Halil MEMİŞ
Belediye Meclisinin bilgi edinme ve denetim yolları, 5393 sayılı Belediye Kanununun 26 ncı maddesinde düzenlenmiştir.
Buna göre; belediye meclisi, bilgi edinme ve denetim yetkisini;
- Faaliyet raporunu değerlendirme,
- Denetim komisyonu yanında;
- Soru,
- Genel görüşme ve
- Gensoru yoluyla kullanır.
SORU: Meclis üyeleri, meclis başkanlığına önerge vererek belediye işleriyle ilgili konularda sözlü veya yazılı soru sorabilir.
Soru önergeleri, bireysel olarak verilebileceği gibi, birden çok meclis üyesi tarafından da verilebilir.
Soru, belediye başkanı veya görevlendireceği kişi tarafından sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılır.
Bu soru önergelerinin, meclisin onayına sunulmasına gerek yoktur, yani meclisin onayına sunulmamalıdır.
Bu soru önergelerine, sunuldukları meclis toplantısında cevap verilmesi zorunlu değildir. Bir sonraki meclis toplantısında sözlü cevap verilebileceği gibi, belli bir süre içerisinde yazılı olarak ta cevap verilebilir.
Sözlü veya yazılı cevapların, belediye başkanı tarafından verilmesi zorunlu değildir. Görevlendireceği bir bürokrat veya diğer bir görevli vasıtasıyla da cevap verilebilir.
Soru önergelerine verilen cevapların da, meclisin onayına veya oylamasına sunulması gerekmez, yani meclisin onayına hiçbir şekilde sunulmamalıdır.
Soru önergesinin gündeme alınması veya verilen cevabın meclisin oyuna sunulmasına gerek olmadığı içindir ki, verilen cevapların bilgilendirme dışında hiçbir hukuki sonucu bulunmamaktadır.
GENEL GÖRÜŞME: Meclis üyelerinin en az üçte biri, meclis başkanlığına istekte bulunarak, belediyenin işleriyle ilgili bir konuda genel görüşme açılmasını isteyebilir. Bu istek meclis tarafından kabul edildiği takdirde gündeme alınır.
Genel görüşme talebi, soru önergesinin aksine belli bir sayıda meclis üyesinin imzasıyla ancak verilebilir. Bu sayı ise meclis tam sayısının en az üçte biridir. Bu genel görüşme isteği, karar yeter sayısıyla gündeme alınabilir. Bu şekilde gündeme alınan genel görüşme isteği, belediye meclisinde görüşülerek değerlendirilir.
Soru önergesinin aksine, genel görüşme talebi belediye meclisi kararı ile gündeme alınabilir ve görüşülebilir. Ancak genel görüşme sonucunda mecliste oluşacak kanaatin veya vereceği kararın, aşağıda izah edilecek gensoru gibi bir sonuç doğurması sözkonusu değildir. Alınan kararların genel itibariyle durum tesbiti niteliğinde ve istişari kararlar olacağını kabul etmek gerekmektedir.
GENSORU: Meclis üye tam sayısının en az üçte biri oranındaki üyenin imzasıyla belediye başkanı hakkında gensoru önergesi verilebilir. Gensoru önergesi, meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu ile gündeme alınır ve üç tam gün geçmedikçe görüşülemez.
Gensoru önergesi de, genel görüşme gibi meclis üye tam sayısının en az üçte birinin imzasıyla verilebilir. Verilen gensoru önergeleri, genel görüşmenin aksine üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu ile gündeme alınabilir ve üç tam gün geçmedikçe görüşülemez.
Gensoru önergesinin karara bağlanması ise şu şekilde gerçekleştirilir: Gensoru sonucunda belediye başkanınca meclise sunulan açıklamalar, meclis üye tam sayısının dörtte üç çoğunluğuyla yeterli görülmezse, yetersizlik kararıyla görüşmeleri kapsayan tutanak, meclis başkan vekili tarafından mahallin mülkî idare amirine gönderilir. Bundan sonraki aşamada, hazırlanacak dosya Vali, gerekçeli görüşünü de ekleyerek Danıştaya gönderir. Danıştayca, dosyadaki hususlar belediye meclisinin verdiği karar doğrultusunda karara bağlanırsa belediye başkanı, başkanlıktan düşer.