Yapı Kayıt Belgesi Alınan Yere Ekmek Fırını Ruhsatı Verilmesi Hk.

  • Soru ID: 11040
  • Üye ID: 637
  • Sorulma: 21.12.2018
  • Cevaplanma: 21.12.2018

Soru

Hocam hayırlı günler, Öncelikle yıl içerisinde görüşlerinize ihtiyaç duyarak sormuş olduğum sorularıma verdiğiniz cevaplar için teşekkür eder başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim. 19.12.2018 tarihinde sormuş olduğum soruya istinaden tarafınızca verilen cevap; "Yapı Kayıt Belgesi alınmış olması, ekmek fırını ruhsatı düzenlenmesi için tek başına yeterli değildir. Yapı Kayıt Belgesi almış olan yapının İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5/m maddesi gereğince ayrık nizamda müstakil yapı olması gerekmekte olup; söz konusu Yönetmeliğin geçici 3. maddesine göre ise; 10.11.2014 tarihinden önce yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi özel yapı şekline uygun olarak düzenlenen ve bu haliyle tapu kütüğüne tescil edilen yapılarda açılacak fırınlarda ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmaz. Yine aynı Yönetmeliğin 5/c maddesinde özel yapı şekli şartı getirildiğinden , bahsi geçen yapının fırın olarak inşa edilmiş olması gerekir. Buna göre, söz konusu yapıya ekmek fırını ruhsatı düzenlenebilmesi için, bahsi geçen yapının ekmek fırını olarak ve ayrık nizamda müstakil binada yapılmış olması gerekmektedir. Bu sebeple, bahsi geçen yere fırın ruhsatı verilmesi mümkün değildir." Ruhsat için müracaatta bulunan mükellefin ısrarı üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile yapılan görüşmede tarafıma verilen cevabınız aynen iletilmiş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise " 6 Haziran 2018 tarihli 30443 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren YAPI KAYIT BELGESİ VERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR" kanun kapsamında kurumlarına yapılan müracaatlarda düzenlemiş oldukları Yapı Kayıt Belgesinde Ekmek Fırını olarak belirtilen yerin İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı almaya hak kazandığı (Kanunun yönetmeliğin önünde olduğu nedeniyle) bu sebeple fırın müracaatına istinaden ruhsat düzenlenmesi gerektiği görüşü bildirilmiştir. Bizler İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsat Yönetmeliğine göre hareket ederek ruhsatlandırma işlemi yapmaktayız. Bir taraftan da 2018 yılında çıkarılmış olan olan İmar Barışı Kanunu var. Kanuna göre mi Yönetmeliğe göre mi hareket edeceğiz. Konu hakkında vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür eder hayırlı çalışmalar dilerim.

Cevap

Yetkisiz Erişim!

Bu sayfa Abonelerimizin ve/veya Site Üyelerinin erişimine açıktır.

Abone (Altın Üye) iseniz, lütfen üye girişi yapınız.

Üyelik girişi yapmanıza rağmen hala sayfayı görüntüleyemiyor iseniz, abone olarak sitemizdeki tüm verilere ulaşabilirsiniz.

Bir Abonelik (Üyelik) paketine geçmek ve detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

+90 (312) 473 84 23

mts@mevzuattakip.com.tr

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
Soru-cevaplar hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.