Vekalet Ücreti

  • Soru ID: 5950
  • Üye ID: 1020
  • Sorulma: 21.04.2016
  • Cevaplanma: 21.04.2016

Soru

Merhaba; Belediyede Şef kadrosunda görev yapmaktayım. 4 yıllık Üniversite mezunuyum. 2012 yılından bu yana 657 Devlet Memurları Kanunun 86. maddesine istinaden boş bulunan Yazı İşleri Müdürlüğüne vekaleten bakmaktayım ve görevlendirmem bu maddeye göre yapılmıştır. Yaklaşık 3 ay sonra memur olarak görev yaptığım süre 10 yıl olacak. Bu 10 yıllık memuriyet süremi doldurduktan sonra Yazı İşleri Müdürlüğüne vekaleten baktığımdan dolayı vekalet ücreti alabilir miyim? İyi Çalışmalar..

Cevap

657 sayılı Kanunun 175. maddesine göre, vekalet ücreti alabilmeniz için asilde aranan şartlara sahip olmanız gerekir.

Müdür kadrosu için aranan şartlar Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 7. maddesinin (a) bendinde aşağıdaki şekilde sayılmıştır:

- 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen atanma şartlarını taşımak, (1-2 dereceli Müdür kadroları için en az 10 yıl, 3-4 dereceli müdürlükler için en az 12 yıl hizmeti bulunmak gerekmekte olup, Türkiye İstatistik Kurumunda 4-C'li statüsünde geçirilen süreler ile askeriyede geçirilen süreler dahil dikkate alınır)

- Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,

- Son müracaat tarihi itibariyle iki yılı uzman, sivil savunma uzmanı, şef, ayniyat saymanı, kontrol memuru, eğitmen veya muhasebeci kadrosunda çalışmış olmak.

Buna göre, 657 sayılı Kanunun 68/B maddesinde öngörülen 10 yıllık hizmet süresini doldurduktan sonra vekalet görevi dolayısıyla, vekalet ücreti ile zam ve tazminat farklarını alabilirsiniz.

657 sayılı Kanunun 68/B maddesi gereğince, bu maddeye esas sürelerin hesabında; 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınacaktır.

217 sayılı KHK’nin 2. maddesinde de, bu Kararnameye tabi kamu kurum ve kuruluşları:

a) Genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar,

b) İl Özel İdareleri ve belediyeler, bunların birlikleri ve bunlara bağlı iktisadi müesseseler, işletmeler,

c) İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri,

d) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları dışında kalan ve kamu fonu kullanan, özel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşları ve bu nitelikteki bankalar ve bunların en az sermayesinin yarısından fazlasına iştirak suretiyle kurdukları müessese, ortaklık ve iştirakler,

e) Döner sermayeli kuruluşlar ile özel kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları,

olarak sayılmıştır. 


  • Cevaplayan: MTS Yayın Kurulu

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
Soru-cevaplar hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.