Kıdem Tazminatında Arabuluculuk Hk.

  • Soru ID: 9604
  • Üye ID: 670
  • Sorulma: 30.03.2018
  • Cevaplanma: 30.03.2018

Soru

2014 yılında taşeron şirket bünyesinde çalışan personelimiz emekliye ayrılmıştır. Ancak ayrıldığı şirketten tazminat talebi reddedilmiştir. İşten ayrıldığı dönemde kıdem tazminatları yüklenici firmalarca ödenmektedir. Ancak emekli personel firma ve kurumumuz tazminat talebi ile mahkemeye vermiş, arabuluculuk yönetimi ile muhatap olmak durumuna geldik. Arabuluculuk yönteminde kıdem tazminatının kurumumuzca ödenmesi mümkün müdür? Yasal bir sıkıntı yaşanabilir mi? Süreci nasıl devam ettirmeliyiz? Saygılar.

Cevap

4857 sayılı İş Kanununun 112. maddesinin 6552 sayılı Kanunla eklenen ikinci fıkra ile, kamuda personel çalıştırılmasına dayalı olarak istihdam edilen işçilerin kıdem tazminatlarının kamu idarelerince ödenmesi yönünde düzenleme yapılmıştır. Ancak, Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Kapsamında İstihdam Edilen İşçilerin Kıdem Tazminatlarının Ödenmesi Hakkında Yönetmeliğin geçici 1. maddesinin birinci fıkrasında; iş sözleşmesi devam eden işçilerin kıdem tazminatlarının hesabında kamu kurum veya kuruluşlarında ilk işe başladıkları tarihin esas alınacağı;

Maddenin ikinci fıkrasında da; bu Yönetmelik kapsamında tespit edilen hizmet süresine ilişkin kıdem tazminatının, 10/9/2014 tarihli ve 6552 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce iş sözleşmesi feshedilmiş olan işçilere ödenmeyeceği, hükmü getirilmiştir.

Diğer taraftan, 4734 sayılı Kanun kapsamında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında idare ile yüklenici arasında İş Kanunun 2. maddesinin 6. fıkrasında tanımlanan asıl işveren-alt işveren ilişkisi doğmakta olup; asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak İş Kanunundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumlu olur. Yani müteselsil sorumluluk söz konusudur. Müteselsil sorumlulukta borcu ödeyen tarafın diğer tarafa Borçlar Kanununun 167. maddesi gereğince rücu hakkı vardır.

7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 3. maddesinde; bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurma zorunluluğu getirilmiştir. Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilir ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulur. Ayrıca bu taraf lehine vekalet ücretine hükmedilmez. Her iki tarafın da ilk toplantıya katılmaması sebebiyle sona eren arabuluculuk faaliyeti üzerine açılacak davalarda tarafların yaptıkları yargılama giderleri kendi üzerlerinde bırakılır.

Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin varlığı hâlinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurulduğunda, anlaşmanın gerçekleşebilmesi için işverenlerin arabuluculuk görüşmelerine birlikte katılmaları ve iradelerinin birbirine uygun olması aranır.

Buna göre, arabuluculuk toplantısına belediyeyi temsilen belediye başkanının veya vekalet verdiği belediye avukatının katılması gerekir.  


  • Cevaplayan: MTS Yayın Kurulu

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
Soru-cevaplar hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.