Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Kurulması Hakkında Kanunun Uygulanmasına Dair Karar

  • 8504
  • 05.03.2007
  • Bakanlar Kurulu

Açıklama

Ekli “Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Kurulması Hakkında Kanunun Uygulanmasına Dair Karar”ın yürürlüğe konulması; 5523 sayılı Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Kurulması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 5/3/2007 tarihinde kararlaştırılmıştır.

İçerik

TÜRKİYE YATIRIM DESTEK VE TANITIM AJANSI KURULMASI HAKKINDA KANUNUN UYGULANMASINA DAİR KARAR

Karar Sayısı: 2007/11834

Resmî Gazete: 17 Mart 2007 / 26465

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Kararın amacı; 21/6/2006 tarihli ve 5523 sayılı Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Kurulması Hakkında Kanuna istinaden yerli sermayeli yatırımlar ile doğrudan yabancı yatırımlar için izin ve onay işlemlerinin ilgili kurum ve kuruluşlar ile kalkınma ajansları nezdinde Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından yatırımcılar adına yürütülmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Tanımlar

MADDE 2 – (1) Bu Kararda geçen;

a) Ajans: Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansını,

b) Yatırımcı hizmetleri: Yerli sermayeli yatırımlar ile doğrudan yabancı yatırımlar için, Türkiye’de tüzel kişilik tesis edilmesi ile başlayan ve yatırımın faaliyete geçmesi ile sona eren yatırım aşamasında, yerine getirilmesi gereken yasal izin ve onay işlemlerinin yatırımcı adına yürütülmesini ve sonuçlandırılmasını,

c) Yatırımcı hizmetleri koordinatörü: Yatırım aşamasında sağlanacak yatırımcı hizmetlerini yerine getirmek üzere Ajans Başkanı tarafından görevlendirilen Ajansın çalıştırdığı uzman veya danışmanı,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yatırımcı Hizmetlerine İlişkin Uygulama Esasları

Başvuru

MADDE 3 – (1) 5 inci maddede belirtilen nitelikleri haiz yatırımlar, yatırımcıların Ajansa yapacakları yazılı başvuruları üzerine, Ajans tarafından sağlanan yatırımcı hizmetlerinden faydalanabilir.

(2) Yatırımcı hizmetlerinin yerine getirilmesinde gerekli olan bilgi ve belgeler, her bir yatırım projesi için Ajans tarafından yapılan ön değerlendirmede tespit edilerek yatırımcılara bildirilir. Yatırımcılar başvuru ekinde, yatırımlarının belirlenen nitelikleri haiz olduğunu gösteren yazılı taahhütleri ile birlikte sağlanacak yatırımcı hizmetlerinin yerine getirilmesinde gerekli olan bilgi ve belgeleri Ajansa sunmakla yükümlüdür.

Yatırımcı hizmetlerinin yürütülmesi

MADDE 4 – (1) Yatırımcı hizmetlerinin her aşamasında başvuru sahibi yatırımcılar ile gerekli temaslar ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile kalkınma ajansları nezdinde yapılacak başvuru, bilgilendirme ve takip işlemleri, yatırımcı hizmetleri koordinatörü tarafından yürütülür.

(2) Ajans tarafından talep edildiğinde yatırımlarla ilgili her türlü izin ve onay işlemini yürüten kurum ve kuruluşlar ile kalkınma ajansları, yatırımcı hizmetlerinin yürütülmesinde gerekli işbirliğini ve koordinasyonu sağlayacak kurum yetkilisini bildirmekle yükümlüdür. Kurum yetkilisi, bakanlıklar için en az müsteşar yardımcısı, diğer kamu idarelerinde ise üst yöneticinin yardımcısı düzeyinde olmalıdır. Yatırımcı hizmetleri koordinatörleri, başvuru, bilgilendirme, takip ve benzeri işlemlere ilişkin temaslarını belirlenen kurum yetkilisi nezdinde yürütür.

(3) Yatırımcı hizmetleri kapsamında ilgili mevzuata istinaden ödenecek her türlü ücret, vergi ve harç yatırım sahibi yatırımcı tarafından ödenir.

Yatırımcı hizmetlerinden faydalanacak yatırımlarda aranacak nitelikler

MADDE 5 – (1) Aşağıdaki niteliklerden en az birini taşıdığı Ajans tarafından tespit edilen yatırımlar, Ajans tarafından yatırım aşamasında sağlanan yatırımcı hizmetlerinden faydalanabilir:

a) Kalkınmada öncelikli yöre kapsamındaki illerde;

1) En az 300 kişilik istihdam sağlaması öngörülen yatırım projeleri,

2) Toplam yatırım tutarı en az 40 milyon ABD Doları karşılığı Yeni Türk Lirası olarak öngörülen yatırım projeleri,

b) İstanbul ve Kocaeli İlleri dışında kalkınmada öncelikli yöre kapsamında olmayan illerde;

1) En az 500 kişilik istihdam sağlaması öngörülen yatırım projeleri,

2) Toplam yatırım tutarı en az 75 milyon ABD Doları karşılığı Yeni Türk Lirası olarak öngörülen yatırım projeleri,

c) İstanbul ve Kocaeli İllerinde;

1) En az 1000 kişilik istihdam sağlaması öngörülen yatırım projeleri,

2) Toplam yatırım tutarı en az 100 milyon ABD Doları karşılığı Yeni Türk Lirası olarak öngörülen yatırım projeleri,

ç) Tüm illerde;

1) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Sanayi Araştırma-Geliştirme Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmesi uygun görülen yatırım projeleri,

2) 28/8/2006 tarihli ve 2006/10921 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında Araştırma-Geliştirme yatırımı olarak yatırım teşvik belgesi alması mümkün olan yatırımlar,

3) Yatırımın gerçekleştirileceği ilin valiliği tarafından yöreye sağlayacağı faydalar tevsik edilerek Ajansa bildirilen ve istihdam veya teknoloji transferi sağladığı için Ajans Başkanı tarafından uygun görülen yatırım projeleri.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yetki ve Son Hükümler

Yetki

MADDE 6 – (1) Bu Kararda yer alan hususlarda düzenleme yapmaya ve bu Kararda öngörülen durumlarda ortaya çıkan sorunları değerlendirerek sonuçlandırmaya Ajans Başkanı yetkilidir.

Yürürlük

MADDE 7 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8 – (1) Bu Kararı Ajans Başkanı yürütür.

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
İçerikler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.