Müteahhidinin Sigorta Borcu Olan Binanın Yapı Kullanma İzin Belgesi

  • Soru ID: 2051
  • Üye ID: 706
  • Sorulma: 19.09.2014
  • Cevaplanma: 19.09.2014

Soru

Mrb Hocam, İlçemiz sınırları içerisinde inşai faaliyetleri ruhsat ve eklerine göre tamamlanmış 8 daireli 3 blok bulunmaktadır. Bu yapıların yapı müteahhidinin iflas etmesinden dolayı nerede olduğu bilinmiyor. Bina sakinleri bahse konu yapılara yapı kullanma izni alabilmek için Belediyemize 3194 sayılı kanunun 28. maddesine göre başvuruda bulunmuşlardır. 5510 sayılı kanunun 90. Maddesinin değişik 4. Fıkrasına göre ilişiksizlik belgesi olmadan Yapı kullanma izni verilememektedir. 1- Vatandaşlara nasıl bir cevap verilmelidir. 2- İzlenilecek yol nasıl olmalıdır. ( Konutlarda vatandaşlar ikamet etmektedir.) 3194 sayılı imar kanununun 28. Maddesinde ‘’Fenni mesullerce denetime ilişkin mimarlık ve mühendislik raporları hazırlanan, yapı sahibi, fenni mesuller ve ilgili idare elemanlarının birlikte düzenlediği tespit tutanağı ile tamamlandığı belirlenen, ancak, yapı müteahhidinin yapım işlerinden doğan vergi ve sigorta primi borçlarının ve diğer sorumluluklarının gereğinin yerine getirilmemesi sebebiyle yapı kullanma izin belgesi verilmesi işlemleri tamamlanamayan yapılar için, yapının müteahhidi olmayan yapı sahibinin talebi üzerine, ilgili idarece durum tespit edilerek yapı kullanma izin belgesi verilir. Bu belgenin bir örneği, ilgili kurumlara ve ilgililerin kayıtlarına işlenmek ve değerlendirilmek üzere ilgili meslek odalarına ve Bakanlığa gönderilir.’’ İbaresi yer almakta olup 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası kanununun 90. Maddesinde ise ‘’ (Değişik dördüncü fıkra: 17/4/2008-5754/54 md.) Valilikler, belediyeler, il özel idareleri ve ruhsat vermeye yetkili diğer merciler tarafından, geçici iskân veya yapı kullanma izin belgesi verilmeden önce yapılan inşaat dolayısıyla, diğer kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar ve bankaların ise Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek işlemlerinde Kuruma borçlarının bulunmadığına dair ilgililerden Kurumca düzenlenmiş bir belgenin istenmesi zorunludur. Bu maddede belirtilen yükümlülükler yerine getirilmeden hak ediş ödenmesi, kesin teminatın iade edilmesi veya geçici iskân izin belgesi ve yapı kullanma izin belgesi verilmesi veya diğer işlemlerin gerçekleştirilmesi hallerinde, ilgililer hakkında genel hükümlere göre idarî ve cezaî işlem yapılır.” ibareleri yer almaktadır.

Cevap

Yetkisiz Erişim!

Bu sayfa Abonelerimizin ve/veya Site Üyelerinin erişimine açıktır.

Abone (Altın Üye) iseniz, lütfen üye girişi yapınız.

Üyelik girişi yapmanıza rağmen hala sayfayı görüntüleyemiyor iseniz, abone olarak sitemizdeki tüm verilere ulaşabilirsiniz.

Bir Abonelik (Üyelik) paketine geçmek ve detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

+90 (312) 473 84 23

mts@mevzuattakip.com.tr

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
Soru-cevaplar hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.