Canlı Müzik İzni ve Denetimi

  • 389
  • 08.10.2013
  • 42679

Açıklama

Bu makalede, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan işletmelere canlı müzik izni verme yetkisi hangi kuruma ait olduğu ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 38. maddesine göre; lokantalara, içkili yerlere ve meskûn mahal dışında bulunan çay bahçelerine, halkın huzur ve sükûnu ile kamu istirahatı açısından sakınca bulunmaması kaydıyla yapılacak ölçüm ve kontrole müteakip, hangi idarelerce canlı müzik izni verileceğine ilişkindir.

Makale

CANLI MÜZİK İZNİ VE DENETİMİ

Gazi SERT

İçişleri Bakanlığı Başkontrolörü

Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan işletmelere canlı müzik izni verme yetkisi belediyelere aittir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 38. maddesine göre; lokantalara, içkili yerlere ve meskûn mahal dışında bulunan çay bahçelerine, halkın huzur ve sükûnu ile kamu istirahatı açısından sakınca bulunmaması kaydıyla yapılacak ölçüm ve kontrole müteakip, yetkili idarelerin en üst amiri veya görevlendireceği kişinin kararıyla canlı müzik izni verilir.

Canlı müzik izni verilecek işyerleri;

- Lokantalar,

- İçkili yerler (gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, içkili lokanta, taverna ve benzeri içkili yerler),

- Meskûn mahal dışında bulunan çay bahçeleri,

olup; bu sayılanlar dışındaki işyerlerine canlı müzik izni verilmesi mümkün değildir.

Canlı Müzik İzni Verilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar

Yukarıda da belirtildiği üzere, canlı müzik izni; lokantalara, içkili yerlere ve meskûn mahal dışında bulunan çay bahçelerine verilebilecektir.

Canlı müzik izninin verilebilmesi için iki önemli hususun dikkate alınması gerekmektedir;

Birincisi halkın huzur ve sükûnu ile kamu istirahatı açısından sakınca bulunmaması,

İkincisi ise, gerekli ölçüm ve kontrole müteakip iznin verilmesi gerekir.

Canlı müzik yayını sebebiyle oluşacak gürültünün halkın huzur ve sükûnu ile kamu istirahatı bozmayacak ölçüde olması gerekmekte olup, bunun için gerekli ölçüm ve kontrol yapıldıktan sonra izin verilecektir. Doğaldır ki bu ölçümün ve kontrolün, teknik araç-gereç ve eğitimli personelce yapılması gerekir.

Belediyelerin canlı müzik izni verilmesi aşamasında gerekli ölçüm ve kontrolü yapabilmesi için, 2872 sayılı Çevre Kanununun 12. maddesinin birinci fıkrası gereğince çevre denetim birimi kurmuş olması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca gürültü denetimi hususunda yetki devri yapılmış olması gerekmektedir. Yetki devri yapılmayan belediyelerde ise, canlı müzik izni verilmesi için gerekli ölçüm ve kontrolün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılması ve uygun görüş verilmesi durumunda Belediyece iznin verilmesi söz konusu olacaktır.

Canlı müzik izni verilmesi için gerekli ölçüm ve kontroller ise 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” hükümlerine göre yapılacaktır. 

Canlı müzik izni ruhsata işlenmeyip, ayrı bir belge olarak düzenlenecektir.

Canlı Müzik İzni Verilen İşyerlerinde Çevresel Gürültünün Önlenmesine İlişkin Esaslar

2872 sayılı Çevre Kanununun 14. maddesinde; kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde ilgili yönetmeliklerle belirlenen standartlar üzerinde gürültü ve titreşim oluşturulmasının yasak olduğu; ulaşım araçları, şantiye, fabrika, atölye, işyeri, eğlence yeri, hizmet binaları ve konutlardan kaynaklanan gürültü ve titreşimin yönetmeliklerle belirlenen standartlara indirilmesi için faaliyet sahipleri tarafından gerekli tedbirler alınması gerektiği, hüküm altına alınmış olup;

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinin 24. maddesinde müzik yayını yapan eğlence yerlerinden kaynaklanan çevresel gürültünün önlenmesine ilişkin esaslar düzenlenmiştir. Yönetmeliğin bu maddesinde, müzik yayını yapan eğlence yerlerinden kaynaklanan çevresel gürültünün önlenmesi açısından aşağıdaki esaslar getirilmiştir:

a) Yataklı hizmet veren sağlık kurumları, eğitim dönemlerinde yatılı eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri gibi çok hassas kullanım alanlarındaki açık ve yarı açık eğlence yerlerinde canlı müzik yayını yapılması yasaktır. Bu alanlarda, açık ve yarı açık eğlence yerlerinin kurulmasına izin verilmez. Bu alanlardaki mevcut açık ve yarı açık eğlence yerleri kapalı hale getirilir.

b) Etkilenen yapı ile bitişik nizamda olan eğlence yerinden/yerlerinden kaynaklanan çevresel gürültü, Leq gürültü göstergesi cinsinden etkilenen yapı içindeki arka plan gürültü seviyesi değerini aşamaz.

c) Etkilenen yapı ile bitişik nizamda olmayan eğlence yerinden kaynaklanan çevresel gürültü, Leq gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 5 dBA’dan ve 7 dBC’den daha fazla aşamaz.

ç) Birden fazla eğlence yerinden çevreye yayılan toplam gürültü seviyesi, Leq gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 7-10 dBA aralığından fazla aşamaz. Bu aralık esas alınmak kaydıyla, toplam çevresel gürültü seviyesi; gürültüye maruz kalınan alandaki etkilenen kişi sayısı, gürültü kaynağı ile gürültüye hassas mekanlar arasındaki mesafe gibi faktörler göz önünde bulundurularak İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile belirlenir. Bu bentte verilen sınır değerin aşılması halinde, arka plan gürültü seviyesine katkısı olan her bir eğlence yeri sınır değer aşımından eşit olarak sorumludur. Gürültüye katkı oranları belirlendikten sonra her bir işletme gerekli tedbirleri alır.

d) Konut, yataklı hizmet veren konaklama tesisleri, eğitim kurumları, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar gibi hassas kullanımların bulunduğu alanlarda faaliyet gösteren açık ve yarı açık eğlence yerlerinde, 24.00-07.00 saatleri arasında canlı müzik yayını yapılması yasaktır. Diğer saatlerde ise yukarıdaki (b) ve/veya (c) ve/veya (ç) bentlerinde belirtilen sınır değerleri sağlayacak şekilde faaliyetlerini sürdürür.

e) Hassas kullanımların bulunduğu alanlarda faaliyet gösteren mevcut açık ve yarı açık eğlence yerlerinin, yapılan denetimlerde (b) ve/veya (c) ve/veya (ç)  bentlerinde belirtilen sınır değerleri bir yıl içinde üç defa sağlamadığının tespiti halinde, fiziki olarak tamamen kapalı hale getirilir.

f) Fiziki olarak tamamen kapalı bir mekanda faaliyet gösteren eğlence yerlerinden çevreye yayılan gürültü seviyesi, (b) ve/veya (c) ve/veya (ç) bentlerinde belirtilen sınır değerleri sağlayacak şekilde faaliyetlerini sürdürür.

g) Az hassas ve hassas olmayan kullanımların bulunduğu alanlarda açık ve yarı açık olarak faaliyet gösteren eğlence yerlerinden çevreye yayılan çevresel gürültü seviyesi, (b) ve/veya (c) ve/veya (ç)  bentlerinde belirtilen sınır değerleri sağlayacak şekilde faaliyetlerini sürdürür.

ğ) Canlı müzik yapabilecek eğlence yeri veya yerlerinin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre canlı müzik izni alması şarttır. Bu izin verilirken yetkili idarenin (ilgili İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün) bu maddede belirtilen esaslara ilişkin uygun görüşü alınır, gerekli görüldüğü takdirde yetkili idare Çevresel Gürültü Seviyesi Değerlendirme Raporu hazırlatır ve rapora ilişkin yetkili idarenin uygun görüşü esas alınır.

h) Bu maddede belirtilen esasların sağlanıp sağlanmadığı, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün belirleyeceği sürelerde sunulacak Çevresel Gürültü Seviyesi Değerlendirme Raporu ve/veya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün koordinasyonunda diğer mevzuat kapsamında yetkili kılınan kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde yapılacak denetimler çerçevesinde kontrol edilir. Bu maddede belirtilen sınırların sağlanmadığı durumlarda iç mekanda ses seviyesini kontrol altında tutan sistemler kurdurulabilir.

ı) Birden fazla eğlence yerinin bulunduğu alanlarda, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından gerekli görülmesi halinde yukarıda sıralanan esasların dışında ayrıca çevresel gürültü seviyesinin kontrol altına alınması amacıyla periyodik olarak veya gerekli görülmesi halinde gürültü seviyesinin sürekli ölçülmesine yönelik sistem kurulur veya kurdurulur.

i) Kapalı eğlence yerlerinin dış giriş kapılarının üzerine "Dikkat: İçerideki ses seviyesi insan sağlığına zararlıdır." şeklinde ışıklı ikaz levhalarının asılması zorunludur.

j) Bu maddede belirtilen eğlence yerlerinde gürültüden etkilenme seviyesinin işitme sağlığı ve kritik sağlık etkilerinin Sağlık İl Müdürlüğünce değerlendirilmesi gerekir.

Eğlence yerlerine gerek canlı müzik izni verilmesi ve gerekse denetlenmesi aşamalarında yukarıda belirtilen esasların dikkate alınması zorunluluk arzetmektedir. 

Canlı Müzik Yayını Yapan İşyerlerinin Denetimi ve Yaptırımlar

2872 sayılı Çevre Kanununun 12. maddesinin birinci fıkrasında; “Bu Kanun hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi Bakanlığa aittir. Gerektiğinde bu yetki, Bakanlıkça; il özel idarelerine,  çevre denetim birimlerini kuran belediye başkanlıklarına, Denizcilik Müsteşarlığına, Sahil Güvenlik Komutanlığına, 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre belirlenen denetleme görevlilerine devredilir. Denetimler, Bakanlığın belirlediği denetim usûl ve esasları çerçevesinde yapılır.” hükmü getirilmiştir. 

Bu hükme göre, belediyelerin işyerleri ile eğlence yerlerini çevresel gürültü açısından denetleyebilmesi için Çevre Denetim Birimi kurması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bu hususta yetki devri yapılmış olması gerekir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetki devri yapmadığı yerlerde işyerleri ile eğlence yerlerini çevresel gürültü açısından denetleme yetkisi İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne aittir.

2872 sayılı Çevre Kanununun 20/h maddesinde; Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ile belirlenen önlemleri almayan veya standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olanlara, uygulanacak idari para cezaları belirlenmiş olup; aynı Kanunun 24. maddesinde ise, idari para cezalarının Kanunun 12. maddesine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca denetim yetkisinin devredildiği kurum ve merciler tarafından da kullanılacağı, hükmü getirilmiştir.

Buna göre, belediyelerin işyerleri ile eğlence yerlerini hem çevresel gürültü açısından denetleyebilmesi ve hem de idari yaptırım uygulayabilmesi için Çevre Denetim Birimi kurması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bu hususta yetki devri yapılmış olması gerekir.

Yetki devri yapılmış belediyelerde Çevre Denetim Birimince işyerlerinin ile eğlence yerlerinin çevresel gürültü açısından yapılan denetimi neticesinde tespit edilen Kanun ve Yönetmeliğe aykırı fiillerle ilgili tutanak tanzim edilerek Belediye Encümenine havale edilecek, Encümence de 2872 sayılı Çevre Kanununun 20/h maddesinde belirlenen idari para cezaları uygulanacaktır. Kanunun bu maddesine göre, 2013 yılı için uygulanacak idari para cezası miktarı eğlence yerleri için 20.317,00 TL’dir.

Encümence alınan idari para cezası kararı 25 Ocak 2012 tarihli ve 28184 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan “Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre tebliğ edilecektir. İlgililer bu karara karşı tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde idare mahkemesinde dava açılabilirler. Ancak, dava açmış olmak idarece verilen cezanın tahsilini durdurmaz. Verilen idari para cezası 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilecektir. Tahsil edilen idari para cezasının %50’si denetimlerle ilgili harcamalar ile diğer çevre hizmetlerinde kullanılmak üzere belediye bütçesine gelir kaydedilecek, %50’si de Genel Bütçeye aktarılmak üzere emanet hesaba alınacaktır.

İdarî para cezaları, cezaların verilmesini gerektiren fiillerin işlenmesinden itibaren üç yıl içinde birinci tekrarında bir kat, ikinci ve müteakip tekrarında iki kat artırılarak verilecektir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetki devri yapılmamış belediyelerin ise, işyerleri ile eğlence yerlerini çevresel gürültü açısından denetlemeleri ve idari para cezası uygulamaları mümkün değildir.

Canlı Müzik İzninin İptali

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ile belirlenen önlemlerin alınmaması ve belirlenen saatler dışında ve adı geçen Yönetmelikte belirtilen ses seviyelerinin üstünde halkın huzur ve sükûnunu bozacak şekilde yayın yapılması durumunda, Belediyece canlı müzik izni iptal edilecektir.

Örnek 1

 

CANLI MÜZİK İZNİ BAŞVURU BEYAN FORMU

Adı-Soyadı      :

İşyerinin Ünvanı :

Faaliyet Konusu :

İşyerinin Adresi :

Tel :

E-posta :

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Tarihi :

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı No :

Yukarıda adı geçen işyerime 9207/2005 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 38. maddesine göre Canlı Müzik İzni verilmesini arz ederim.

Canlı olarak veya elektronik cihazlarla yapılan müzik yayınımın tespit edilen saatleri aşmayacağını ve gerekli ikaz levhalarının asılmasını sağlayacağımı, belirlenen saatler dışında ve ilgili mevzuatta belirtilen ses seviyelerinin üstünde halkın huzur ve sükununu bozacak şekilde yayın yapılması durumunda tarafıma verilen canlı müzik belgesinin iptali durumunda hiçbir hak talep etmeyeceğimi beyan ediyorum.

Adı Soyadı :

İmza :

Tarih :

 

Örnek 2

T.C.

…………………BELEDİYE BAŞKANLIĞI

CANLI MÜZİK İZİN BELGESİ

Adı soyadı                               : ………………………………………………………

İşyerinin unvanı                     : ………………………………………………………

Faaliyet konusu                      : ………………………………………………………

Ruhsatın tarih ve sayısı         : ………………………………………………………

İşyerinin adresi                       : ………………………………………………………

Canlı Müzik İzin Saatleri        : ........................................................

Azami Ses Seviyesi                 : .........................................................

 

                                                                              Adı Soyadı

                                                                                            Unvanı

 

 

Not: İşbu belge Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinin 24/ğ maddesi ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 38 inci maddesine istinaden düzenlenmiş olup; yukarıda belirlenen saatler dışında ve belirtilen ses seviyelerinin üstünde halkın huzur ve sükûnunu bozacak şekilde yayın yapılması durumunda izin iptal edilecektir.  

 

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.

Gazi SERT

Makaleler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.