Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığında Çalıştırılacak Sözleşmeli Personel Hakkında Hizmet Sözleşmesi Esasları

  • 13594
  • 24.07.2002
  • Bakanlar Kurulu

Açıklama

İçerik

TÜRK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞINDA ÇALIŞTIRILACAK SÖZLEŞMELİ PERSONEL HAKKINDA HİZMET SÖZLEŞMESİ ESASLARI

Bakanlar Kurulu Kararı: 24.07.2002/2002-4547

Resmi Gazete: 1 Eylül 2002/24863

 

Amaç

Madde 1- Bu Hizmet Sözleşmesi Esasları Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığında sözleşmeli olarak çalıştırılacak personelin hizmet şartlarını, vasıflarını, işe alınmalarını, görevlerini, sorumluluklarını, ücretlerini, sözleşmelerinin sona ermesine ilişkin hususları düzenler.

Dayanak

Madde 2- 4668 sayılı Kanunun 20 nci maddesine göre Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığında çalıştırılacak sözleşmeli personel hakkında bu Hizmet Sözleşmesi Esasları uygulanır.

Tanımlar

Madde 3 – (Değişik: 22/01/2007 tarih ve 2007/11628 sayılı BKK) Bu Hizmet Sözleşmesi Esaslarında geçen;

a) Başkanlık: Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığını,

b) Başkan: Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanını,

c) Sözleşmeli personel: 2/5/2001 tarihli ve 4668 sayılı Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanunun 20 nci maddesi uyarınca, bu Esaslara göre çalıştırılmak üzere kendileri ile sözleşme yapılan ve işçi sayılmayan yerli ve yabancı personeli, 

d) Kanun: 2/5/2001 tarihli ve 4668 sayılı Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanunu,

e) Sözleşme: Başkanlıkta sözleşmeli personel olarak çalıştırılacak kişilerle yapılan ve bu kişilerin görevlerini, haklarını ve yükümlülükleri belirleyen hizmet sözleşmesini,

f) Sınav: Adayların mezun olduğu bölümle ilgili alan bilgilerinin yanı sıra, genel kültür düzeyleri, muhakeme, kavrayış, ifade ve temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin uzmanlığa uygunluğu ile Başkanlığın faaliyet alanı ile ilgili konularda bilgi düzeyinin değerlendirildiği yazılı ve/veya sözlü sınavı,

ifade eder.

Sözleşmeli personelde aranacak şartlar

Madde 4 – (Değişik: 22/01/2007 tarih ve 2007/11628 sayılı BKK) Sözleşme ile çalıştırılacaklarda aşağıdaki şartlar aranır:

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (4), (5), (6) ve (7) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartlara haiz olmak.

b) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarına karşı mecburi hizmetle yükümlü bulunmamak.

c) İhtiyaç duyulan hizmet birimlerine göre, en az dört yıllık eğitim veren yükseköğrenim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak.

d) Yabancı dil bilgisi yeterliliği için Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Tespit Sınavından en az (C) düzeyinde puan almak veya en az 190 puanlık geçerli TOEFL, en az 6,5 puanlık IELTS, ya da TCF, DAP, DELF, DALF ya da Test DAF sınavlarından bu puanlara eşit puan belgesine sahip olmak. Ancak, yabancı dil ile eğitim yapan üniversitelerden mezun olanlar için bu şart aranmaz.

e) Başkanlıkça yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavda başarılı olmak.

(d) bendinde belirtilen şartlar yabancı uyruklular için aranmaz.

İstenecek belgeler

Madde 4/A – (Ek: 22/01/2007 tarih ve 2007/11628 sayılı BKK) İş başvurularında, 4 üncü maddede belirtilen koşullar ile Başkanlıkta sözleşmeli personel istihdamı planlanan alanların gerektirdiği vasıfların varlığı öncelikle incelenerek, bu şartları taşıyanlar arasında, Başkanlıkça yazılı ve/veya sözlü sınav yapılır. Bu sınavı kazanmış olanlardan, işe başlamadan önce aşağıdaki belgeler istenir:

a) Nüfus cüzdanının aslı veya örneği,

b) Sabıka kaydı belgesi,

c) Öğrenim durumunu gösterir diploma veya geçici mezuniyet belgesi, yabancı yüksek öğrenim kurumlarından mezun olanların, denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından tasdik edilmiş diploma veya geçici mezuniyet belgesinin aslı veya sureti,

d) En geç üç ay önce çekilmiş 4,5X6 cm. ebadında 8 adet renkli fotoğraf,

e) Askerlik durumunu bildirir belge,

f) Görevlerin gerektirdiği sağlık şartlarını haiz olduğunu gösterir tam teşekküllü hastaneden alınmış sağlık kurulu raporu,

g) Daha önce başka bir yerde çalışmış olanların çalıştıkları kuruluşlardan alacakları hizmet belgesi.

Personelin işe alınması

Madde 4/B – (Ek: 22/01/2007 tarih ve 2007/11628 sayılı BKK) Sözleşmeli personel, yazılı ve/veya sözlü sınava tabi tutularak işe alınır. Bu sınavda başarılı olmak için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak şarttır.

Başarılı olanlar başarı derecesine göre sıralanır. Başvuru şartlarında belirtilen bölümlere göre yapılan sınıflandırma çerçevesinde; sınavda başarılı olanların sayısı belirtilen sözleşmeli personel pozisyonu sayısından fazla ise, en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralama yapılarak belirtilen sözleşmeli personel pozisyonu sayısı kadar aday giriş sınavını kazanmış kabul edilir. Sınavda başarılı olanların sayısı belirtilen sözleşmeli personel pozisyonu sayısından daha az ise, sadece başarılı olanlar sınavı kazanmış kabul edilir. Kazanan adayların, kendilerine bildirilen tarihe kadar müracaat etmeleri halinde, sözleşmeleri yapılır.

Göreve başlama süresi

Madde 4/C – (Ek: 22/01/2007 tarih ve 2007/11628 sayılı BKK) Sözleşmeli personel sözleşmeyi imzaladığı tarihi izleyen en geç 15 gün içinde işe başlamak zorunda olup işe başladığı tarihten itibaren ücrete hak kazanır.

15 gün içinde göreve başlamayanların, mücbir sebeplerini gösteren bir belge ile başvurmaları halinde, Başkanlıkça kendilerine en çok bir ay daha ek süre verilebilir.

Ancak, yapılan sınav sonucunda işe alınması uygun görülenlerden, göreve başlamadan askere alınanlar, durumlarını önceden bildirmeleri ve terhislerinden sonra en geç bir ay içinde başvurmaları halinde, başvurularından itibaren bir ay içinde işe başlatılır.

Deneme ve sözleşme süresi 

Madde 4/D – (Ek: 22/01/2007 tarih ve 2007/11628 sayılı BKK) İlk defa işe alınanlarla, 6 aylık deneme süresi için sözleşme yapılır. Deneme süresinin sonunda başarılı görülenler ile o bütçe yılı sonuna kadar yeni sözleşme yapılır. Deneme süresi sonunda başarısız görülenlerin sözleşmeleri yenilenmez ve bu kişiler bir daha Başkanlıkta işe alınmazlar.

Personelle sözleşmeler, bütçe yılı itibarıyla bir yıllık olarak düzenlenir.

Geçici görevlendirme

Madde 4/E – (Ek: 22/01/2007 tarih ve 2007/11628 sayılı BKK) Sözleşmeli personelin Başkanlık merkez hizmet birimlerinde çalışması esastır. Sözleşmeli personel, gerektiğinde yurt içinde veya yurt dışında geçici olarak görevlendirilebilir.

Devir, teslim ve ilişik kesme

Madde 4/F – (Ek: 22/01/2007 tarih ve 2007/11628 sayılı BKK) Başka bir yerde görevlendirilen veya görevinden ayrılan sözleşmeli personel, zimmetinde bulunan para ve para hükmündeki değerleri, resmi belgeleri, araç, gereç ve benzerlerini, devir/teslim tutanağı ile devretmek zorundadır.

Sözleşmenin şekli ve müddeti

Madde 5- (Mülga: 22/01/2007 tarih ve 2007/11628 sayılı BKK)

Sözleşmenin sona ermesi

Madde 6- Sözleşmeli olarak çalıştırılanların; görevden aynıma isteklerinin kabulü; bağlı olduğu sosyal güvenlik kuruluşunun mevzuatı gereğince istek, yaş haddi, malullük sebeplerinden biri ile veya re'sen emekliye ayrılmaları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin (E) bendinde sayılan haller nedeniyle haklarında görevden çıkarma cezası verilmesi; ölümü; bu Esasların 4 üncü maddesinde yazılı şartlardan herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya bu şartlardan herhangi birini sonradan kaybetmesi hallerinde sözleşmeleri fesh edilerek Başkanlıkça ilişikleri kesilir.

Taraflar sözleşmenin bitiminden bir ay önce bildirmek şartı ile sebep göstermeksizin sözleşmeyi feshedebilirler.

Başka iş yapma yasağı

Madde 7- Sözleşme ile çalıştırılan personel dışarıda kazanç getirici bir iş yapamaz.

Çalışma saatleri

Madde 8- 657 sayılı Kanunun 99 uncu ve 100 üncü maddeleri çerçevesinde Devlet memurları için tespit olunan çalışma gün ve süreleri ile işe başlama ve işi bırakma saatleri sözleşmeli personel hakkında da aynen uygulanır,

Belirli bir sürede bitirilmesi gereken işler söz konusu olduğunda sözleşmeli personel normal çalışma saatleri dışında veya hafta tatili ve resmi tatillerde de çalıştırılabilir: Bu çalışma için ayrıca ücret ödenmez.

İzinler

Madde 9- (Değişik: 22/01/2007 tarih ve 2007/11628 sayılı BKK) Sosyal güvenlik kurumlarına emekli keseneği ödenmek suretiyle geçen sürelerinin toplamı 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olan sözleşmeli personele  20 gün, 10 yıldan fazla ise 30 gün ücretli izin verilir.

Sözleşmeli personelin yıllık izne hak kazanabilmesi için, Başkanlıkta sözleşmeli statüde hizmete ara vermeksizin en az bir yıl çalışması şarttır.

Yıllık izinler, iş durumu ve sözleşmeli personelin talebi göz önüne alınarak izin vermeye yetkili amirler tarafından toptan veya en çok üç defada verilebilir.

Yıllık iznini kullananlar, zaruri hâllerde, izin veren makam tarafından yazılı olarak göreve çağırıldıklarında, göreve gelmek zorundadırlar. Bu durumdaki sözleşmeli personel, yıllık izninden kalan kısmı sözleşme dönemi içerisinde daha sonraki bir zamanda kullanabilir.

Sözleşmeli personele isteği üzerine eşinin doğum yapması halinde iki gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde üç gün ücretli mazeret izni verilir.

Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde, sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen sözleşmeli kadın personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, sözleşmeli kadın personelin isteği halinde doğum öncesi çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresine eklenir.

Sözleşmeli personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında, annenin saat seçimi hakkı vardır.

Hastalık izinleri bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumunun mevzuatına göre verilir. 30 günü aşan hastalık izinleri için sözleşmeli personele ücret ödenmez.

Sosyal güvenlik

Madde 10- Sözleşmeli personele 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümleri uygulanır.

Tazminatlar

Madde 11- (Değişik: 22/01/2007 tarih ve 2007/11628 sayılı BKK) En az iki hizmet yılını tamamlayanlardan;

a) 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince malullük veya yaşlılık aylığı bağlanması veya toptan ödeme yapılması,

b) Hizmetlerine gerek kalmadığı için sözleşmelerinin feshedilmesi veya yenilenmemesi,

c) İstihdamına ilişkin mevzuatında yer alan hükümler uyarınca ilgilinin kendi isteği ile sözleşmeyi feshetmesi,

d) İlgilinin ölümü,

hallerinden birinin vuku bulmasından dolayı hizmet sözleşmesi sona erenlere, görev yapmakta oldukları pozisyon unvanı itibariyle, Devlet Memurları Kanununa göre girebilecekleri hizmet sınıfındaki aynı veya benzeri kadro unvanı esas alınarak hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personele 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesi tutarını geçmemek üzere, sözleşmeli olarak çalışılan her tam hizmet yılı için ayrılış tarihindeki hizmet sözleşmelerinde yazılı aylık brüt ücret tutarında iş sonu tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de, tam yıl için hesaplanan miktardan o süreye isabet eden tutar kadar ödeme yapılır.

Ölüm halinde, yukarıdaki fıkra uyarınca hesaplanacak tutar, ölenin kanuni mirasçılarına ödenir.

Bu statüde çalışanların sözleşme koşullarına uymamaları nedeniyle kurum tarafından, sözleşme esasları dışında herhangi bir nedenle çalışanlar tarafından, sözleşmenin feshedilmesi veya yenilenmemesi hallerinde, iş sonu tazminatı ödenmez.

Ücret

Madde 12 – (Değişik: 22/01/2007 tarih ve 2007/11628 sayılı BKK) Sözleşmeli personelin aylık brüt sözleşme ücretleri; aşağıda belirtildiği gibi, hizmet süresine göre karşılarında belirlenen oranların, 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"ın değişik 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirlenen tavan ücrete uygulanması suretiyle belirlenir.

Hizmet süresi              Brüt Ücret (%)

1 yıla kadar                             70

1 yıl dahil 3 yıla kadar              75

3 yıl dahil 6 yıla kadar              80

6 yıl dahil 10 yıla kadar            85

10 yıl dahil 15 yıla kadar          90

15 yıl dahil 20 yıla kadar          95

20 yıldan fazla                      100

Ayrıca sözleşmeli personele, aşağıda belirtilen niteliklerine göre, karşılarında belirlenen oranların birinci fıkrada belirtilen tavan ücrete uygulanması suretiyle bulunacak brüt tutar kadar ilave ödeme yapılabilir. Sözleşmeli personele sahip olduğu yabancı bir ya da birden fazla dil bilgisine göre ya da sonradan kazanılması halinde belgelendirilmesi kaydıyla, öngörülen brüt ilave tutarında ödeme yapılır. Doktorasını tamamlayanlar, ayrıca yüksek lisansını tamamlayanlar için öngörülen ilave ödemeden yararlanamaz.

Nitelik                                                                         Brüt İlave Ödeme  (%)

a) Yabancı Dil Bilgisi Düzeyine Göre (KPDS)        

            A1 (96-100)                                                                6

            A2 (90-95)                                                                  5

            B (80-89)                                                                    4

            C (70-79)                                                                    3

b) Doktorasını tamamlayanlara                                                 6

c) Yüksek lisansını tamamlayanlara                                          3

Ancak, sözleşmeli personele, yukarıda belirtilen brüt ücretler ile brüt ilave ödemelerin bir aylık toplam tutarı, her hal ve takdirde birinci fıkrada belirtilen tavan ücreti hiçbir şekilde geçemez.

Hizmet süresinin değerlendirilmesinde; Başkanlıkta sözleşme yapılan görevlere ilişkin işlerden olmak kaydıyla, 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarında, aylıksız ve ücretsiz izin süreleri ile işçilikte geçirdikleri süreler hariç, memur veya sözleşmeli personel olarak geçirdikleri süreler dikkate alınır.

Aylık ücretler peşin olarak Devlet memurları aylıklarının ödenme zamanında ödenir. Emeklilik ve ölüm halleri hariç olmak üzere, ay sonundan önce ayrılmalarda, kalan süreye ait ücret tutarı resen geri alınır.

Sözleşmeli personele, sözleşme ücretinin dışında herhangi bir ad altında başkaca bir ödeme yapılamaz ve sözleşmelere bu yolda hüküm konulamaz.

Yurtiçi harcırahı

Madde 13- Yurtiçinde geçici görevle görevlendirilecek sözleşmeli personele ödenecek yol giderleri ile gündelikler 6245 sayılı Harcırah Kanununun 7 ve 14 üncü maddelerine göre hesaplanır.

Yurtdışı harcırahı

Madde 14- Sözleşmeli personele yabancı ülkelerde yapacağı geçici görev, gezi ve ikametleri için ödenecek yolluk ve gündelikler, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla, sözleşme ücretlerinin tekabül ettiği en yakın memuriyet derecesi dikkate alınarak 6245 sayılı Harcırah Kanununun 34 üncü maddesi uyarınca tespit olunacak miktar ve esaslara göre hesap edilir.

Sözleşme masrafları

Madde 15- Sözleşme düzenlenmesinin gerektirdiği damga vergisi sözleşmeli personel tarafından, diğer resim, harç ve giderler Başkanlık tarafından ödenir.

Yürürlükten kaldırılan hükümler

Madde 16- "Ekonomik, Kültürel, Eğitim ve Teknik İşbirliği Başkanlığında Çalıştırılacak Sözleşmeli Uzman Personelin Ücretlerinin Tesbitine İlişkin Karar"ın yürürlüğe konulması hakkındaki 18/5/1993 tarihli ve 93/4440 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kaldırılmıştır.

Diğer hükümler

Madde 17- Bu Hizmet Sözleşmesi Esaslarında hükme bağlanmayan hususlarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümleri uyarınca işlem yapılır.

Geçici Madde 1- Bu Esasların yürürlüğe girdiği tarihte, ücretlerde yapılan değişiklik sebebiyle hizmet yıllan itibarıyla belirlenen ücretten daha fazla ücret alanların, almakta oldukları ücretler sözleşme ücreti olarak belirlenir ve bu personele hizmet yılı itibarıyla emsalleri ile aynı ücret seviyesine gelinceye kadar ücret artışı yapılamaz.

Yürürlük

Madde 18- Bu Esaslar, 1/1/2002 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 19- Bu Esasları Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanı yürütür.

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
İçerikler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.