Bölge Kalkınma İdarelerinde Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar

  • 13478
  • 22.07.2013
  • Bakanlar Kurulu

Açıklama

Ekli “Bölge Kalkınma İdarelerinde Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar”ın yürürlüğe konulması; Kalkınma Bakanlığının 23/5/2013 tarihli ve 2614 sayılı yazısı üzerine, 3/6/2011 tarihli ve 642 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 22/7/2013 tarihinde kararlaştırılmıştır.

İçerik

BÖLGE KALKINMA İDARELERİNDE SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA İLİŞKİN ESASLAR

 

Mevzuat Tarihi                : 22.07.2013

Resmi Gazete Sayısı     : 2013/28762

Karar Sayısı                     : 2013/5286

 

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Esasların amacı, 3/6/2011 tarihli ve 642 sayılı Doğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlıklarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Doğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdareleri başkanlıklarında çalıştırılan sözleşmeli personelin istihdamım, mali ve sosyal hakları ile diğer hususları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Esaslar, 642 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Esaslarda geçen;

a) Bakan: Kalkınma Bakanını,

b) Bakanlık: Kalkınma Bakanlığını,

c) Başkan: Doğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdarelerinin başkanlarını,

ç) Başkanlık: Doğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdareleri başkanlıklarını,

d) Diğer sözleşmeli personel: 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı kuruluşlar ve müesseselerde çalışanlardan Başkanlıklarda sözleşmeli olarak istihdam edilenleri,

e) Sözleşmeli uzman personel: Başkanlıklarda, özel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda kadro aranmaksızın ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın sözleşmeyle çalıştırılan yerli ve yabancı uzmanları, ifade eder.

Sözleşmeli uzman personel çalıştırılması

MADDE 4- (1) Başkanlık personeli eliyle görülemeyen veya görülemeyeceği açıkça anlaşılan özel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda, Başkanın önerisi ve Bakanın onayıyla, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine bağlı olmaksızın yerli ve yabancı uzmanlar başkanlıklarda sözleşmeli olarak çalıştırılabilir.

(2) Sözleşmeli olarak çalıştırılacak yerli uzman personelde, 5 inci maddenin üçüncü fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen niteliklerin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde mesleğiyle ilgili alanlarda en az 5 yıl fiilen çalışmış olma şartı aranır. Bu süre lisansüstü derece sahibi olanlar bakımından en az 3 yıl olarak uygulanır.

(3) Sözleşmeli olarak çalıştırılacak yabancı uzman personelde, 5 inci maddenin üçüncü fıkrasının (b) bendinde belirtilen niteliğin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde mesleğiyle ilgili alanlarda en az 5 yıl fiilen çalışmış olma şartı aranır. Sözleşmeli olarak çalıştırılacak yabancı uzman personel, bu maddenin beşinci fıkrasında yer alan şarttan muaftır. Bu Esaslara göre istihdam edilecek yabancı uzman personel hakkında yabancıların Türkiye'de çalışmalarına ilişkin mevzuat hükümleri saklıdır.

(4) Sözleşmeli olarak çalıştırılacak uzman personel, çalışma süresini ve tecrübe durumunu tevsik edici bilgi ve belgeleri, sözleşme imzalamadan önce ilgili Başkanlığa sunmak zorundadır.

(5) Başkanlıklarda bu maddeye göre çalıştırılacak sözleşmeli uzman personelden en az yüzde yetmiş beşinin, ilgili Başkanlıkça belirlenecek herhangi bir yabancı dilden, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az altmış puan almış olması veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca denkliği kabul edilen ulusal ve uluslararası geçerliliği bulunan sınavlardan bu puana denk puan almış olması şarttır.

(6) Sözleşmeli uzman personel çalıştırılmasında, 6 ncı maddede belirtilen yarışma sınavına ilişkin hükümler uygulanır.

(7) Sözleşmeli uzman personel, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır.

Diğer sözleşmeli personel çalıştırılması

MADDE 5- (1) 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı kuruluşlar ve müesseselerde çalışanlar, bu Esasların 6 ncı maddesinde belirtilen yarışma sınavı sonucunda, kurumlarının muvafakati, Başkanın önerisi ve Bakanın onayıyla sözleşmeli olarak istihdam edilebilir.

(2) Başkanlıkların yarışma sınavını kazanan kişilerle ilgili talepleri, ilgili kurum ve kuruluşlarca öncelikle sonuçlandırılır. Bu kişiler kurumlarından aylıksız izinli sayılır. İzinli oldukları sürece memuriyetleri ile ilgili özlük hakları devam eder ve bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır. Terfileri başkaca bir işleme gerek kalmaksızın süresinde yapılır,

(3) Yarışma sınavına girecek kişilerde şu nitelikler aranır:

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak,

b) En az dört yıllık fakülte ya da yüksekokullardan veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından en az lisans düzeyinde mezun olmak,

c) Yarışma sınavının yapılacağı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 50 yaşını doldurmamış olmak şartıyla kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde aşağıda yer alan alanlardan en az birinde en az beş yıl fiilen başarılı olarak çalışmış olmak;

1) Planlama, programlama,

2) Proje üretimi, tasarımı ve yönetimi,

3) Strateji geliştirme, strateji yönetimi,

4) İzleme ve değerlendirme,

5) Tanıtım, danışmanlık,

6) Araştırma-geliştirme,

7) Bilgi ve iletişim teknolojileri,

8) Finansman,

9) İnsan kaynaklan yönetimi.

(4) Başkanlıkta bu maddeye göre çalıştırılacaklardan en az yüzde yetmiş beşinin, Başkanlıkça belirlenecek herhangi bir yabancı dilden, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az altmış puan almış olması veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca denkliği kabul edilen ulusal ve uluslararası geçerliliği bulunan sınavlardan bu puana denk puan almış olması şarttır.

Yarışma sınavı

MADDE 6- (1) Yarışma sınavı Başkanlık tarafından yapılacak veya yaptırılacak yazılı ve/veya sözlü sınavdan oluşur.

(2) Yarışma sınavına katılma şartları, alınacak kişi sayısı, son başvuru tarihi ile başvuru yeri, başvuruda istenecek belgeler, yarışma sınavının içeriği, yeri ve zamanı ile yarışma sınavına ilişkin diğer hususlar, son başvuru tarihinden en az 15 gün önce Başkanlığın kapsadığı bölgedeki illerin her birinde mahalli bir gazetede ve ayrıca ulusal bir gazete ile Bakanlığın ve Başkanlığın internet sitelerinde ilan edilir.

(3) Yabancı dil bilgisi şartı aranmaksızın Başkanlıkta çalıştırılacaklar için Başkanlık tarafından ayrı bir yarışma sınavı yapılır veya yaptırılır.

(4) Yarışma sınavına katılmaya hak kazananların listesi, yarışma sınavının yapılacağı tarihten en az beş gün önce Başkanlığın internet sitesinde ilan edilir.

(5) Yarışma sınavı, Başkan veya Başkanın belirleyeceği bir Başkan yardımcısının başkanlığında, Başkan tarafından öğretim üyeleri arasından belirlenecek iki kişi ve Bakanlıktan görevlendirilecek İki kişi olmak üzere toplam beş kişilik sınav kurulu tarafından yapılır. Sınav kurulu başkan ve üyeleri; boşanmış olsalar dahi eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kayın hısımlarının veya evlatlıklarının katıldığı sınavlarda görev alamazlar.

(6) Sınav kurulu üyeleri; adayın çalıştığı alandaki uzmanlık düzeyi, mesleki tecrübe ve bilgi birikimi, yabancı dil bilgisi ve bilinen yabancı dili kullanabilme düzeyi, adayın kavrayış, ifade ve temsil kabiliyeti, muhakeme gücü, görevlendirilecek pozisyona yatkınlık, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu gibi niteliklere sahip olup olmadığını da göz önüne alarak her adaya ayrı ayrı not verir.

(7) Sınav kurulu üyelerinin verdikleri notların aritmetik ortalaması sınav sonucunu gösterir. Sınav başarı notu yüz puan üzerinden yetmiştir. Ancak, sınavda başarılı olanların sayısı ilan edilen boş pozisyon sayısından fazla ise, en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralama yapılarak, boş pozisyon sayısı kadar aday yarışma sınavını kazanmış kabul edilir. Yarışma sınavında yetmişin üzerinde puan almış olmak bu sıralamaya giremeyen adaylar için kazanılmış hak teşkil etmez. Sınav kurulu, başarı sırasına göre sıralamaya tabi tutmak suretiyle başarılı adaylar arasından, her bir öğrenim dalı itibarıyla yedek aday belirleyebilir. Sınav kurulu, sınav sonunda ortalama başarı puanını düşük bulduğu takdirde sınav duyurusunda ilan edilenden daha az sayıda adayı başarılı sayabilir.

(8) Sınav sonuçları, sınavın tamamlandığı günü takip eden üç işgünü içerisinde Başkanlığın internet sitesinde İlan edilir. Ayrıca sınav sonucu, göreve başlama çağrısı ile birlikte, kazanan adaylara yazılı olarak bildirilir. Yarışma sınavı sonuçlarına, sonuçların ilan edildiği tarihten itibaren bir hafta içerisinde itiraz edilebilir. Bu itirazlar, Sınav kurulu tarafından karara bağlanır.

(9) Sınavı kazananlarla sözleşme yapılabilmesi için, ilgililerin göreve başlama çağrısının tebellüğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Başkanlığa müracaat etmeleri gerekir.

Bu süre içerisinde geçerli bir mazereti olmaksızın müracaat etmeyenler haklarını kaybeder. Asıl adaylar için uygulanan usuller yedek adaylar için de uygulanır.

(10) Gerçeğe aykırı bilgi veya belge verdiği yahut sınavda hile yaptığı belirlenen adaylar hakkında ilgisine göre, yarışma sınavına almama, sözleşme yapmama veya sözleşmenin feshi işlemleri yapılır. Ayrıca Başkanlık tarafından bu kimseler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.

Hizmet sözleşmesine ilişkin hususlar

MADDE 7- (1) Hizmet sözleşmeleri yazılı olarak düzenlenir ve aslı Başkanlıkta kalacak şekilde onaylı bir örneği ilgiliye verilir.

(2) Hizmet sözleşmesinin süresi en fazla bir yıldır. Bu maddede belirtilen nedenlerle sözleşmenin sona ermediği durumlarda sözleşme, sözleşme süresinin sonunda aynı şartlarla ve aynı süre kadar uzatılmış sayılır.

(3) Hizmet sözleşmesi, 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına ilişkin Esaslar"da belirtilen hallerde sona erer ve ilgilinin Başkanlıkla ilişiği kesilir. Ayrıca sözleşmeli personel de sözleşmenin bitiminden en az bir ay önce yazılı olarak ihbarda bulunmak şartıyla sözleşmeyi feshedebilir.

(4) Hizmet sözleşmesi düzenlenmesinden kaynaklanan vergi, harç ve diğer giderler Başkanlık tarafından karşılanır.

(5) Hizmet sözleşmesine ilişkin olarak bu Esaslarda hüküm bulunmayan hallerde, 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına ilişkin Esaslar"ın ilgili hükümleri uygulanır.

Başka iş yapma yasağı

MADDE 8- (1) Sözleşmeli personel, ticaretle uğraşamaz ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunamaz.

Sözleşmeli personelin çalışma saatleri

MADDE 9- (1) Sözleşmeli personel hakkında devlet memurları için tespit edilen çalışma saat ve süreleri aynen uygulanır. Ancak belirli bir süre içerisinde bitirilmesi gereken işler söz konusu olduğunda sözleşmeli personel, normal çalışma saatleri dışında veya hafta tatili ve resmi tatil olan günlerde de çalıştırılabilir. Sözleşmeli personele, ilgili kanunlarda öngörülen hükümler saklı kalmak kaydıyla fazla çalıştığı her 8 saat için bir gün izin verilir.

Sözleşmeli personele sağlanacak mali haklar

MADDE 10- (1) Sözleşmeli personelin aylık net sözleşme ücreti, 642 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen sınırı aşmamak üzere Bakan onayı ile tespit edilir.

Harcırah

MADDE 11- (1) Sözleşmeli personele ödenecek harcırah hakkında, 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun ilgili hükümleri kıyasen uygulanır.

İzinler

MADDE 12- (1) Sözleşmeli personele, 6/6/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına ilişkin Esaslar"ın ilgili hükümlerine göre izin verilir.

Yürürlük

MADDE 13- (1) Maliye Bakanlığının ve Sayıştay'ın görüşü alınarak hazırlanan bu Esaslar, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14- (1) Bu Esasları Kalkınma Bakanı yürütür.

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
İçerikler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.