Görevde Yükselmede Sözlü Sınav Şartı

  • Soru ID: 8673
  • Üye ID: 1066
  • Sorulma: 26.10.2017
  • Cevaplanma: 26.10.2017

Soru

1-) 23.10.2017 tarihinde ‘Görevde yükselme yazılı sınavı başarı puanı’ başlıklı sorumuza cevaben ‘Görevde yükselme yazılı sınavında başarılı olabilmek için, her bir dersten en az 50 puan almak ve üç dersin notlarının ortalamasının da 60 puan olması gerekmektedir.’ şeklinde görüş bildirilmiştir. İlgili mevzuatlarda tarafımızca yapılan incelemelerde, başarılı olmak için her bir dersten 50 puan almış olmak şartı ile alakalı bir düzenlemeye rastlanmamıştır. Söz konusu tespitin yasal dayanağı nedir? 2-) Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik’in ‘Sınav Şartı’ başlıklı 10. maddesi ‘Müdür, şube müdürü ve bunlarla aynı düzeydeki görevlere görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda; diğer görevlere görevde yükselme suretiyle atanacak personelin ise yazılı sınavda başarılı olmaları gerekir.’ hükmünü haizdir. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik’in ‘Sınav Şartı’ başlıklı 8. maddesi değişikliğe uğrayarak 22.10.2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmış; ‘Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları gerekir.’ şeklinde yürürlüğe girmiştir. Mahalli İdareler Yönetmeliği, müdür, şube müdürü ve bunlarla aynı düzeydeki atamalarda yazılı ve sözlü sınavda başarılı olma şartını ararken, Kamu Kurum ve Kuruluşları ile ilgili yönetmelik tüm atamalarda yazılı ve sözlü sınavda başarı şartı aramaktadır. Görüleceği üzere, her iki mevzuat hükmü çelişmektedir. Bu noktada, özel mevzuat niteliğinde olan Mahalli İdareler Yönetmeliği’nin mi, yoksa genel nitelikte olan fakat 2016 yılında yeniden düzenleme yapılan Kamu Kurum ve Kuruluşları ile ilgili yönetmelik hükümlerinin mi uygulanacağı konusunda tereddüt yaşanmıştır. Örneğin, belediyemizde görevde yükselme yazılı sınavında başarılı olmuş, mevzuatta belirtilen şartlara haiz bir memurun, sözlü sınav yapılmak suretiyle mi yoksa sözlü sınav yapılmaksızın mı şef kadrosuna atanacağı hususunda, ilgili mevzuat hükümlerinin çelişmesi nedeniyle netlik bulunmamaktadır. Yukarıda izah edilen konularda görüşlerinizi rica eder, saygılarımı sunarım.

Cevap

Yetkisiz Erişim!

Bu sayfa Abonelerimizin ve/veya Site Üyelerinin erişimine açıktır.

Abone (Altın Üye) iseniz, lütfen üye girişi yapınız.

Üyelik girişi yapmanıza rağmen hala sayfayı görüntüleyemiyor iseniz, abone olarak sitemizdeki tüm verilere ulaşabilirsiniz.

Bir Abonelik (Üyelik) paketine geçmek ve detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

+90 (312) 473 84 23

mts@mevzuattakip.com.tr

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
Soru-cevaplar hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.