Coronavirüs (COVID-19) Salgını Kapsamında Alınan Tedbirlere Uymayanlara Uygulanacak İdari Yaptırımlar

  • 394
  • 31.03.2020
  • 1954

Açıklama

UYARI: Makale’nin tamamına, sitemize üye girişi yaptıktan sonra ulaşabilirsiniz. Siteye üye değilseniz, lütfen ÜYE OL butonuna tıklayarak üye olunuz. Üyelik esnasında, girilen bilgilerin şüpheli olması halinde, üyeliğiniz silinecektir.

Makale

CORONAVİRÜS (COVID-19) SALGINI KAPSAMINDA ALINAN TEDBİRLERE UYMAYANLARA UYGULANACAK İDARİ YAPTIRIMLAR

Av. Gazi SERT

İçişleri Bakanlığı Eski Başkontrolörü

Çin’in Wuhan Eyaletinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan Coronavirüs (Covid-19) salgını ülkemizi de tehdit eder hale gelmiştir. Söz konusu salgın hastalığın daha fazla yayılmaması ve kontrol altına alınabilmesi için ilgili Bakanlıklarca tedbirler içeren genelgeler yayınlanmaktadır. Bu tedbirlere uyulması virüsün kontrolü açısından hayati önem arz etmektedir. Dolayısıyla, uymayanlara da gerekli idari ve cezai yaptırımların uygulanması da bir o kadar önemlidir.

Tedbirlerin Yasal Dayanağı

Coronavirüs salgınının önlenmesi kapsamında alınan tedbirlerin yasal dayanağı 24/04/1930 tarihli ve 1593 sayılı “Umumi Hıfzıssıhha Kanunu”dur. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında salgın hastalıklarla mücadele konusunda çıkarılmış önemli kanunlardandır. Bu Kanunda diğer kanunlarımızda da olduğu gibi zaman içerisinde değişikliklere gidilmiştir. Ancak, mezkur Kanunun getirdiği önemli kurumlardan olan Umumi Hıfzıssıhha Meclislerine dokunulmamış olup, bu meclisler faaliyetlerini yürütmektedirler.   

1593 sayılı Kanunun 27. maddesinde Umumi Hıfzıssıhha Meclisine; mahallin sağlık şartlarını gözetmek ve ıslah etmek; mahallin sağlığını bozacak mahzurlu durumları ortadan kaldırmaya yönelik tedbirleri almak; sari ve salgın hastalıklar ile ilgili verileri düzenlemek, bu hastalıklardan korunma çareleri hakkında halkı bilgilendirmek; salgın hastalığın ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirlerin uygulanmasına yardımcı olmak görevleri verilmiştir. 

Bu kapsamda, Umumi Hıfzıssıhha Meclislerinin bu dönemde Coronavirüs salgınına yönelik olarak kararlaştıracakları yerel tedbirlerin, salgının daha fazla yayılmadan kontrol altına alınmasında etkili olacağı düşüncesindeyim.

Tedbirlerin Uygulanması ve Denetimi

Coronavirüs salgını kapsamında gerek ilgili Bakanlıklarca ve gerekse Umumi Hıfzıssıhha Meclislerince alınan tedbirlerin uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi ve tedbirlere uymayanlara idari yaptırımların uygulanması söz konusu olacaktır.

Coronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirlere uyulup uyulmadığını denetlemek ve uymayanlar hakkında tutanak düzenlemek yetkisi genel kolluk (polis ve jandarma) ile belediye zabıtasına aittir. Tabi ki, genel kolluk ve belediye zabıtası görevlerini yerine getirirken kendi görev alanlarıyla ilgili kanun ve yönetmeliklerle verilen görev ve yetkilerini aşmayacaklardır. 

Bu kapsamda, belediye zabıtasınca denetlenecek tedbirler;

- Tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta, kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (alışveriş merkezi ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezleri, berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin geçici süreyle kapalı tutulması,

- İçkili veya içkisiz lokanta/restoranlar ile pastane ve benzeri işyerlerinin oturma alanlarının kaldırılarak sadece paket servis ve/veya gel-al benzeri şekilde hizmet vermeleri, 

- Tüm marketlerin 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet vermesi, market içindeki en fazla müşteri sayısının müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanının (depolar, idari bürolar vb. hariç) onda biri kadar olması; marketlerin hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak ilan edecekleri ve  içeride belirlenen sayıda müşteri bulunması için gerekli tedbirleri almaları, market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmaması, içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini belirten afişleri market girişinde görülecek şekilde asmaları,

- Pazar/satış yerleriyle ilgili olarak; her bir satış yerinin (tezgah/sergi) arasında en az 3 metre mesafe olacak şekilde düzenlenmesi, ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenmesi/satışının yapılması, pazarcı esnafının kişisel hijyen kurallarına uyması.

Yukarıda sayılan tedbirlere ve yasaklara uyulup uyulmadığı belediye zabıtasınca denetlenecek, tedbirlere uymayanlar hakkında tutanak düzenlenecek, ayrıca tedbirlere uyulması sağlanacaktır. Örneğin, belediye zabıtasının alınan tedbirler kapsamında kapalı bulunması gereken işyerleri ile ilgili denetim yapma, açık bulunan işyerleri hakkında tutanak düzenleme ve işyerinin kapatılmasını isteme, işyerinin sahibi tarafından kapatılmaması durumunda ise re’sen mühürleme yetki ve sorumluluğu söz konusudur. 

Genel Kollukça (polis ve jandarma) denetlenecek tedbirler;

- Şehirlerarası otobüs yolculuğu ve uçak yolculuklarına ilişkin yasaklar, 

- 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların sokağa çıkma yasağı,

- Sivil toplum kuruluşlarının her türlü toplantı, eğitim ve seminerlerinin ertelenmesi,

- Sahil bantları, mesire ve ören yerlerinde, piknik alanlarında piknik yapmak, balık tutmak, spor, yürüyüş vb. faaliyette bulunma yasakları, 

- İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde kayıtlı ticari taksilerin trafiğe çıkışlarında plakasının son hanesine göre getirilen sınırlamalar.

Yukarıda sayılan tedbirlere ve yasaklara uyulup uyulmadığı genel kollukça denetlenecek, tedbirlere uymayanlar hakkında tutanak düzenlenecek, ayrıca tedbirlere uyulması sağlanacaktır. 

Şu hususu özellikle belirtmek gerekir ki, Coronavirüs illetiyle mücadelede başarılı olunabilmesi için, genel kolluk ile belediye zabıtasının koordineli olarak uyum içerisinde çalışmaları şüphesiz önemlidir. 

Tedbirlere Uymayanlara Verilecek İdari Para Cezası ve Yetkili Merci

Coronavirüs (Covid-19) Salgını kapsamında alınan tedbirlere uymayanlara 1593 sayılı Kanunun 282. maddesi gereğince, 795,00 TL’dan 3.180,00 TL’na kadar idarî para cezası verilecektir. 

İdari para cezasını söz konusu Kanunun 294. maddesi gereğince mahallî mülkî amir (vali ve kaymakamlar) tarafından verilecektir. Dolayısıyla, genel kolluk ve belediye zabıtasınca düzenlenecek tutanaklar idari para cezası verilmek üzere ilgili Mülki Amire sunulacaktır.

Diğer taraftan, 1593 sayılı Kanunda suç teşkil eden fiiller için de hapis cezası öngörülmüştür. Salgın hastalıklarla ilgili olarak Kanunun 284. maddesinde, salgın hastalık şüphesi sebebiyle tetkikatta (incelemede) bulunmaya yetkili memurlara (tabiplere) muhalefet eden kişilere, Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında iki aydan bir yıla kadar hapis cezası getirilmiştir. Ayrıca, bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişiler için de TCK’nun 195. maddesinde aynı cezası getirilmiştir.

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.

Gazi SERT

Makaleler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.