Kira Artış Oranı

  • Soru ID: 12229
  • Üye ID: 670
  • Sorulma: 12.07.2019
  • Cevaplanma: 12.07.2019

Soru

Hocam iyi günler. Kira sözleşmeleri ile ilgili kafamıza takılan birkaç sorumuz var. Bunlar aşağıda maddeler halinde sıralandı. Yardımcı olursanız sevinirim. 1-Kurumumuza ait dükkânların kira artış zamanı olan Ağustos ayındaki zam oranları sözleşme hükümleri gereğince bir önceki yılın aynı ayına denk gelen ÜFE oranında artırılacaktır. Buna göre ağustos 2018 ÜFE oranı %32,13’tür.Ancak 21/02/2019 tarih ve 30693 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan HAZİNE Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin Madde 2,Madde 5, Madde 6’ye göre ÜFE oranlarının TÜFE olarak değiştirildiği görülmektedir. Bu Yönetmelik değişikliği belediyeleri kapsar mı? Eğer kapsıyor ise mevcut kiralamalar ile ilgili 5.Maddeyi uygulayabilir miyiz? 2-Yine kiracılarımızdan biri ÜFE zammına,18.01.2019 tarihinde yayımlanan 7161 sayılı Vergi Kanunları ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 56. Ve 59.maddeleri gereğince artışlarını TÜFE ‘deki on iki aylık ortalamalara göre uygulanacağını belirtmekteler. Söz konusu Borlar Kanunu 344.madde değişikliği bu kiracıyı kapsar mı? 3-2886 Sayılı kanuna göre kiraya verilen gayimenkullerin, kira sözleşmesinde “İlk yıla ait kira bedeli bu şartname ile belirlenmiş bedel olup, takip eden yıllara ait kira bedelleri ise bir önceki yıl kira bedelinin Türkiye İstatistik Kurumunca artışın yapılacağı ayda yayımlanan Üretici Fiyatları Endeksi ( ÜFE bir önceki yılın aynı ayına göre % değişim oranı) oranında artırılmak suretiyle bulunacak bedeldir.” Denilmektedir. Fakat kiracılar, ÜFE oranlarının yüksek olması sebebi ile mağduriyetlerini bildirmişler ve kira artış oranının %10’a sabitlenmesini talep etmişlerdir. Söz konusu talepler doğrultusunda mevcut sözleşmelerin kira artış oranının %10 olarak uygulanması mümkün müdür? Eğer mümkünse hangi yasaya dayandırılabilir. 4-2019 yerel seçimleri öncesi 11 ay süre ile encümen kararı ile belirlenen aylık işgaliye bedeli karşılığında kiraya verilen taşınmazların ücretlerinin, seçim sonrası değişen belediye başkanı ve encümen üyelerince değiştirilmesi talep edilmiştir. Süresi dolmayan bu sözleşmeler iptal edilerek, işgaliye bedelleri yeniden belirlenebilir mi? Cevabınız için şimdiden teşekkürler

Cevap

Yetkisiz Erişim!

Bu sayfa Abonelerimizin ve/veya Site Üyelerinin erişimine açıktır.

Abone (Altın Üye) iseniz, lütfen üye girişi yapınız.

Üyelik girişi yapmanıza rağmen hala sayfayı görüntüleyemiyor iseniz, abone olarak sitemizdeki tüm verilere ulaşabilirsiniz.

Bir Abonelik (Üyelik) paketine geçmek ve detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

+90 (312) 473 84 23

mts@mevzuattakip.com.tr

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
Soru-cevaplar hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.