Kira Artış Oranı

  • Soru ID: 11693
  • Üye ID: 1105
  • Sorulma: 26.04.2019
  • Cevaplanma: 26.04.2019

Soru

Sayın hocam belediyemize ait mülklerin kiralanması hususu 2886 sayılı D.İ.K. hükümleri doğrultusunda kira artış oranları ise Yargıtay'ın içtihat kararı gereği her yıl yayınlanan ÜFE oranında artırılarak tespit edilmekte idi. Ancak 18 Ocak 2019 tarih 30659 sayılı Resmi gazetede yayınlanan 7161 sayılı Kanunun 56 maddesi ile 6098 sayılı Türk Borçlar kanunu 344. maddesi değiştirilerek kira artış oranının belirlenmesinde kullanılan ÜFE oranı TÜFE olarak belirlenmiştir. Yine 7161 sayılı Kanunun 59 maddesi ile 6217 sayılı Kanunun geçici 2 maddesinde "(Ek fıkra:17/1/2019-7161/59 md.) Bu fıkrayı ihdas eden Kanunla değiştirilen 6098 sayılı Kanunun 344 üncü maddesindeki tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının esas alınacağına ilişkin hüküm, birinci fıkra kapsamında olan kira sözleşmeleri ile akdedilmiş diğer kira sözleşmelerinin yenilenmesinde uygulanır." hükmü getirilmiştir. Bununla birlikte yaptığımız ihalelere ait şartnamelerde "Bu şartnamede hüküm bulunmayan hallerde Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik Hükümleri uygulanır" ibaresi bulunmakta olup Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesine 21 Şubat 2019 tarih 30693 sayılı Resmi gazete ile aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “(6) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihte halen devam eden bir yıldan uzun süreli kira, irtifak hakkı ve kullanma izni sözleşmelerinde ikinci ve izleyen yıllar bedelleri mevcut sözleşmeler yenilenmeksizin Yönetmeliğin 14 üncü maddesine göre hesaplanarak tahsil edilir. Ancak, 1/8/2018 tarihinden itibaren güncellenerek tespit edilen cari yıl kira, irtifak hakkı ve kullanma izni bedellerinin; 1/1/2019 tarihine kadar olan döneme isabet eden kısmı mevcut sözleşme hükümlerine göre, bu tarihten sonraki döneme isabet eden kısmı ise Yönetmeliğin 14 üncü maddesine göre hesaplanarak gerekli tahsilat, mahsup ve iadesi gerçekleştirilir.” Yukarıda izah etmeye çalıştığım üzere bütün bu gelişmelerden sonra mevcut kiracılarımız dilekçe ile başvurarak 2018-2019 dönemi için kira bedellerinin ÜFE'ye göre degil TÜFE ye göre hesap edilmesini istemektedirler. Bildiğim kadarı ile Belediyelerin kiralama işlemleri Özel hukuk kuralları çerçevesinde değerlendirilmektedir. Bütün bu gelişmeleri değerlendirmeden tahsilata devam edersem kiracılar ile mahkemelik olacağım yok yukarıda izah ettiğim şekli ile ÜFE yerine TÜFE oranını uygular isem yaptığımız sözleşmelere aykırı davrandığımdan kamu zararı ile karşı karşıya kalacağım kısaca şu an nasıl bir tutum içinde olacağımı bilemiyorum, eğer tüfe oranı uygulanacak ise geriye yönelik olabilecek mi yada hangi tarihten itibaren uygulanacak. Bazı büyük belediyelerin Meclis kararı ile ÜFE oranını TÜFE'ye çevirdiklerini de biliyoruz bu işlemin meclis kararı ile yapılması doğrumu dur.

Cevap

Yetkisiz Erişim!

Bu sayfa Abonelerimizin ve/veya Site Üyelerinin erişimine açıktır.

Abone (Altın Üye) iseniz, lütfen üye girişi yapınız.

Üyelik girişi yapmanıza rağmen hala sayfayı görüntüleyemiyor iseniz, abone olarak sitemizdeki tüm verilere ulaşabilirsiniz.

Bir Abonelik (Üyelik) paketine geçmek ve detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

+90 (312) 473 84 23

[email protected]

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
Soru-cevaplar hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.