Tekel Büfesi ile İbadethaneler Arası Mesafe Şartı ve Devir Sınırlaması

  • Soru ID: 19315
  • Üye ID: 6012
  • Sorulma: 02.05.2022
  • Cevaplanma: 02.05.2022

Soru

Belediyemiz sınırları içerisinde ibadethaneye (Camiye) 100 metre mesafeden yakın 21.03.2013 tarihli Tekel Bayi ruhsatlı bir iş yeri bulunmaktadır ve perakende alkollü içki satışı da yapılmaktadır. İş yeri, sahibince bir başkasına devir edilmek istenilmektedir. Bu Kapsamda:

İş Yeri Açma ve Çalıştırma Usullerine Dair Yönetmeliğin 8. maddesinde: "Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu, faaliyet alanı ve adresin değişmemesi kaydıyla iş yerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir. Ancak devredilmek istenen iş yerinin fiziki durumu ve ruhsat dosyasındaki bilgi ve belgelerin işletmecinin kusuru sebebiyle faaliyet konusuyla ilgili bu Yönetmelik kapsamında karşılanması gereken mevzuat hükümlerine aykırı olması halinde, söz konusu aykırılıklar ve noksanlıklar giderilmeden yeni işletmeci adına ruhsat düzenlenemez" hükmü vardır.

Tütün Mamulleri Ve Alkollü İçkilerin Satışına Ve Sunumuna İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 10. maddesi 5'nci fıkrasında ise; “Alkollü içkilerin perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az yüz metre mesafenin bulunması zorunludur. Mesafe şartı, satış belgesinin verildiği tarih itibariyle aranır. Ancak 11/6/2013 tarihinden önce işyeri açma ve çalışma ruhsatı ve satış belgesi almış işletmeler için bu şart aranmaz. Bu işletme sahipleri işletmelerini birinci ve ikinci derece kan hısımlarına devredebilir. Mesafe şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmaz.” hükmü getirilmiştir.

Yukarıda zikredilen yönetmelikler gereğince değerlendirilecek hususlarda *İş yerinin adresi ve unvanı değişmemektedir. İş yeri ibadethaneye 100 metreden (en yakın kapıdan kapıya) daha yakındır. Sadece devir yolu ile işletici değişecektir. Devir alacak olan ile aralarında 1. ve 2. derece kan bağı da yoktur. Ancak İş yerinin mevcut ruhsatı 21.03.2013 tarihlidir, dolayısıyla yönetmelikle belirtilen 11.06.2013 tarihinden öncedir, ancak devir alacak olan ile edecek olan arasında kan bağı yoktur. Hususları bulunmaktadır. Tüm bunlardan bahisle kan bağı ve işletme ruhsat tarihi ayni madde içerisinde yer aldığından birlikte mi değerlendirilmesi gerekmektedir? Bu iş yeri mesafe şartını sağlamamaktadır, tarih olarak yönetmelikte yer alan mesafe şartı aranmamasına uymaktadır. Kan bağı yoktur. Bu işyerine Tekel Bayi ruhsatı düzenlenmesi hukuken uygun mudur?

Cevap

Yetkisiz Erişim!

Bu sayfa Abonelerimizin ve/veya Site Üyelerinin erişimine açıktır.

Abone (Altın Üye) iseniz, lütfen üye girişi yapınız.

Üyelik girişi yapmanıza rağmen hala sayfayı görüntüleyemiyor iseniz, abone olarak sitemizdeki tüm verilere ulaşabilirsiniz.

Bir Abonelik (Üyelik) paketine geçmek ve detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

+90 (312) 473 84 23

mts@mevzuattakip.com.tr

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
Soru-cevaplar hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.