5/2 kadro derecesi olan bir inşaat mühendisimiz var.06.04.2024 den itibaren fen işleri müdür vekili olarak görev yapmaktadır. 01.01.2019 da ilk sözleşmeli memur inşaat mühendisi olarak alındı. 15.03.2023 de 7433 sayılı kanunla memur inşaat mühendisi olarak ataması yapıldı. 657 kanun 175. Madde de belirtildiğinden asilde aranan şartları taşımadığından zorunludur dendiğinden hiç bir miktarı vekalet vermiyoruz. Doğru mudur? Sözleşmedeki geçen süreleri vekalet aylığı almasında sayılacak mı?
657 sayılı Kanunun 86. maddesine göre, vekaleten atanan bir memura, vekalet aylığı ile kendi kadrosu ile vekalet ettiği kadronun yan ödeme, özel hizmet tazminatı ve ek ödeme farklarının ödenebilmesi için; 657 sayılı Kanunun 175. maddesi ile 05/05/2006 tarihli ve 26159 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zamları ile Özel Hizmet Tazminatı ve Diğer Tazminatlara İlişkin 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 9 uncu maddesi ve 375 sayılı KHK’nin ek 9. maddenin beşinci fıkrası gereğince vekil memurun asilde aranan şartlara haiz olması gerekmektedir.
Müdür kadrosu için aranan genel ve özel şartlar, Belediye Ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 6. maddesi ile 7. maddesinin (a) bendinde şu şekilde sıralanmıştır:
a) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinde belirtilen atanabilme şartlarını taşımak (1-2 derece kadrolar için en az 10 yıl, 3-4 derece kadrolar için en az 8 yıl hizmeti bulunmak),
b) Bulunduğu belediyede en az bir yıldır çalışıyor olmak,
c) Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,
d) Son müracaat tarihi itibarıyla, koruma ve güvenlik görevlisi amiri, şef, koruma ve güvenlik şefi, bando şefi, hukuk müşaviri, çözümleyici, uzman, sivil savunma uzmanı, ayniyat saymanı, muhasebeci, kontrol memuru ile eğitmen kadrolarında veya en az önlisans düzeyinde öğrenim gerektiren unvan değişikliğine tabi kadrolarda en az iki yıl ya da 5 inci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinde sayılan görevlerde veya ortaöğrenim düzeyinde öğrenim gerektiren unvan değişikliğine tabi kadrolarda en az altı yıl çalışmış olmak.
Buna göre, Müdür kadrosuna vekalet eden söz konusu memur, yukarıda sayılan şartlardan (a) bendindeki hizmet süresi şartına sahipse vekalet ücreti alacaktır.
Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi gereğince, bu maddeye esas sürelerin hesabında; 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınacaktır.
217 sayılı KHK’nin 2. maddesinde de, bu Kararnameye tabi kamu kurum ve kuruluşları:
a) Genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar,
b) İl Özel İdareleri ve belediyeler, bunların birlikleri ve bunlara bağlı iktisadi müesseseler, işletmeler,
c) İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri,
d) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları dışında kalan ve kamu fonu kullanan, özel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşları ve bu nitelikteki bankalar ve bunların en az sermayesinin yarısından fazlasına iştirak suretiyle kurdukları müessese, ortaklık ve iştirakler,
e) Döner sermayeli kuruluşlar ile özel kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları,
olarak sayılmıştır.
Buna göre, belediyede ve yukarıda sayılan kurumlarda sözleşmeli ve işçi statüsünde geçirilen süreler 68/B maddesi kapsamındaki sürelerden sayılacaktır.