Doğrudan Teminlerde Üç Teklif Saplantısı
Halil Memiş
Yerleşmiş bir söz vardır. Herkes bilir. "Allah'ın hakkı üçtür." diye. Bu söz öyle yerleşmiştir ki belleğimize, çocukken mahalle maçlarında bile, penaltı kaçırıldığında "Allah'ın hakkı üçtür" diyerek, üç kez tekrarlatırdık.
Ama o mahalle maçıydı. Kuralları, kendimize göre konulurdu. TFF'nin Tüzüklerine göre oynanmaz, Kanunun şu maddesine göre, şöyle olması gerekir denmezdi. Hatta, devrelerin ne zaman biteceği, maçın ne zaman sona ereceği bile atılacak gollere göre belirlenirdi çoğu zaman. "5 golde devre, 10 gole ulaşınca maç biter." Artık gol atma başarısı gösteremezseniz, maç ne kadar sürer, o maç biter mi, biterse nasıl biter, varın siz düşünün.
Saadete gelin artık diyorsunuz değil mi? Hatta, maçın devre arasıyla, bitiş için gerekli gol sayısıyla ihalenin, üç teklifin ne alakası var diyorsunuz değil mi? Biraz haklısınız aslında.
Ama bir de şöyle düşünün. Doğrudan teminle bir alım yapacaksınız. Alım yapacağınız malın/hizmetin sunucularından teklif istiyorsunuz. Bu mal/hizmette sizin için, yürüteceğiniz hizmetler için çok önemli. Ama, esnaf size teklif vermek istemiyor. Siz, esnafa veya ilgili üretici/hizmet sağlayıcı firmaya diyorsunuz ki, "tamam malı veya hizmeti vermek veya sunmak mecburiyetinde değilsiniz. Teklifi verin, biz evrağımızı tamamlayalım." Muhatabınız ise size cevap veriyor, iyi güzel de ben vermeyeceğim mal/hizmet için neden teklif vereyim?". Hadi gelin çıkın işin içinden.
Şimdi, konumuza gelelim. Kamu kurumları, alımlarını ihale mevzuatı çerçevesinde yürütürler. Peki biz, yukarıda belirttiğim gibi kuralsız davranıp, doğrudan teminle yapacağımız bir alımı üç teklif elde etmeden yapamayacağımızı ifade ederek, bir alıma kalkar isek, sonucunda da üç teklifi elde edemez isek, bizim alım maçımız ne zaman bitecektir?
Son söz olarak söyleyeceğimi baştan söyleyerek, söylediğim sözün gerekçelerini izah etmeye çalışacağım.
Doğrudan temin ile yapılan mal ve hizmet alımlarının hiç birinde, Kanunun 22 nci maddede sayılan hallerde, en az üç teklif gerekliliği hiçbir şekilde söz konusu değildir.
Doğrudan temin, Kamu İhale Kanunu'nun 4 üncü maddesinde, "Bu Kanunda belirtilen hallerde ihtiyaçların, idare tarafından davet edilen isteklilerle teknik şartların ve fiyatın görüşülerek doğrudan temin edilebildiği usulü" olarak tanımlanmıştır.
Kamu İhale Kanunu'nun doğrudan temini düzenleyen "Doğrudan temin" başlıklı 22 nci maddesinde doğrudan teminle alınabilecek mal ve hizmetler ile doğrudan temin usulü aynen şu şekilde ifade edilmiştir.
"Madde 22- Aşağıda belirtilen hallerde ihtiyaçların ilân yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temini usulüne başvurulabilir:
a) İhtiyacın sadece gerçek veya tüzel tek kişi tarafından karşılanabileceğinin tespit edilmesi.
b) Sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaç ile ilgili özel bir hakka sahip olması.
c) Mevcut mal, ekipman, teknoloji veya hizmetlerle uyumun ve standardizasyonun sağlanması için zorunlu olan mal ve hizmetlerin, asıl sözleşmeye dayalı olarak düzenlenecek ve toplam süreleri üç yılı geçmeyecek sözleşmelerle ilk alım yapılan gerçek veya tüzel kişiden alınması.
d) Büyükşehir belediyesi sınırları dahilinde bulunan idarelerin onbeş milyar, diğer idarelerin beşmilyar Türk Lirasını aşmayan ihtiyaçları ile temsil ağırlama faaliyetleri kapsamında yapılacak konaklama, seyahat ve iaşeye ilişkin alımlar.([1])
e) İdarelerin ihtiyacına uygun taşınmaz mal alımı veya kiralanması.
f) Özelliğinden ve belli süre içinde kullanılma zorunluluğundan dolayı stoklanması ekonomik olmayan veya acil durumlarda kullanılacak olan ilaç, aşı, serum, anti-serum, kan ve kan ürünleri ile ortez, protez gibi uygulama esnasında hastaya göre belirlenebilen ve hastaya özgü tıbbî sarf malzemeleri, test ve tetkik sarf malzemeleri alımları.
g) Milletlerarası tahkim yoluyla çözülmesi öngörülen uyuşmazlıklarla ilgili davalarda, Kanun kapsamındaki idareleri temsil ve savunmak üzere Türk veya yabancı uyruklu avukatlardan ya da avukatlık ortaklıklarından yapılacak hizmet alımları.
h) 8/1/1943 tarihli ve 4353 sayılı Kanunun 22 ve 36 ncı maddeleri uyarınca Türk veya yabancı uyruklu avukatlardan hizmet alımları ile fikri ve sınai mülkiyet haklarının ulusal ve uluslararası kuruluşlar nezdinde tescilini sağlamak için gerçekleştirilen hizmet alımları.
ı) Türkiye İş Kurumunun, 25/6/2003 tarihli ve 4904 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (b) ve (c) bentlerinde sayılan görevlerine ilişkin hizmet alımları ile 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 48 inci maddesinin yedinci fıkrasında sayılan görevlerine ilişkin hizmet alımları,
i) Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halkoyuna sunulması, milletvekili genel ve ara seçimleri, mahalli idareler ile mahalle muhtarlıkları ve ihtiyar heyetleri genel ve ara seçimi dönemlerinde Yüksek Seçim Kurulunun ihtiyacı için yapılacak filigranlı oy pusulası kâğıdı ile filigranlı oy zarfı kâğıdı alımı, oy pusulası basımı, oy zarfı yapımı hizmetleri ile bu seçimlere yönelik her türlü seçim malzemelerinin alımı ile yurt dışı seçim harcamaları, il seçim kurulu başkanlıkları tarafından alınacak oy pusulası basım hizmeti alımı.
Bu maddeye göre yapılacak alımlarda, ihale komisyonu kurma ve 10 uncu maddede sayılan yeterlik kurallarını arama zorunluluğu bulunmaksızın, ihale yetkilisince görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından piyasada fiyat araştırması yapılarak ihtiyaçlar temin edilir."
Doğrudan teminde teklif sayısını bırakın, teklif alma zorunluluğu bile yoktur...
Bu duruma göre; doğrudan temin, yukarıda belirtilen hallerde ihtiyaçların, idare tarafından davet edilen isteklilerle teknik şartların ve fiyatın görüşülerek doğrudan temin edilebildiği usuldür. Kanundaki tanım budur.
Kanunun dördüncü maddesinde yapılan doğrudan temin tanımında teklif alınmasından bahsedilmemiş, Kanunda belirtilen hallerde ihtiyaçların, idare tarafından alım yapılabilecek isteklilerin davet edilerek, söz konusu alımla ilgili teknik şartların ve fiyatın müzakere edilerek ve görüşülerek temin edilmesine imkan sağlayan bir yöntem olarak ifade edilmiştir.
Peki, doğrudan teminin düzenlendiği 22 nci maddede de, teklif alınmasından bahsedilmekte midir? Belirtelim ki, hiçbir şekilde bahsedilmemekte, böyle bir hükme yer verilmemektedir.
Anılan maddede belirtilen alımlarda, ihale komisyonunun kurulmasına gerek olmadığı gibi, yeterlilik şartlarının aranması mecburiyeti de yoktur.
Bu tür alımlar, ihale yetkilisince görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından piyasada fiyat araştırması yapılarak yapılır veya ihtiyaçlar bu şekilde temin edilir.
Doğrudan teminde ilan yapılması ve teminat alınması gerekmez...
Doğrudan temin kapsamındaki hallerde, ihtiyaçların ilân yapılmasına ve teminat alınmasına gerek yoktur.
Esas olan piyasa araştırması yapılmasıdır, bunun da bir şartı ve şekli yoktur...
Bu tür alımlarda esas olan piyasa araştırması yaparak, en uygun şartlarda, ihtiyaçları en makul şekilde temin etmektir. Bunun için teklif alma zorunluluğu olmadığı gibi, teklif alınacak olsa bile bunun belli bir şekli mevcut değildir. Uygun şart ve en makul şekilde temin etmenin odağında, fiyattan başka unsurlar ön planda yer almaktadır.
Piyasa araştırmasını telefonla yapıp, tutanağa bağlamak, internet sitelerinden araştırma yaparak en makul fiyata veya ürüne/hizmete karar vermek mümkündür. Bunun için gerekli olan şekil şartı, yapılan araştırmanın tutanağa bağlanmasıdır.
Komisyon üye sayısı bir kişiden dahi oluşabilir...
Piyasa araştırma komisyonunun belli bir sayısı yoktur. Bu bir kişi olabileceği gibi, ihale yetkilisinin belirleyeceği daha farklı sayılarda da olabilir.
Hatta bazı alımlarda fiyat araştırması bile gerekmemektedir...
Sadece, temin edilecek ihtiyacın doğru şartlarda ve hizmet gereklerine uygun olarak teminine dikkat edilmesi yeterli olacaktır. Bu gibi ihtiyaçlarda, ihtiyacın cinsi ve giderilme niteliği aynı dahi olsa, hizmetin telif hak gerektirmesi, bir kişinin elinde bulunması, tek tedarikçi olması, özel hakka sahip olunması, hizmet sağlayıcılarının ehliyeti, liyakatı, hizmet sunma kalitesi ve referansları değerlendirme için yeterli olacaktır. Bu gibi alımlarda, fiyata karar vermek için esas olan bazen hizmetin kalitesi ve hizmet sunucusunun referansı, bazen de malın temin şeklinden kaynaklanan zorunluluklar öncelikli dikkate alınacaktır.
Özellikle; ihtiyacın sadece gerçek veya tüzel tek kişi tarafından karşılanabileceğinin tespit edilmesi ve sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaç ile ilgili özel bir hakka sahip olması durumunda sadece hizmet veya işin çerçevesinin belirlenmesi, ihtiyacın istediğimiz niteliklere ve esaslara göre karşılanabileceğinin belirlenmesi yeterlidir. Bundan sonra, tedarikçi ile işin şartları ve fiyatı üzerinde anlaşma yapılarak hizmet temin edilebilecektir. Burada yapılacak piyasa araştırması, karar verme sürecini hızlandırmak ve kanaat sahibi olmak için etken olacaktır.
Bazı doğrudan teminlerde, parasal sınır dahi yoktur...
Bu gibi ihtiyaçların temininde, herhangi bir fiyat sınırı dahi söz konusu değildir. Doğrudan temin için aşağıda belirtilecek olan parasal sınır bile bu gibi alımlar açısından söz konusu değildir. Doğrudan temin limitinin üstünde olabilecek miktarlardaki teminlerde, yukarıda belirttiğimiz sistemle elde edilebilir. Miktarın yüksek olması, piyasa araştırması yapılması, teklif mektubu alınması/alınmaması ve sayısı ile yukarıda belirttiğimiz diğer hiçbir hususu ortadan kaldırmamaktadır.
Parasal limit hangi durumda gereklidir...
4734 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde belirtilen haller dışında kalan durumlarda, her yıl belirlenen miktarları aşmayan her türlü alım doğrudan teminle yapılabilir.
İyi güzel de, peki üç teklif hiç mi yok...
Doğrudan teminle ilgili durumu bu şekilde izahtan sonra, Kamu İhale Kanununda yer alan üç teklif/üç davet zorunluluğu olan hükümleri buraya almayı uygun gördük.
"Belli istekliler arasında ihale usulü
Madde 20- Belli istekliler arasında ihale usulü, yapılacak ön yeterlik değerlendirmesi sonucunda idarece davet edilen isteklilerin teklif verebildiği usuldür. Yapım işleri, hizmet ve mal alım ihalelerinden işin özelliğinin uzmanlık ve/veya ileri teknoloji gerektirmesi nedeniyle açık ihale usulünün uygulanamadığı işlerin ihalesi ile yaklaşık maliyeti eşik değerin yarısını aşan yapım işi ihaleleri bu usule göre yaptırılabilir.
(Mülga ikinci fıkra: 30/7/2003-4964/13 md.)
10 uncu maddeye uygun olarak belirlenen ve ön yeterlik dokümanı ile ön yeterlik ilânında belirtilen değerlendirme kriterlerine göre adayların ön yeterlik değerlendirmesi yapılır. Belirtilen asgari yeterlik koşullarını sağlayamayanlar yeterli kabul edilmez. Ön yeterlik ilanında ve dokümanında belirtilmek kaydıyla; yeterlikleri tespit edilenler arasından dokümanda belirtilen kriterlere göre sıralanarak listeye alınan belli sayıda istekli veya yeterli bulunan isteklilerin tamamı teklif vermeye davet edilebilir.
Teklif vermeye davet edilmeyenlere davet edilmeme gerekçeleri yazılı olarak bildirilir. İşin niteliğine göre rekabeti engellemeyecek şekilde 40 ıncı maddeye uygun olarak belirlenen ve ihale dokümanı ile davet mektubunda belirtilen değerlendirme kriterlerine göre tekliflerin değerlendirmesi yapılarak ihale sonuçlandırılır. İhaleye davet edilebilecek aday sayısının beşten az olması veya teklif veren istekli sayısının üçten az olması halinde ihale iptal edilir.
Teklif veren istekli sayısının üçten az olması nedeniyle ihalenin iptal edilmesi durumunda, ihale dokümanı gözden geçirilerek varsa hatalar ve eksiklikler giderilmek suretiyle, ön yeterliği tespit edilen bütün istekliler tekrar davet edilerek ihale sonuçlandırılabilir.
"Pazarlık usulü
Madde 21- Aşağıda belirtilen hallerde pazarlık usulü ile ihale yapılabilir:
a) Açık ihale usulü veya belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihale sonucunda teklif çıkmaması.
b) Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.(2)
c) Savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.
d) İhalenin, araştırma ve geliştirme sürecine ihtiyaç gösteren ve seri üretime konu olmayan nitelikte olması.
e) İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özgün nitelikte ve karmaşık olması nedeniyle teknik ve malî özelliklerinin gerekli olan netlikte belirlenememesi.
f) İdarelerin yaklaşık maliyeti ellimilyar Türk Lirasına kadar olan mamul mal, malzeme veya hizmet alımları.([2])
(b), (c) ve (f) bentlerinde belirtilen hallerde ilan yapılması zorunlu değildir. İlan yapılmayan hallerde en az üç istekli davet edilerek, yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermeleri istenir.
(Mülga üçüncü fıkra: 20/11/2008-5812/7 md.)
(a), (d) ve (e) bentlerine göre yapılacak ihalelerde, ihale dokümanında belirtilen değerlendirme kriterlerine göre yeterliği tespit edilen istekliler, öncelikle ihale konusu işin teknik detayları ve gerçekleştirme yöntemleri gibi hususlarda fiyatı içermeyen ilk tekliflerini sunar. İdarenin ihtiyaçlarını en uygun şekilde karşılayacak yöntem ve çözümler üzerinde ihale komisyonu her bir istekli ile görüşür. Teknik görüşmeler sonucunda şartların netleşmesi üzerine bu şartları karşılayabilecek isteklilerden, gözden geçirilerek şartları netleştirilmiş teknik şartnameye dayalı olarak fiyat tekliflerini de içerecek şekilde tekliflerini vermeleri istenir.
Bu madde kapsamında yapılacak ihalelerde, ilk fiyat tekliflerini aşmamak üzere isteklilerden ihale kararına esas olacak son yazılı fiyat teklifleri alınarak ihale sonuçlandırılır.
(Mülga altıncı fıkra: 20/11/2008-5812/7 md.)
(b), (c) ve (f) bendi kapsamında yapılan mal alımlarında, malın sözleşme yapma süresi içinde teslim edilmesi ve bunun idarece uygun bulunması halinde, sözleşme yapılması ve kesin teminat alınması zorunlu değildir."
Danışmanlık Hizmet İhaleleri
"Ön yeterlik ve isteklilerin belirlenmesi
Madde 49- Ön yeterlik ilânları 13 üncü maddede belirlenen süre ve esaslar dahilinde yapılır.
Bu Kanun hükümlerine göre yapılan ön yeterlik ilânında, adayların genel uygunluklarını, malî kapasitelerini ve teknik yeteneklerini değerlendirmek üzere belirlenen ön yeterlik kriterlerine ilişkin bilgiler yer alır. Ayrıca bu ilânda, kısa listeye alınmak ve teklif vermek üzere davet edilecek adayların sayısı veya sayı aralığı belirtilir.
Ön yeterlik ilânı sonucunda başvuru sunan adayların, ön yeterlik dokümanı ve ilânında belirtilen ön yeterlik kriterlerine göre değerlendirilmesi sonucunda, yeterlikleri tespit edilenler arasından en az üç en fazla on adayın yer alacağı kısa liste oluşturulur."
"İhaleye davet
Madde 50- 49 uncu maddeye göre oluşturulan listede yer alan adaylara, teknik ve malî tekliflerini hazırlayabilmeleri için en az 13 üncü maddedeki süreler verilerek, ihale dokümanı ile birlikte ihaleye davet mektubu gönderilir. Ön yeterlik değerlendirmesi sonucunda yeterli bulunmayanlar ile kısa listede yer verilmeyen adaylara yazılı olarak bildirim yapılır. İhaleye davet edilebilecek aday sayısının üçten az olması halinde davet mektubu gönderilmez ve ihale yapılmaz.
İstekliler tekliflerini hazırlarken ihale dokümanında açıklanmasına ihtiyaç duyulan hususlarla ilgili olarak son teklif verme gününden yirmi gün öncesine kadar yazılı olarak açıklama talep edebilir. İdarece açıklama yapılması halinde yapılan açıklama, kısa listede yer alan bütün isteklilere son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde yazılı olarak gönderilir.
Davet mektubu gönderildikten sonra, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi veya isteklilerce yazılı olarak bildirilmesi halinde, ihale dokümanında değişiklikler yapılabilir. Yapılan bu değişikliklere ilişkin ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olan zeyilname kısa listede yer alan bütün isteklilere, son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde gönderilir. Zeyilname ile yapılan değişiklikler nedeniyle tekliflerin hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulması halinde, ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün ertelenebilir. Zeyilname düzenlenmesi halinde, teklifini bu düzenlemeden önce vermiş olan isteklilere tekliflerini geri çekerek, yeniden teklif verme imkanı sağlanır."
"Tekliflerin değerlendirilmesi ve ihalenin yapılması
Madde 52- İhale komisyonunca ihalenin yapılacağı saatte kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. 30 uncu maddenin birinci fıkrasına uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. Teknik tekliflere ait zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılarak, istenilen belgelerin tam olarak verilmiş olup olmadığı kontrol edilir ve durum bir tutanakla tespit olunur. Malî teklifleri içeren zarflar ise bir tutanağa bağlanarak açılmaksızın ihale komisyonunca toplu halde paketlenir, mühürlenip imzalanarak muhafaza altına alınır. Bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez, teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.
Verilen teklifler, zeyilname düzenlenmesi hali hariç herhangi bir sebeple geri alınamaz ve değiştirilemez.
Danışmanlık hizmet ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi, teknik ve malî değerlendirme olmak üzere iki aşamada yapılır. İlk aşamada teknik teklif, ikinci aşamada ise malî teklif değerlendirilir ve her iki aşama için ayrı puanlama yapılır. Teknik ve malî puan için belirlenen ağırlık katsayıları dikkate alınarak yapılan hesaplama sonucunda toplam puan tespit edilir. Teknik ve malî puan ağırlık katsayıları, teknik puan ağırlığı daha yüksek olmak üzere hizmetin niteliği ve özgünlüğüne göre farklı oranlarda belirlenebilir.
Bu ihalelerde teknik değerlendirme kriterleri, 10 uncu Maddede belirtilen kriterlere uygun olarak belirlenir. İhale dokümanı ve davet mektubunda belirtilen bu kriterlerin belirlenmesinde; benzer nitelik ve ölçekteki sözleşmeleri yerine getirme deneyimi, iş için önerilen yöntem, organizasyon yapısı, yönetici kadrosu ile işi yürütecek teknik personelinin eğitimi ve mesleki nitelikleri esas alınır.
Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle isteklilerin teknik değerlendirmeye esas bütün belgelerinin ihale dokümanında istenilen şartlara uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği incelenir. Belgeleri eksik olan veya istenilen şartlara uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde, idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede eksik bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir.
İhale komisyonu ihale dokümanında ve davet mektubunda belirtilen teknik değerlendirme kriterleri ve puanlara göre teknik değerlendirme yaparak isteklilerin teknik puanlarını belirler. İhale dokümanında belirlenen asgari teknik puanın altında puan alan isteklilere ait teklifler değerlendirme dışı bırakılır.
Belgeleri eksik olan veya istenilen şartlara uygun olmadığı tespit edilen veya asgari teknik puanın altında puan alan isteklilere, değerlendirme dışı bırakıldığı ve malî tekliflerinin açılmadan malî tekliflerin açılacağı tarih ve saatte kendilerine veya vekillerine elden iade edileceği yazılı olarak bildirilir. Aynı tarihte, asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilere de malî tekliflerin açılacağı tarih ve saat yazılı olarak bildirilir.
İhale komisyonunca bildirilen tarih ve saatte öncelikle teknik değerlendirme sonuçları ile teknik puanlar hazır bulunanlar önünde açıklanır. İhale komisyonunca toplu halde muhafaza altına alınmış olan ve malî teklifleri içeren paket açılır. Teklifleri değerlendirme dışı bırakılan isteklilerin malî teklif zarfları açılmaksızın kendilerine veya vekillerine elden iade edilerek, bu istekliler ihale salonundan çıkarılır. Bu işlemlerden sonra, asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilerin mali teklif zarfları açılır ve teklif edilen fiyatlar ile yaklaşık maliyet açıklanarak bir tutanakla tespit edilir. İade edilemeyen malî tekliflere ait zarflar ihalenin sonuçlandırılmasından hemen sonra posta ile gönderilir.
Malî teklif içerisinde teklif mektubu ile geçici teminatı bulunmayan veya usulüne uygun olmayan istekliler değerlendirme dışı bırakılarak tutanakla tespit edilir. Teklif mektubu ile geçici teminatı uygun olan isteklilere ait malî puanlar belirlenir.
Bu isteklilere ait teknik ve malî puanlar ihale dokümanında belirlenen ağırlık katsayılarıyla çarpılarak toplam puanlar tespit edilir. Toplam puanı en yüksek olan istekli iş tanımı, sözleşme şartları, personel ve malî teklif ile ilgili görüşme yapmak üzere davet edilir. Ancak bu görüşme, ihale dokümanında yer alan şartları önemli ölçüde değiştirecek nitelikte olmamalıdır. Görüşme sonucunda şartların netleştirilerek anlaşmaya varılması halinde, bu istekliye ihale yapılır.
İhale komisyonu tarafından alınan karar ihale yetkilisinin onayına sunulur.
Yapılan görüşmede anlaşma sağlandığı halde ihale üzerinde kalan isteklinin sözleşme imzalama yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde, idarece geçici teminatı gelir kaydedilir. Bu durumda, teklif fiyatının ihale yetkilisince uygun görülmesi kaydıyla, ikinci en yüksek toplam puana sahip istekli ile de görüşme yapmak suretiyle sözleşme imzalanır. İkinci isteklinin sözleşme imzalama yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde, idarece geçici teminatı gelir kaydedilir.
Gerek ön yeterlik sonucunda gerekse teknik veya malî değerlendirme sonucunda üçten az aday veya isteklinin kalması halinde ihale yapılmaz."
[1] Bu bentte yer alan eşik değerler ve parasal limitlerin 1/2/2018 tarihinden itibaren uygulanması ile ilgili olarak, 19/1/2018 tarihli ve 30306 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu İhale Kurumunun 2018/1 No.’lu Kamu İhale Tebliğine bakınız.
[2] Bu bentte yer alan eşik değerler ve parasal limitlerin 1/2/2018 tarihinden itibaren uygulanması ile ilgili olarak, 19/1/2018 tarihli ve 30306 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu İhale Kurumunun 2018/1 No.’lu Kamu İhale Tebliğine bakınız.