İmar Kirliliği Suçu İşleyenlerin İmar Barışından Faydalanması

  • 411
  • 17.01.2019
  • 2713

Açıklama

UYARI: Makale’nin tamamına, sitemize üye girişi yaptıktan sonra ulaşabilirsiniz. Siteye üye değilseniz, lütfen ÜYE OL butonuna tıklayarak üye olunuz. Üyelik esnasında, girilen bilgilerin şüpheli olması halinde, üyeliğiniz silinecektir.

Makale

İMAR KİRLİLİĞİ SUÇU İŞLEYENLERİN İMAR AFFINDAN FAYDALANMASI

 Gazi SERT

Hukukçu

MİARGEM Hukuk Danışmanı

İçişleri Bakanlığı E. Başkontrolörü

 

18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7143 sayılı Vergi Ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 16. maddesiyle 3194 sayılı İmar Kanununa eklenen geçici bir madde (geçici madde 16) ile imara aykırı yapılar ile ilgili olarak yeni bir imar affı getirilmiş olup, bu düzenleme ile imara aykırı bina yapanlara; binasının cinsi, metrekaresi ve emlak vergi değeri üzerinden hesaplanan yapı kayıt belgesi ücretini Devlete ödemesi şartıyla bir takım imkanlar getirilmiştir.

İmar affına ilişkin yapı kayıt belgesi başvuruları ilk düzenlemeye göre 31.10.2018 tarihinde sona erecekken, 257 ve 538 nolu Cumhurbaşkanı Kararları ile önce 31.12.2018 tarihine, daha sonrada 15.06.2019 tarihine kadar uzatılmıştır.

7143 sayılı Kanun ile getirilen imar affı düzenlemesinde, Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen binalar ile ilgili olarak;

1) Yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisi yapılabilecek,

2) Talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek,

2) 3194 sayılı Kanunun 32 ve 42 nci maddeleri gereğince alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecektir.

Bu şekilde, yapı kayıt belgesi bedeli ödeyerek imar affı düzenlemesinden faydalanan vatandaşlar; hem ruhsatsız veya ruhsata aykırı yaptıkları yapıları imar mevzuatına uygun hale getirmiş, hem de bu yapılarla ilgili olarak 3194 sayılı Kanunun 32 ve 42. maddesi gereğince verilmiş olan yıkım kararları ile idari para cezalarından kurtulmuş olacaklardır.

Diğer taraftan, ruhsatsız veya ruhsata aykırı bina yapan veya yaptıran kişiler için 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 184 üncü maddesinde öngörülmüş hapis cezası söz konusudur. 7143 sayılı Kanun ile getirilen imar affının TCK’daki cezaları kapsayıp kapsamadığı hususunda 7143 sayılı Kanunda düzenleme yapılmamıştır. Zira, böyle bir düzenlemeye de ihtiyaç yoktur. Çünkü, ihtiyaç olan düzenleme TCK’nın 184 üncü maddesinin beşinci fıkrasında yer almaktadır. Söz konusu beşinci fıkrada; “Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.” hükmü getirilmiştir.

Buna göre, Yapı Kayıt Belgesi alarak imar affından faydalanan kişi, bu şekilde ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapısını yasal hale getirmiş oluyor, yani yapı kayıt belgesi düzenlenmiş yapı hakkında artık ruhsatsız veya ruhsata aykırı muamelesi yapmak mümkün değildir. Dolayısıyla, ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapısı için Yapı Kayıt Belgesi almış olan kişi hakkında; kamu davası açılmaması, açılmış olan kamu davasının düşmesi, mahkûm olunan cezanın da bütün sonuçlarıyla ortadan kalkması gerekmektedir.

Bu hususla ilgili olarak, Yargıtay 13. Ceza Dairesinin 08.10.2018 tarihli ve Esas No:2018/945, Karar No:2018/13436 sayılı kararında; “Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:

Sanık hakkında denetim süresi içerisinde işlediği ihbara konu Bursa 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 11.12.2014 tarih, 2014/1253 Esas 2014/841 Karar sayılı ilamındaki mahkumiyetin, TCK'nın 184. maddesinde düzenlenen imar kirliliğine neden olma suçuna ilişkin olması, hükümden sonra 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren 7143 sayılı Kanun'un 16. maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu'na eklenen geçici 16. maddesi uyarınca sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması nedeniyle, sanık tarafından ihbara konu olan imar kirliliğine neden olma suçu yönünden imar affı başvurusunda bulunup bulunmadığının tespiti ve bunun sonucuna göre dosyanın yeniden değerlendirilmesi lüzumu karşısında, ihbara konu suça ilişkin belirtilen işlemlerin akıbetinin mahkemesinden sorulup sonucuna göre hükmün açıklanıp açıklanamayacağının tartışılması zorunluluğu,

Bozmayı gerektirmiş, sanık ...’ın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle tebliğnameye uygun olarak bozulmasına …” şeklinde karar verilmiştir.

Bu yargı kararı da gösteriyor ki, 31.12.2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak yaptığı bina ile ilgili olarak, 7143 sayılı Kanunla getirilen imar affından faydalanarak Yapı Kayıt Belgesi alan kişi hakkında; TCK’nın 184 üncü maddesinde tanımlanan imar kirliliği suçundan dolayı kamu davası açılmaması, açılmış olan kamu davasının düşmesi, mahkûm olunan cezanın da bütün sonuçlarıyla ortadan kalkması gerekmektedir.

 

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.

Gazi SERT

Makaleler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.