Kiralık İşyerlerinin Devrinde Kiraya Verenin Muvafakati Hk.

  • Soru ID: 17138
  • Üye ID: 1273
  • Sorulma: 16.06.2021
  • Cevaplanma: 16.06.2021

Soru

....... Marketçilik Gıda Pazarlama San.Tic. A.Ş. ile kiralayan arasında 01.02.2003 tarihli 5 yıl süreli kira akdi yapılmıştır. Anılan şirket 31.05.2015 tarihinde bölünerek ....... Gıda Pazarlama İnş. Sanayi Ve Tic. A.Ş. olarak ticaret odası, vergi levhası ve sicil gazetesinde isim değişikliği yapmıştır. Kiralayan tarafından bugüne kadar kira akdi ile ilgili herhangi bir işlem yapılmamıştır. Anılan şirket belediyemize 2016 yılında müracaatta bulunarak isim değişikliği talebinde bulunmuş ve yeni (vergi levhasıi oda kayıtları, sicil gazetesi, bölünme sözleşmesi) belgeler doğrultusunda mevcut işyeri açma ve çalışma ruhsatında güncelleme yapılmıştır. Kiralayan vekili tarafından belediyemize 2021 yılında müracaatta bulunarak kiracı kiralayan arasında yeni kira akdi olmadığından dolayı ruhsatın iptali istenmektedir. Konu ile ilgili yapılacak iş ve işlemlere ilişkin bilgi verilmesini.

 

 

Şirket bölünmesinde isim değişikliği değil, şirketin mal varlığının mevcut veya yeni kurulan şirketlere devrolunması söz konusudur.

Dolayısıyla, bahsi geçen şirketin bölünmesinde, yeni şirkete devir şartları kapsamında işyeri ruhsatı düzenlenmesi gerekir.

İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8/1 maddesinde; "Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir." hükmü getirilmiştir.

Diğer taraftan, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 323. maddesinde; “Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.

Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.

İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.” hükümleri getirilmiştir.

Buna göre, işyeri devirlerinde, kiralık yerler için kiraya verenin muvafakatinin alınması gerektiği kanaatindeyiz.

Cevap

Yetkisiz Erişim!

Bu sayfa Abonelerimizin ve/veya Site Üyelerinin erişimine açıktır.

Abone (Altın Üye) iseniz, lütfen üye girişi yapınız.

Üyelik girişi yapmanıza rağmen hala sayfayı görüntüleyemiyor iseniz, abone olarak sitemizdeki tüm verilere ulaşabilirsiniz.

Bir Abonelik (Üyelik) paketine geçmek ve detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

+90 (312) 473 84 23

mts@mevzuattakip.com.tr

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
Soru-cevaplar hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.