambalajlarının şekli ve üzerinde yer alması gereken hususlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca birlikte belirlenir.

(6) Program süresince kuru üzümün teslim alınması, depoda muhafazası ve tüketimi ile ilgili kayıtların e-okul sistemine kaydedilmesi, verilerin toplanması ve zamanında ulaşılabilir olması Milli Eğitim Bakanlığınca sağlanır.

(7) Program uygulama döneminde öğrencilerin kuru üzüm tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler ile uzun dönemde gelişmelerine ilişkin çalışmaların yapılması, incelenmesi ve sonuçların Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşılmasından Sağlık Bakanlığı sorumludur.

Dağıtım

MADDE 3- (1) İllerde, ilgili Vali Yardımcısı başkanlığında, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcilerinden oluşturulan ve Programın yürütülmesinden sorumlu İl Okul Kuru Üzüm Komisyonu kurulur. Kuru üzümün il içinde sevkiyatı İl Okul Kuru Üzüm Komisyonunun organizasyonunda ve kontrolünde yapılır.

(2) Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek okullarda her öğrenciye, bu Kararda belirtilen esaslar çerçevesinde haftada 2 gün olmak üzere 25 'er gram kuru üzüm dağıtılır.

(3) Aile hekimleri, öğretmenler ve/veya veliler tarafından kuru üzüme karşı duyarlılığı tespit edilen ve kuru üzüm tüketimini kabul etmeyen öğrenciler okul yönetimleri tarafından Program dışında tutulur.

(4) Çeşitli nedenlerle (okulların kayıtlı öğrenci sayılarındaki değişiklik, öğrenci devamsızlığı, resmi tatil, hava koşulları, mahalli düzeyde eğitime geçici olarak ara verilmesi ve benzeri) dağıtımı yapılamayan kuru üzümler, okul idarelerince öncelik veli izni olan diğer kurumlardaki öğrenciler olmak üzere mahallinde değerlendirilir.

Eğitim ve tanıtım

MADDE 4- (1) Program için gerekli eğitim ve tanıtım etkinlikleri ile materyallerinin temini, dağıtımı, yayım ve iletişim faaliyetleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılır.

Finansman ve ödemeler

MADDE 5- (1) Bu Karar uyarınca yapılacak ödemeler için gerekli kaynak, alıma yetkili olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına genel bütçeden tahsis edilen ödenekten karşılanır.

Teslimat

MADDE 6- (1) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, hazırlanacak teknik şartname ve mevzuatı doğrultusunda oluşturulacak komisyonlar marifetiyle kuru üzüm tedarikçileriyle yapılacak sözleşme doğrultusunda alım yapılır.

(2) Alımı yapılan kuru üzüm Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca İl Okul Kuru Üzüm Komisyonunun koordinasyonunda okullara teslim edilir.

Denetim ve cezai hükümler

MADDE 7- (1) Ödemelere ilişkin denetimler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı birimleri tarafından yerine getirilir. Usulsüz iş ve işlemler hakkında ceza kanunlarındaki hükümler uygulanır.

(2) Programın yürütülmesi ile ilgili diğer hususlarda denetimi sağlayacak tedbirler, Programdaki sorumluluklarına göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından alınır.

Yürürlük

MADDE 8- (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9- (1) Bu Karar hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
İçerikler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.