Vakfa Bedelsiz Taşınmaz Tahsisi Hk.

  • Soru ID: 687
  • Üye ID: 871
  • Sorulma: 24.04.2014
  • Cevaplanma: 24.04.2014

Soru

İdaremiz kendi bütçesiyle, kendi yaptırdığı bir taşınmazı, kamu yararına çalışan bir vakfa (TEMA gibi) 10 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edebilir mi? Tahsis ederse hangi şartlarda tahsis edebilir?

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun;

-15. maddesinin dördüncü fıkrasında; Belediyelerin sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere İçişleri Bakanlığının onayı ile ücretsiz veya düşük bir bedelle amacı dışında kullanılmamak kaydıyla arsa tahsis edebileceği;

- Belediye meclisinin görev ve yetkilerinin sayıldığı 18. maddesinin (e) bendinde; taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması halinde tahsisin kaldırılmasına, üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi 30 yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine karar vereceği;

-69. maddesinde; Belediyelerin belediye ve mücavir alan sınırları içinde kendisine, eşine veya onsekiz yaşından küçük çocuklarına ait konutu olmayan dar gelirli kişiler ile afete maruz kalanlara, sanayi bölgelerinden nakledileceklere ve üyelerinin tamamı bu durumda olan kooperatiflere, bedeli 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre oluşturulan takdir komisyonu tarafından belirlenecek tutardan aşağı olmamak üzere arsa tahsisi yapabilecekleri;

-75/d maddesinde; Belediyelerin, kendilerine ait taşınmazları, aslî görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebileceği veya süresi yirmibeş yılı geçmemek üzere tahsis edebilecekleri, bu taşınmazları aynı kuruluşlara kiraya da verilebilecekleri, hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, belediyenin kamu kurumları dışında, Kanunun 15. maddesinin dördüncü fıkrasında sayılan yatırımlara ve 69. maddesinde sayılanlara arsa tahsis etmesi mümkündür.

Ayrıca, Belediye Kanununun 75/c maddesi gereğince, belediyeler; meclis kararı alarak Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu yararına çalışan dernekler, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınmış vakıflar ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamına giren meslek odaları ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir. Diğer dernek ve vakıflar ile gerçekleştirilecek ortak hizmet projeleri için mahallin en büyük mülki idare amirinin izninin alınması gerekir.

Buna göre, belediyenin doğrudan bir vakfa taşınmaz tahsis etmesi mümkündür. Ancak, Kanunun 75. maddesinin (c) bendi gereğince, vakıfla gerçekleştirilecek bir ortak hizmet projesi kapsamında, projenin gerçekleştirilmesinde kullanılmak üzere taşınmaz tahsisinin mümkün olacağı kanaatindeyiz.


  • Cevaplayan: MTS Yayın Kurulu

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
Soru-cevaplar hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.