İŞ ORTAKLIĞINDA YETERLİK BELGELERİNİN SUNULMASI
Osman Can YENİCE*
Bir önceki yazımızda (İhale İşlemleri Açısından İş Ortaklığı) ortak girişimin bir çeşidi olan iş ortaklığını inceleyip değerlendirmeye çalışmıştık. Bu yazımızda ise iş ortaklığında yeterliğin belirlenmesi için sunulacak belgelerin hangi ortak veya ortaklar tarafından sunulacağı hususunu inceleyip değerlendirmeye çalışacağız.
Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler:
Uygulama yönetmeliklerinin yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler başlığını taşıyan Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 26, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 28, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 29 ve Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 28 inci maddelerine göre; “Ortak girişimin yeterli bulunması ortakların her birinin ayrı ayrı yeterli bulunduğunu göstermez ve ön yeterlik değerlendirmesi sonucu yeterli görülen ortak girişimin ihaleden önce bozulması halinde davet mektubu geçersiz sayılır.”
Yeterliğin belirlenmesinde değerlendirilen belgeler;
-Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler,
-Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler,
Olmak üzere iki başlık altında toplanmaktadır.
I.EKONOMİK VE MALİ YETERLİĞE İLİŞKİN BELGELER:
İhale hangi konuda yapılıyor olursa olsun ekonomik ve mali yeterliğin tespiti açısından iş ortaklığı tarafından sunulacak belgeler ve değerlendirme kriterleri tüm ihale uygulama yönetmeliklerinde aynıdır.
1. Bankalardan temin edilecek belgeler,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 32, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 34, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 34 ve Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 33 üncü maddelerine göre; iş ortaklığında, ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın istenen yeterlik kriteri sağlanabilir.
2.Bilanço veya eşdeğer belgeler,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 33, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 35, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 35 ve Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 34 üncü maddelerine göre; aday veya isteklinin iş ortaklığı olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur.
3.İş hacmini gösteren belgeler,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 34, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 36, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 36 ve Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 35 inci maddelerine göre; iş ortaklığı olarak ihaleye katılan aday ve isteklilerde; iş hacmine ilişkin kriterlerin, her bir ortak tarafından iş ortaklığındaki hissesi oranında sağlanması zorunludur.
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 34 üncü maddesine göre; aday veya isteklinin ortak girişimin ortağı olarak taahhüdü altında devam eden mal satışlarının gerçekleştirilen kısmının veya bitirdiği mal satışlarının parasal tutarı; iş ortaklığındaki hissesi oranında,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 36, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 36 ve Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 35 inci maddelerine göre; aday veya isteklinin, ortak girişimin ortağı olarak taahhüdü altında devam eden işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirdiği işlerinin parasal tutarı; iş ortaklığındaki hissesi oranında hesaplanır.
II.MESLEKİ VE TEKNİK YETERLİĞE İLİŞKİN BELGELER:
Mesleki ve teknik yeterliğin tespiti açısından iş ortaklığı tarafından sunulacak belgelerin hangi ortak tarafından sunulacağı ve yeterliğin hangi ortak tarafından sağlanabileceği ihale uygulama yönetmeliklerine göre farklılıklar göstermektedir. Bu bölümde öncelikle iş ortaklığı tarafından mesleki ve teknik yeterliğin tespiti açısından sunulacak ve tüm ihale uygulama yönetmeliklerinde aynı olan belgeler ile yeterliğin hangi ortak tarafından sağlanabileceği hususlarına değinilecek, ihale uygulama yönetmeliklerine göre farklılık arz eden belge ve yeterliğin hangi ortak tarafından sağlanabileceği hususları ilgili ihale çeşidi başlığı altında ayrıca değerlendirilecektir.
A)Bir Arada Değerlendirilebilecek Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Belgeler:
1.Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 36, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 38, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 38 ve Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 37 nci maddelerine göre; iş ortaklığında, iş ortaklığı beyannamesinin ve iş ortaklığını oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her biri tarafından aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü gösteren belgelerin ayrı ayrı verilmesi zorunludur.
Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 37 nci maddesine göre; İsteklinin gerçek kişi olması halinde, kayıtlı olduğu ilgili meslek odasından ya da ticaret ve/veya sanayi odasından alınmış ticaret siciline tescil veya ilgili meslek odasına kayıt tarihini gösterir belgenin, tüzel kişi olması halinde, ticaret ve/veya sanayi odasından alınmış ticaret siciline tescil tarihini gösterir belgenin iş ortaklığında pilot ortak tarafından verilmesi zorunludur.
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 38, Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 37 nci maddelerine göre; iş ortaklığında, ihale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin iş ortaklarının her biri tarafından ayrı ayrı sunulması zorunludur.
2.Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 40, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41, Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 40 ncı maddelerine göre; iş ortaklığında ortaklardan biri, birkaçı veya tümü tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin yeterlik kriteri sağlanabilir.
2.1.Kapasite raporu,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 40, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41 inci maddelerine göre; iş ortaklığında ortaklardan biri, birkaçı veya tümü tarafından ortaklık oranlarına bakılmaksızın kapasite miktarına ilişkin yeterlik kriteri sağlanabilir.
Görüldüğü üzere kapasite miktarına ilişkin yeterlik kriteri mal ve hizmet alımı ihalelerinde söz konusudur.
2.2.İmalat belgeleri,
Özel imalat süreci gerektiren mal alımı ihalelerinde, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 40 ıncı maddesine göre; iş ortaklığında, ortaklardan biri tarafından imalat yeterlik belgesi ve hizmet yeterlilik belgesinin sunulması yeterlidir.
B)Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Diğer Belgeler:
İhale çeşidine göre mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin diğer belgeleri incelemeden önce bu bölümde, mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesinde çok önem arz eden iş deneyimini gösteren belgelerin iş ortaklığında değerlendirilmesi hususuna değinilmesinde fayda görüyorum. İş ortaklığının iş deneyim tutarının değerlendirilmesi tüm ihale uygulama yönetmeliklerinde aynıdır.
İş ortaklığında iş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesi:
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 48, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 48 ve Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 48 inci maddelerine göre; iş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerde ortakların iş deneyim tutarı, iş ortaklığındaki hisse oranı dikkate alınarak belirlenir. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, iş ortaklığının iş deneyim tutarı, ortakların hisse oranlarına bakılmaksızın belge tutarı esas alınarak hesaplanır.
Teknolojik ürün deneyim belgesi,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47 ve Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 48 inci maddelerine göre; iş ortaklıklarında teknolojik ürün deneyim belgesini sunan ortağın, hissesi oranında asgari iş deneyim tutarını karşıladığı kabul edilir.
1.MAL ALIMI İHALELERİ:
1.1.İş deneyimini gösteren belgeler,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 37 nci maddesinin dördüncü fıkrasına göre; iş ortaklığında pilot ortağın, asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması gerekir. Ancak, her durumda pilot ortağın iş deneyim tutarının diğer ortaklardan her birinin iş deneyim tutarından fazla olması zorunludur. Pilot ortağın iş deneyim tutarının diğer ortaklardan her birinin iş deneyim tutarından fazla olması ve asgari iş deneyim tutarının en az %20’sini sağlaması şartıyla iş deneyim tutarının kalan kısmı diğer ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından karşılanabilir.
Pilot ortağa ait iş deneyimini gösteren belgenin yeterlik kriterini sağlaması halinde, diğer ortaklar iş deneyimini gösteren belge sunmak zorunda değildir.
Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortağın birinci cümledeki orana göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Pilot ortağın teknolojik ürün deneyim belgesi sunması durumunda, pilot ortağın asgari iş deneyim tutarının en az %20’sini sağlaması ve diğer ortaklardan her birinin iş deneyim tutarından fazla olması koşulu aranmaz; asgari iş deneyim tutarının kalan kısmının diğer ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından karşılanması zorunludur.
1.2. Yetkili satıcılığı veya imalatçılığı gösteren belgeler,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 38 inci maddesine göre; iş ortaklığında ortaklardan birinin, teklif edilen mala veya mallara ilişkin imalatçı veya yetkili satıcı ya da yetkili temsilci olduğunu gösteren belgelerden birini sunması yeterlidir.
1.3. Satış sonrası servis, bakım ve onarım hizmetleri ile yedek parça sağlanması,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 39 uncu maddesine göre; iş ortaklığında ortaklardan biri, birkaçı veya tümü ortaklık oranlarına bakılmaksızın belirtilen yeterlik kriterini sağlayabilir.
1.4. Kalite ve standart ile ürünlerin piyasaya arzına ilişkin belgeler,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 42 nci maddesine göre; iş ortaklıklarında, ortaklardan birinin istenilen kalite yönetim sistem belgesi ve çevre yönetim sistem belgesini, teklif edilen malın ulusal standarda veya dengi uluslararası standarda uygunluğunu gösteren belge veya belgelerden birini, teklif edilen mala ilişkin malın piyasaya arzına ilişkin alınması zorunlu belge veya belgeleri, teklif edilen malın kayıt belgesini sunması yeterlidir. Ancak satışın gerçekleştirilebilmesi için imalatçı veya satıcı kaydına yönelik bir düzenleme bulunması durumunda; iş ortaklığı ortaklarından her biri durumuna uygun belgeyi sunmak zorundadır.
1.5.Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 43 üncü maddesine göre; iş ortaklığında teklif edilen mal esas alınarak ortaklardan biri, birkaçı veya tümü tarafından teklif edilen mala ilişkin olarak ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede yapılan düzenleme çerçevesinde; numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf sunulur.
2.1.İş deneyimini gösteren belgeler,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 39 uncu maddesine göre; iş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir.
Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz.
2.2. Kalite ve standarda ilişkin belgeler,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 42 nci maddesine göre; iş ortaklığında, ortaklardan en az birinin kalite ve standarda ilişkin belgeleri sunması yeterlidir.
3.YAPIM İŞLERİ İHALELERİ:
3.1.İş deneyimini gösteren belgeler,
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 39 uncu maddesine göre; iş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz.
İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının tamamını sağlaması halinde; diğer ortaklar, istenen asgari iş deneyim tutarının % 40’ından az olmamak üzere, benzer işe ait olmayan bir yapım işine ilişkin belge sunabilirler. Bu durumda; yeterlikleri tespit edilenler arasından belli sayıda adayın davet edilmesinin öngörüldüğü belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalelerde, benzer işe ait olmayan yapım işine ilişkin iş deneyimleri, kısa listenin oluşturulmasında yapılan puanlamada dikkate alınmaz.
3.2. İsteklinin organizasyon yapısı ve personel durumuna ilişkin belgeler,
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 40 ıncı maddesine göre; iş ortaklığında teknik personel, ortaklık oranına bakılmaksızın pilot ve/veya diğer ortaklar tarafından karşılanabilir.
3.3. Kalite yönetim sistem belgesi ve çevre yönetim sistem belgesi,
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 42 nci maddesine göre; (Kalite yönetim sistem belgesi ve çevre yönetim sistem belgesi istendiği durumlarda) iş ortaklığında, ortaklardan en az birinin kalite ve standarda ilişkin belgeleri sunması yeterlidir.
4.DANIŞMANLIK HİZMET ALIMI İHALELERİ:
4.1.İş deneyimini gösteren belgeler,
Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 38 inci maddesine göre; iş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir.
Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz.
4.2. Organizasyon yapısına ve personel durumuna ilişkin belgeler,
Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 39 uncu maddesine göre; iş ortaklıklarında, ortaklık oranına bakılmaksızın, pilot ve özel ortaklara ait anahtar teknik ve teknik personelin tamamı değerlendirilir.
4.3. Kalite ve standarda ilişkin belgeler,
Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41 inci maddesine göre; (ön yeterlik şartnamesi ve idari şartnamede bu konuda düzenleme yapılmışsa) iş ortaklıklarında, ortaklardan en az biri tarafından Kalite Yönetim Sistem Belgesinin sunulması zorunludur.
* İçişleri Bakanlığı Başkontrolörü