Sanat eseri alımı hk.

  • Soru ID: 6163
  • Üye ID: 1388
  • Sorulma: 08.06.2016
  • Cevaplanma: 08.06.2016

Soru

Sayın Hocam; Seramik ve Cam Ana Sanat Dalı mezunu biri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünden 14 Kasım 2008 tarihli Eser tespit Konulu Bakan adına Genel Müdür Yardımcısının imzalamış olduğu bir yazı almıştır. Yazı metni aynen aşağıya çıkarılmıştır. Sayın:…………… İlgi: 05.11.2008 tarihli yazınız. İlgi yazıda 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 18. Maddesindeki istisnadan yararlanmak istediğiniz belirtilmiş resim, heykel, cam, seramik, alçı ve mozaik çalışmalarınıza ait örnekler gönderilmiştir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 1.maddesinde eser: “sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki güzel sanatlar ve sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsulleri olarak” 8 inci maddede eser sahibi: “bir eserin sahibi onu meydana getirendir” şekilde tanımlanmıştır. Aynı kanunun 4 üncü maddesinde ise estetik değere sahip olan yağlı ve sulu boya tablolar her türlü resimler, desenler, pasteller, gravürler, güzel yazılar ve tezhipler, kazıma, oyma, kakma veya benzeri usullerle maden, taş, ağaç veya diğer maddelerle çizilen veya tespit edilen eserler… heykeller, kabartmalar ve oymalar... mimarlık eserleri... el işleri ve küçük sanat eserleri, minyatürler ve süsleme sanatı ürünleri… Güzel Sanat Eserleri olarak kabul edilmiştir. Bu bağlamda, ilgi yazı ekinde gönderilen resim, heykel, cam, seramik, alçı ve mozaik çalışmalarınıza yukarıda bahsi geçen kanun hükmü çerçevesinde güzel sanat eseri olarak değerlendirlmektedir. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 18 inci maddesinde yer alan istisnadan yararlanmak mümkün olacağı düşünülmekle birlikte, nihai karar Maliye Bakanlığı tarafından verilecektir Bilgilerinize rica ederim. Denmiştir. Belediyemizin bahçesinin düzenlenmesinde Estetik ve fonksiyonel kent mobilyaları çalışmaları olarak bu çalışmalardan faydalanmak istiyoruz. Birinci olarak bu yazı patent kapsamında değerlendirilir mi? Değerlendirilirse 4734 sayılı kanunun 22 b maddesine istinaden patenti olduğundan bu eserleri doğrudan temin yöntemi ile alabilir miyiz? İkinci olarak Alımı işini yapabiliyor isek Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünden eser tespit yazısı alan bu işi yapacak kişinin faturası olmadığından harcama pusulası düzenlenecektir. Bu harcama pusulasına istinaden kesilmesi gereken gelir vergisi stopaj oranı ne olmalıdır. Gelir vergisi kanununun 18. Madde sine istinaden % 17 ve 94. Maddesine istinaden % 10 olmak üzere Toplam % 27 mi kesmeliyiz. Cevap için teşekkür ederim.

Cevap

Yetkisiz Erişim!

Bu sayfa Abonelerimizin ve/veya Site Üyelerinin erişimine açıktır.

Abone (Altın Üye) iseniz, lütfen üye girişi yapınız.

Üyelik girişi yapmanıza rağmen hala sayfayı görüntüleyemiyor iseniz, abone olarak sitemizdeki tüm verilere ulaşabilirsiniz.

Bir Abonelik (Üyelik) paketine geçmek ve detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

+90 (312) 473 84 23

mts@mevzuattakip.com.tr

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
Soru-cevaplar hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.