Sulama Birlikleri Meclislerinin (6172 sayılı Kanun Çerçevesinde Geçiş Sürecinde Yapılan Meclis Üyeliği Seçiminden Sonraki) İlk Toplantısı

  • 365
  • 28.08.2012
  • 1020

Açıklama

Sulama Birlikleri Meclislerinin (6172 sayılı Kanun Çerçevesinde Geçiş Sürecinde Yapılan Meclis Üyeliği Seçiminden Sonraki) İlk Toplantısı

Makale

Sulama Birlikleri Meclislerinin (6172 sayılı Kanun Çerçevesinde Geçiş Sürecinde Yapılan Meclis Üyeliği Seçiminden Sonraki) İlk Toplantısı

Halil MEMİŞ

İçişleri Bakanlığı Başkontrolörü

MİARGEM Başkanı

Giriş:

Ülkemizde faaliyet gösteren sulama birlikleri, 5355 sayılı Mahalli idare Birlikleri Kanununa göre faaliyet gösterirlerken 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanununun yürürlüğe girmesiyle farklı bir statüye girmeleri süreci başlamıştır.

Bu sürecin son noktası ise, birlik meclis üyeleri seçiminden sonra birlik meclisinin toplanması ve birlik organlarının teşekkül ettirilmesidir. Diğer bir ifade ile birlik meclisi seçimlerinden sonra, birlik meclisinin toplanıp diğer birlik organlarını oluşturmasıyla süreç tamamlanmış olacaktır.

6172 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesi ve Çerçeve Ana Statünün 15 inci maddesindeki “Birliğin kuruluşunun ilk iki yılında yapılacak olan birlik meclis üyeliği seçiminde ve 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanununun yürürlüğe girmesinden (22.03.2011 tarihinden) önce kurulan sulama birliklerinin, durumlarını 6172 sayılı kanuna uygun hale getirmeleri için kanunen tanınan (22.03.2011 tarihinden itibaren 18 aylık) süre içinde yapılacak seçimlerde, ………...” hükmü gereğince, mevcut sulama birlikleri, en geç 22 Eylül 2012 tarihi itibariyle oluşumunu tamamlamak ve meclis seçimleri yapılarak, meclisi toplamak ve yukarıda belirtildiği üzere birlik başkanı, birlik yönetim kurulu üyeleri ve denetim kurulu üyelerini seçmek zorundadırlar.

6172 sayılı Kanunda ne yazık ki, meclisin seçimden sonraki ilk toplantısı ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Sadece Kanunun 6 ncı maddesinin 13 üncü fıkrasında “Birlik meclisinin toplantı ve çalışma usul ve esasları çerçeve ana statüde belirlenir.” şeklinde bir hüküm mevcuttur.

Çerçeve Ana Statünün “Birlik Meclisi’nin ilk toplantısı” başlıklı 22 nci maddesine göre; Birlik Meclisi seçim sonuçlarının İlçe Seçim Kurulu’nca ilânından itibaren on gün içinde, kurucular kurulunun çağrısı ile en yaşlı üyenin başkanlığında toplanır. Bu toplantıda meclis üyeleri arasından ve gizli oyla, dört yıl görev yapmak üzere birlik başkanı ve ilk iki yıl için görev yapmak üzere, dört asıl, dört yedek yönetim kurulu üyesi ile meclis üyeleri arasından ya da birliğe kayıtlı su kullanıcıları arasından üç asıl üç yedek denetim kurulu üyesi seçilir.

Bu hüküm ve Çerçeve Ana Statüdeki diğer hükümler çerçevesinde, ilk meclis toplantısının nasıl gerçekleştirileceği ve toplantının gündeminin neleri kapsayacağı üzerinde durulacaktır.

Meclisin Toplantıya Çağrılması

Birlik meclisi seçimleri öncelikle, İlçe Seçim Kurulunca itirazların değerlendirilmesinden sonra ilan edilecektir.

Burada üzerinde durmamız ve çözüm aramamız gereken en önemli husus, seçim sonuçlarının kesinleşmesi sürecidir.

Öncelikle, seçim sonuçlarının kesinleşmesi varsa itirazların sonuçlanmasına bağlıdır. Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde itirazlar şu kararlara karşı yapılabilir:

1- Öncelikle sandık kurullarının teşekkülüne, işlemlerine ve kararlarına karşı ilçe seçim kurullarına itirazda bulunulabilir.

2- İlçe seçim kurullarının teşekkülüne, işlemlerine ve kararlarına karşı il seçim kurullarına başvurulabilir.

3- İl seçim kurullarınca, oy verme günü işlemleri hakkında verilmiş olan kararlara karşı yapılacak itirazlar ile il seçim kurullarınca düzenlenen tutanaklara karşı da Yüksek Seçim Kuruluna itirazda bulunulabilir.

Seçim sonuçlarının kesinleşmesi, sıraladığımız bu itiraz yollarının tamamlanması ile mümkün olacaktır. Ancak bu ifademiz, illaki YSK’ya kadar itiraz edilmelidir şeklinde de algılanmamalıdır.

Yapılan seçimlerde, sandık kurullarının teşekküllerine, işlemlerine ve kararlarına karşı itiraz yapılmamış ve ilçe seçim kurulu kararlarına da bir itiraz olmamışsa, itiraz yolları kapanmış olur ve listeler kesinleşir.

Sandık kurullarının teşekküllerine, işlemlerine ve kararlarına karşı itiraz yapılmış ve ilçe seçim kurulu bunu değerlendirmiş verilen kararlara itiraz edilmemişse itiraz yolları yine tamamlanmış olur ve listeler kesinleşir.

Ancak ilçe seçim kurulu karar ve işlemlerine karşı il seçim kuruluna itiraz edilmesi sonucu, il seçim kurulunun verdiği karar ile itiraz sonuçlanmış olur ve bu karara karşı YSK’ya gidilmez ise listeler kesinleşir.

Nihai olarak ise YSK’ya il seçim kurulu kararlarına karşı başvurulabilir ve YSK’nın verdiği kararla listeler kesinleşmiş olur.

Bu nedenle, birlik meclis üyesi seçim sonuçlarının ne kadar sürede kesinleşeceğini şimdiden kestirmek güçtür. Bu nedenle de, meclis üyesi seçimlerinden itibaren şu kadar gün sonra listeler kesinleşir veya meclis toplanır demek mümkün değildir.

Bu nedenle, Çerçeve Ana Statünün “Birlik Meclisi’nin ilk toplantısı” başlıklı 22 nci maddesinde yer alan “Birlik Meclisi seçim sonuçlarının İlçe Seçim Kurulu’nca ilânı……………, ….” ibaresini, tüm itiraz süreçlerinin tamamlanmasından sonra veya itirazlar (yapılıp yapılmadığı) dikkate alınarak ilçe seçim kurulunun sonucu ilanı olarak algılamak yerinde olacaktır.

Bu nedenle, itirazların vukuu bulması halinde meclisin ilk toplantısının meclis seçimlerinden itibaren ne kadar süre içerisinde yapılacağını kestirmek biraz güç olacaktır.

İtirazların nasıl yapılacağı, itiraz süreleri ve itiraz üzerine karar verme süreleri ile ilgili olarak Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 127 ve devamı maddelerde, seçim kurulları ve verecekleri kararlar ve görevleri ile ilgili olarak ta anılan Kanunun 9 uncu ve devamı maddelerde hükümler mevcuttur.

Çağrı ve Gündem

Birlik meclisi seçim sonuçlarının ilçe seçim kurulunca ilanından itibaren 10 gün içerisinde, meclisin toplanması gerekmektedir. Meclisin toplantıya çağrılabilmesi için ise kurucular kurulunun çağrı yapması gerekmektedir.

Bu çağrının uygulaması geçiş sürecinde olan sulama birlikleri açısından şu şekilde olacaktır. Kurucular kurulu görevini yürüten birlik encümeni toplanarak, meclisin toplanacağı gün ve saati ile gündeminin ne olacağı konusunda bir karar alacaktır. Alınan bu karara istinaden birlik başkanı, hazırlayacağı gündem yazısını meclis üyelerine gönderecektir.

Çerçeve Ana Statünün 25 inci maddesinde de hükme bağlandığı üzere gündem, birlik başkanı tarafından meclis üyelerine en az üç gün önceden yazılı olarak bildirilir.

Ayrıca yazılı, sesli ve görsel araçlardan en az biriyle de birlik üyelerine duyurulur. Burada, önem arzeden husus, toplantı gündeminin meclis üyeleri haricinde, birlik üyelerine de duyurulmasının bir şekilde sağlanmasıdır.

Meclis üyesi seçimlerinden sonra yapılacak ilk meclis toplantısında, meclise meclisin en yaşlı üyesi başkanlık edecektir.

Bu toplantıda;

Birlik Başkanı (Meclis üyeleri arasından),

Dört asıl Yönetim Kurulu Üyesi (meclis üyeleri arasından),

Dört yedek Yönetim Kurulu Üyesi (meclis üyeleri arasından),

Üç asıl Denetim Kurulu Üyesi (meclis üyeleri arasından ya da birliğe kayıtlı su kullanıcıları arasından),

Üç yedek Denetim Kurulu Üyesi (meclis üyeleri arasından ya da birliğe kayıtlı su kullanıcıları arasından).

Çerçeve Ana Statünün 22 nci maddesine göre, bu hususlar haricinde başka bir husus ilk meclis toplantısının gündemine alınmamalıdır.

Ancak, kanaatimizce söz konusu 22 inci maddede noksan düzenlenen hususlar bulunmaktadır.

Özellikle, başkan vekili ve katip üyelerin de yapılacak olan ilk toplantı da seçilmesi gerekmektedir. Zira, bu toplantıdan sonra Kasım ayında yapılacak olan dönem başı toplantısında, bu görevlilere ihtiyaç duyulacaktır.

Zira yapılacak olan o toplantıda Birlik meclisine; birlik başkanı, bulunmaması durumunda başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı yönetim kurulu üyesi başkanlık edecektir.

Meclis toplantılarında yapılan görüşme ve alınan kararlarla ilgili tutanakları, katip üyeler hazırlayacak ve tutanaklar katip üyeler tarafından da imzalanacaktır.

Meclis görüşmeleri, tutanağa geçirilerek başkan ve kâtip üyeler tarafından imzalanacaktır.

Bu nedenlerle, başkan vekili ve katip üyelerin de seçilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu durum adı geçen 22 nci maddede noksan düzenlenen hususun, alınacak gündem kararları ile telafi edilmesini sağlayacaktır.

Bunun yanında, anılan 22 nci maddede yer almamakla beraber Birliğin Kanun ve ana statüye göre işleyişi için zorunlu ve gerekli olan diğer hususlarda da (Kasım toplantısı gündemindeki konular haricindeki) gündem maddesi konmasında her hangi bir engel bulunmamaktadır.

Ancak, çıkarılacak Yönetmelikler ve yönergeler konusunda acele edilmemeli, özellikle personel yönetmeliği için öngörülen 1 yıllık süre de dikkate alınarak, birlik yönetim organlarının teşekkülünden sonra diğer idari düzenlemelerin yapılması yoluna gidilmesi en doğru yöntem olacaktır.

Kasım Toplantısı

Bu şekilde organlar oluştuktan sonra, birlik meclisi Kasım 2012 tarihinde dönem başı toplantısını yapmak üzere tekrar toplanması gerekmektedir.

ÖRNEKLER

Bu bilgiler çerçevesinde, meclis toplantısı ile ilgili olarak alınacak encümen kararı ile yazılacak gündem yazısı şu şekilde tanzim edilebilir:

Örnek karar:

T.C.

……………………… SULAMA BİRLİĞİ ENCÜMENİ

Toplantı Tarihi: ……………….

Karar No              : …………….

Gündem             : ……………… Sulama Birliğinin Meclis toplantı gününü belirlenmesi.

KARAR

6172 sayılı Kanun ve Birlik Ana Statüsüne göre yapılan Meclis Üyeliği seçim sonuçlarının …………….. tarihinde ……. Seçim Kurulunca yayınlanmış olması nedeniyle, ÇAS’ın 22 nci maddesi uyarınca bu tarihten itibaren Meclisin ilk toplantısını yapması gerektiğinden, birlik meclisinin;

1- Birlik Başkanı seçimi

2- Asıl ve Yedek Yönetim Kurulu Üyelerinin seçimi

3- Asıl ve Yedek Denetim Kurulu Üyelerinin seçimi

4- Başkan vekili seçimi

5- Katip üyelerin seçimi.

6- Diğer (Gerekli görülür ise diğer acil hususlar)

gündemiyle toplanmasına ve gündem maddelerinin Birlik Başkanınca meclis üyelerine tebliğ edilmesine ve halka duyurulmasına;

Karar verilmiştir.

 

Birlik Başkanı

Üye

Üye

Üye

 

 

 

 

 

 

Üye

Üye

Üye

 

 

 

Gündemin Meclis üyelerine gönderilmesine ilişkin örnek yazı:

T.C.

……………………… SULAMA BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI

Sayı       : …………………….                                                                                                  ……/…../2012

Konu     : Birlik Meclis Toplantısı.                              

 

Sayın ………………………………

……………….. Sulama Birliği Meclis Üyesi

 

6172 sayılı Kanun ve Birlik Ana Statüsüne göre yapılan Meclis Üyeliği seçim sonuçlarının …………….. tarihinde ……. Seçim Kurulunca yayınlanmış olması nedeniyle, ÇAS’ın 22 nci maddesi uyarınca alınan ……………….. tarih ve ……….. sayılı Encümen Kararı gereğince, Birliğimizin ilk Meclis toplantısının;

......../…./2012 …………… günü saat …………’da ………………… adresinde / binasında / salonunda aşağıdaki gündemle yapılması uygun görülmüştür.

Toplantıya iştirak edilmesini önemle rica ederim.                                                               

 

 

………………………………..

Birlik Başkanı

GÜNDEM                           :

1- Birlik Başkanı seçimi

2- Asıl ve Yedek Yönetim Kurulu Üyelerinin seçimi

3- Asıl ve Yedek Denetim Kurulu Üyelerinin seçimi

4- Başkan vekili seçimi

5- Katip üyelerin seçimi

6- Diğer (Gerekli görülür ise diğer acil hususlar).

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.

Halil MEMİŞ

Makaleler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.