Zayiat Oranı Bedelinin Belirlenmesi Hk.

  • Soru ID: 755
  • Üye ID: 1170
  • Sorulma: 29.04.2014
  • Cevaplanma: 29.04.2014

Soru

Sayın Hocam, 2008 yılında kapatılan Güzelyalı Belediyesi tarafından alınan Encümen kararı şöyledir. -Güzelyalı Beldesi .... ada, parsel sayılı yerdeki taşınmazla ilgili parsel sahibi müracaat etmiş ve söz konusu parselin yola terkini talep etmiştir. Yapılan inceleme neticesinde söz konusu parsel 1/1000 ölçekli imar planı kapsamında kaldığı, plan zayiat oranı % 30 olup, ancak parselin terkinin bu oran altında olması nedeni ile aradaki farkın bedelinin ödenmesi talep edilmiştir. Buna göre ; 1- ..... sayılı parselin imar durumuna uygun olarak bila bedel terkine 2- Söz konusu parselin terkinin bölgenin düzenlemeye esas zayiat oranının altında olması nedeni ile 3194 s.k.18.maddesi uyarınca yapılacak arazi ve arsa düzenlemesi ile ilgili esaslar hakkındaki yönetmeliğin 4/c ve 10/c maddelerine istinaden terk oranı % 30 a tekabül eden kısmın farkının ( 297,33 m2) bedelinin belediyemiz tespit komisyonunca belirlenecek bedel üzerinden parsel ilgilisi tarafından nakit olarak ödenmesine... olarak çıkmıştır. Ancak parsel sahipleri belirlenen bedel olan 28.000 TL civarındaki bedeli ödeyememişlerdir. 2009 yerel seçimleri ile Güzelyalı Belediyesi kapanarak belediyemize devrolmuştur. 28.04.2014 tarihinde parsel sahibi belediyemize başvurarak bu taşınmazla ilgili beldeden bir müteahhitle kat karşılığı anlaştığını ve bu plan zayiat bedelini ödemek istediğini bildirmiştir. Sorum şu : 2008 yılında alınan bu encümen kararı halen geçerli midir? Belirlenen bu bedeli yeniden değerleme oranlarıyla tekrar belirleyerek alabilir miyiz? Ya da gecikme faizi hesaplayarak mı almamız gerekir? Ya da Güzelyalı Belediyesi kapanarak belediyemize bağlandığından bu Encümen kararı geçerliliğini yitirmiş midir? Geçerliliğini yitirdiyse izlememiz gereken yol hakkında bilgi verir misiniz? (2008 yılından önce 50 kuruş arazi vergisi ödeyen parsel sahibi aynı yerle ilgili 2008 yılından sonra yıllık 1800 tl civarında arsa vergisi ödemektedir.)

Cevap

Yetkisiz Erişim!

Bu sayfa Abonelerimizin ve/veya Site Üyelerinin erişimine açıktır.

Abone (Altın Üye) iseniz, lütfen üye girişi yapınız.

Üyelik girişi yapmanıza rağmen hala sayfayı görüntüleyemiyor iseniz, abone olarak sitemizdeki tüm verilere ulaşabilirsiniz.

Bir Abonelik (Üyelik) paketine geçmek ve detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

+90 (312) 473 84 23

mts@mevzuattakip.com.tr

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.
Soru-cevaplar hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.