İmar Affının Kapsamı

  • Soru ID: 10025
  • Üye ID: 1066
  • Sorulma: 13.06.2018
  • Cevaplanma: 13.06.2018

Soru

1) 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42/2. Maddesi: “Ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının sahibine, ….. aşağıdaki şekilde hesaplanan idari para cezaları uygulanır.” hükmünü içermektedir. İdaremizce 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. maddesi gereği uygulanan idari para cezalarında, imara aykırı yapıyı inşa eden ile imara aykırı yapının üzerinde inşa edildiği arazinin sahibi farklı kişiler olabilmektedir. Örneğin oğul olan kişinin babasının arsasının üzerine ev yapması gibi. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde yani İmar Kanunu’na aykırı yapıyı inşa eden kişi ile imara aykırı yapının üzerinde inşa edildiği arazinin sahibi farklı kişi olduğunda idaremiz; İmar Kanunu’nun 42/2. maddesinin emredici hükmü gereği idari para cezasını, arsa sahibi hakkında değil İmar Kanunu’na aykırı yapıyı inşa eden kişi hakkında uygulamaktadır. 7143 sayılı Vergi Ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile 3194 sayılı İmar Kanunu’na eklenen Geçici 16/9. maddesi: “Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar ile Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar bu madde hükümlerinden yararlandırılmaz.” hükmünü içermektedir. Yukarıda açıklanan hususlar ve verilen örnek neticesinde: Yapı Kayıt Belgesinin arsa sahibi adına verilmesi halinde (örneğimizde babasına) yapı sahibine idaremiz tarafından uygulanan idari yaptırım bedeli terkin edilecek midir?

2) 7143 sayılı Vergi Ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 16/4. maddesi: “Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili bu Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir.” hükmünü düzenlemiştir. Anılan hükümde bahsedilen “tahsil edilemeyen” durumundan kasıt idari para cezasının borçlunun borca batık olması, üzerine hiçbir kayıtlı menkul olmaması gibi tahsil kabiliyetinin olmadığının anlaşılması durumu mu yoksa borçlunun ödeme kabiliyeti olsa da idari para cezasının terkin edilmesi mi gerekmektedir? Örneğin idari para cezasını taksitler halinde ödeyen borçlu idaremize Yapı Kayıt Belgesi ibraz ettiği takdirde idari para cezasının bakiye kısmı “tahsil edilemeyen” bedel olarak değerlendirilip terkin edilecek midir? Yukarıda bahsedilen tereddütlerden dolayı görüşlerinize ihtiyaç duyulmuştur. İyi çalışmalar dileriz.

Cevap

Yetkisiz Erişim!

Bu sayfa Abonelerimizin ve/veya Site Üyelerinin erişimine açıktır.

Abone (Altın Üye) iseniz, lütfen üye girişi yapınız.

Üyelik girişi yapmanıza rağmen hala sayfayı görüntüleyemiyor iseniz, abone olarak sitemizdeki tüm verilere ulaşabilirsiniz.

Bir Abonelik (Üyelik) paketine geçmek ve detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

+90 (312) 473 84 23

mts@mevzuattakip.com.tr

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
Soru-cevaplar hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.