Kamu Görevlilerine Asıl Görevlerinin Yanında Yürüttükleri Görevlerden Dolayı Sağlanacak Mali Haklar “Bir Kanun, Bir Görüş, Bir Genelge: Çelişkiler Sarmalı”

  • 455
  • 09.03.2025
  • 1550

Açıklama

Bu değerlendirme; Cumhurbaşkanlığı “Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü”nün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderdiği 04.03.2025 sayılı yazı ve bunun üzerine anılan Bakanlığın yayınladığı genelge özelinde 4/7/2001 tarihli ve 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesinin, 1/1/2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek şekilde 7521 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi ile değiştirilen hükmünün (kamu görevlilerinin asıl görevlerinin yanında huzur hakkı, ek ödeme vb adlarla elde edecekleri mali haklar) değerlendirilmesinden ibarettir.

Makale

Kamu Görevlilerine Asıl Görevlerinin Yanında Yürüttükleri Görevlerden Dolayı Sağlanacak Mali Haklar

“Bir Kanun, Bir Görüş, Bir Genelge: Çelişkiler Sarmalı”

Halil MEMİŞ

1. Giriş

Başlarken ifade edelim ki, burada yapacağımız değerlendirme ile konu sadece belediyeler açısından ele alınacaktır.

Değerlendirmemize, Cumhurbaşkanlığı “Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü”nün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderdiği 04.03.2025 sayılı yazının giriş bölümünü aynen alarak başlayacağız. Çünkü, aynen alacağımız bölüm, Kanundan da aynen alınmıştır ve o metin üzerinde mutabakatımız tamdır. Diğer bir ifade ile; 4/7/2001 tarihli ve 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesinin, 1/1/2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek şekilde 7521 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi ile değiştirilen hükmünde (Kanun metni olması hasebiyle) bir mutabakat sağladığımızı, ancak ortaya konulan görüşlerde mutabık kalmadığımızı ifade etmeliyiz.

Bahsi geçen yazının giriş bölümünde de bahsedildiği üzere;

“…….., 4/7/2001 tarihli ve 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi, 1/1/2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek şekilde 7521 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi ile;

“10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetveller kapsamındaki kamu idareleri ve bu idarelere bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar, sermayesinin yarısından fazlası tek başına veya birlikte ya da ayrı ayrı doğrudan veya dolaylı olarak kamuya ait olan ortaklıklar, fonlar, döner sermayeler, il özel idareleri, belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin bağlı kuruluşları, kurdukları veya üye oldukları birlikler ile doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketler, kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketler, özelleştirme kapsam ve programında bulunanlardan sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait kuruluşlar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen her statüdeki personel ile belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri ve il genel meclisi üyelerinden; özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşun yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliğinde ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilir.

Birinci fıkra kapsamındakilere, anılan fıkra kapsamında yürütülen görevler nedeniyle huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi her ne ad altında olursa olsun bir ayda yapılabilecek ödemelerin toplam net tutarı, (108.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemez. İlgililere bu fıkrada belirtilen üst sınıra tabi ödemeler dışında, söz konusu görevler nedeniyle doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir ad altında ayni veya nakdi menfaat sağlanamaz.

Birinci fıkra kapsamındakiler, birinci fıkraya tabi olarak yürüttükleri görevleri ve birden fazla görev olması halinde hangi görevin ücretini alacaklarını asli görevli oldukları kuruma beyan eder. Birinci fıkra kapsamında yürütülen görevler karşılığında ödenmesi öngörülen tutarlar, ilgili kurum veya kuruluşlarca brüt tutarları üzerinden gerekli vergi kesintileri yapılarak ilgilinin asli görevli bulunduğu kurumca bildirilen bir emanet hesabına yatırılır. İlgililere mevzuatı uyarınca yapılacak ödemeye ilişkin işlemler bu maddede belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde asli görevli bulundukları kurumlarca herhangi bir vergi kesintisi yapılmaksızın gerçekleştirilir ve üst sınırı aşan ya da ücret alınamayan görevlere ilişkin ödeme tutarları genel bütçe kapsamındaki idarelerde genel bütçeye, diğer idarelerde ise ilgili kurum bütçesine gelir kaydedilir.

Birinci fıkra kapsamında bulunmayan kişilerden; birinci fıkrada sayılan kurum ve kuruluşların anılan fıkrada belirtilen kurul ve organlarında görev alanlar (bu kurum ve kuruluşlara ait olmayan hisseleri temsilen görev alanlar hariç) ile hisse oranına bakılmaksızın birinci fıkra kapsamında sayılanlar dışındaki kamu payı veya temsil hakkı olan kurum ve kuruluşların söz konusu kurul ve organlarında kamuyu temsilen görev alanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanır. Ancak, bunların bu fıkrada belirtilenler dışında kalan diğer kurum ve kuruluşlardaki görevleri hakkında bu fıkra hükümleri uygulanmaz. Bu fıkra kapsamına girenler için üçüncü fıkranın uygulanmasında asli görevli olunan kurum için düzenlenen yetki ve sorumluluklar bunların temsil ettikleri veya görevli oldukları kurum ve kuruluşlar tarafından yerine getirilir.

Diğer mevzuatın bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz.

Bu maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye Cumhurbaşkanlığı yetkilidir."

2. Kapsam

Anılan Kanun maddesinin birinci fıkrasına göre;

- Belediyeler,

- Belediyelerin bağlı kuruluşları,

- Belediyelerin kurdukları veya üye oldukları birlikler

- Doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketler

Kanun kapsamındadır.

Belediye başkanları ve belediye meclisi üyelerinden; özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşun;

- Yönetim kurulu,

- Denetim kurulu,

- Tasfiye kurulu,

- Danışma kurulu üyeliğinde ve

- Komisyon,

- Heyet,

- Komite ile benzeri organlarda görev alanlara,

kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilir.

Buraya kadar, Kanun ile bahsi geçen görüş ve genelgeler ve şahsi değerlendirmelerimiz arasında bir fark bulunmamaktadır. Esasında, bunlar bir değerlendirme de değildir. Kanun metnindeki ifadelerin aynısıdır.

3. Değerlendirme

Gerek Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, gerekse Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, belediye meclisi, belediye encümeni, ihtisas komisyonları, bağlı kuruluş yönetim kurulları, şirket yönetim kurulu vb organ veya komisyonlarının, Kanunda tariflenen “yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliğinde ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlar”a denk geldiğini, hangilerinin “benzeri organ” olduğu izah ederek konuya açıklık getirme yolunu seçmiş olsalardı, insanların tereddütleri ortadan kalkar, çıkan tartışmaların önüne geçilmiş olurdu.

Genelge ve görüşlerden anladığımız, diğer bir ifade ile genelge ve görüşler ile salık verilen şudur:

1- Belediye Başkanları ve meclis üyeleri arasından görevlendirilen belediye başkan yardımcılarının aldıkları ödenekler kapsam dışındadır.

2- Büyükşehir belediye meclis üyeleri, belediye başkanları ve meclis üyesi başkan yardımcılarının, meclis toplantılarından dolayı alacakları huzur ücretleri kapsam dışındadır.

3- İhtisas komisyonu, denetim komisyonu ve encümen üyelikleri (büyükşehir ve diğer belediyelerin encümen üyelikleri) için öngörülen ödemeler kapsam içerisindedir.

4- Mahalli idare birliği meclisi, mahalli idare birliği ihtisas komisyonu ve mahalli idare birliği encümeni üyelikleri için ödenecek ücretler ile 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kurulu ve Görevleri Hakkında Kanunun 7 nci maddesi kapsamında yönetim kurulunun doğal üyesi olan genel müdür ve genel müdür yardımcılarına bu üyeliklerden dolayı öngörülen ödemeler kapsam içerisindedir.

5-  Belediyelerde istihdam edilen her statüdeki personel ile belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri ve il genel meclisi üyelerine il özel idareleri, belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin bağlı kuruluşları, kurdukları veya üye oldukları birlikler ile doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketlerdeki yönetim kurulu, birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketlerdeki yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliği ile bunlara ait komisyon, heyet, komite ile benzeri organlardaki görevleri nedeniyle yapılan ödemeler, kapsam içerisindedir.

Kanunun lafzına baktığımızda yukarıda; 1, 2 ve 5 inci maddelerde belirtilen hususlarda herhangi bir tereddüt söz konusu değildir.

Ancak, belediye encümenini de belediye meclisi gibi, Kanunen tanımlanmış bir organ olduğunu kabul ettiğimizde, belediye meclisi toplantıları için yapılan huzur hakkı ödemeleri kapsam dışına çıkarılırken, belediye encümeni için öngörülen ödeneğin neden kapsama dahil edildiğini anlamak mümkün değildir.

Yine; ihtisas ve denetim komisyonları da kanunen tanımlanmış komisyonlardır, bu komisyonların meclisin çalışmasını temin ve tesis edecek fonksiyonları vardır. Bunların da neden belediye encümeni gibi kapsama dahil edildiği anlaşılamamıştır.

Yine aynı şekilde, mahalli idare birlik meclisi, mahalli idare birliği ihtisas komisyonu ve mahalli idare birliği encümeni üyelikleri için ödenecek ücretler ile 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kurulu ve Görevleri Hakkında Kanunun 7 nci maddesi kapsamında yönetim kurulunun doğal üyesi olan genel müdür ve genel müdür yardımcılarına bu üyeliklerden dolayı öngörülen ödemelerin hangi gerekçe ile kapsam dışında bırakıldığı anlaşılamamıştır. Bunun yanında, büyükşehir belediyelerinde tek bağlı kuruluş da, su ve kanalizasyon idareleri değildir. EGO, İETT gibi bağlı kuruluşların da yönetim kurulları vardır. Onların durumu ne olacaktır?

Görüşü veren ve genelgeyi yayınlayan kurum yetkililerinin cevaplaması gereken sorular mevcuttur. Ancak, bu soruları bir tarafa bırakarak görüş ve genelge çerçevesinde hangi durumlarda alınan ücretler ikinci ücret olacak ve kabul görecek veya görmeyecektir, örneklerle bunun üzerinde duralım:

Kanun hükmündeki “kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilir.” hükmü doğrultusunda ilgililer, kapsamda yer alan ödemelerin sadece birini tercih edecek, kapsamda olmayanlar ise bu ödemelerden bağımsız olarak almaya devam edeceklerdir.

Alternatif 1: Bir belediye başkanı, aynı zamanda meclis başkanı ve encümen başkanıdır.

Bu belediye başkanı, her üçünden de ödenek ve huzur ücreti alacaktır. Zira, başkan ödeneği ve meclis huzur hakkı kapsam dışındadır ve bu belediye başkanının seçimlik olarak öngörülen hususlardan sadece birine iştiraki söz konusudur ve seçim yapmasına gerek kalmadan encümen ödeneğini de alacaktır.

Alternatif 2: Bir belediye başkanı, aynı zamanda meclis başkanı ve encümen başkanıdır. Bu belediye başkanı bunun yanında, belediyenin üyesi olduğu birliğin meclis üyesi ve encümen üyesidir.

Bu belediye başkanı, belediye başkan ödeneği ve meclis huzur hakkını alacaktır. Geri kalan belediye encümeni, birlik meclis üyesi ve birlik encümeninden sadece birisi için, tercihte bulunarak ödeme alabilecektir. Zira, bunlar seçimlik olan ödemeler içerisinde yer almaktadır.

Alternatif 3: Bir belediye başkanı, aynı zamanda meclis başkanı ve encümen başkanıdır. Bu belediye başkanı bunun yanında, belediyenin şirketinin yönetim kurulu üyesi, belediyenin üyesi olduğu birliğin meclis üyesi ve encümen üyesidir.

Bu belediye başkanı, belediye başkan ödeneği ve meclis huzur hakkını alacaktır. Geri kalan belediye encümeni, birlik meclis üyesi ve birlik encümeni ve şirket yönetim kurulu üyeliğinden sadece birisi için, tercihte bulunarak ödeme alabilecektir. Zira, bunlar seçimlik olan ödemeler içerisinde yer almaktadır.

Alternatif 4: Meclis üyesi bir belediye başkan yardımcısı, aynı zamanda belediye meclis üyesi, belediye encümen başkanı, ihtisas ve denetim komisyonu üyesidir.

Bu belediye başkan yardımcısı, belediye başkan yardımcılığı ödeneği ile meclis toplantıları huzur hakkını alacaktır. Diğer görevlerinden ise sadece birinin mali hakkını tercih edebilecektir.

Alternatif 5: Meclis üyesi bir belediye başkan yardımcısı, aynı zamanda belediye meclis üyesi, belediye encümen başkanı, ihtisas ve denetim komisyonu üyesi, belediyenin üyesi olduğu birliğin meclis üyesi, belediye şirketinin yönetim kurulu üyesi, hatta belediyenin üyesi olduğu birliğin şirketinin yönetim kurulu üyesidir.

Bu belediye başkan yardımcısı, belediye başkan yardımcılığı ödeneği ile meclis toplantıları huzur hakkını alacaktır. Diğer görevlerinden ise sadece birinin mali hakkını tercih edebilecektir.

Alternatif 6: Belediye meclis üyesi, belediye encümen üyesi, aynı zamanda ihtisas komisyonu üyesi, denetim komisyonu üyesi, belediye şirketinin yönetim kurulu üyesi, belediyenin üyesi olduğu birliğin meclis ve encümen üyesidir.

Bu meclis üyesi, belediye meclisi huzur hakkını alacak, diğer görevlerinden sadece birinden mali hak alabileceği için hangisinin mali hakkını alacağını tercih edecektir.

Alternatif 7: Bir belediye birim müdürü, belediye encümen üyesi ve belediye şirketinin yönetim kurulu üyesidir.

Bu birim müdürü; kendi maaşını alacak, belediye encümen üyeliği veya şirket yönetim kurulu üyeliği mali haklarından birini tercih edebilecektir.

Kısaca;

Belediye başkanı, seçilmiş başkan yardımcıları ve meclis üyeleri; kapsam dışında olan belediye başkan ödenekleri, belediye meclisi toplantıları huzur hakları, belediye başkan yardımcısı ödeneklerini alacaklar, bunlar dışındaki diğer görevlerden sadece biri için, tercihleri doğrultusunda mali hak alabileceklerdir. Aynı şekilde diğer personel de, maaş ve ücretlerinin yanında sadece diğer görevlerden sadece biri için, tercihleri doğrultusunda mali hak alabileceklerdir.

Şöyle ki;

Belediye başkanları; başkanlık ödeneği, belediye meclisi oturum huzur hakkının yanında, bulunduğu diğer tüm kurul ve komisyonlar ile görevlerden (encümen başkanlığı, birlik meclis üyeliği, birlik encümen üyeliği, belediye şirketi yönetim kurulu üyeliği vb) sadece seçeceği birinin mali haklarından yararlanabilecektir.

Meclis üyesi başkan yardımcıları; belediye başkan yardımcısı ödeneği ile meclis huzur hakkını alacak, diğer tüm komisyon ve görevler için sadece seçeceği birinin mali haklarından yararlanabilecektir.

Belediye meclis üyeleri, belediye meclisi huzur hakkını alabilecekler, diğer diğer tüm komisyon ve görevler için sadece seçeceği birinin mali haklarından yararlanabilecektir.

4- Sonuç

Öncelikle, kapsam dahilinde olan kamu görevlilerinin asli görevlerinin gerektirdiği, aylık, maaş, ödenek ve ücretlerin kapsam dışında olduğunu ifade etmemiz gerekmektedir.

Bahsini ettiğimiz görüş ve genelgeye göre, bunların yanında belediye meclisi huzur hakları da kapsam dışındadır.

Bunlar dışında kalan encümen ödeneği, komisyon huzur hakları, birlik meclisi huzur hakları, şirket yönetim kurulu ücretleri kapsamdadır ve ilgililer kapsam dışında olanların yanında sadece bunlardan birini tercih edebileceklerdir.

Yukarıda da belirtiğimiz üzere; görüş ve genelgelerde meclis huzur hakkı ile encümen ödeneğinin neden farklı kabul edildiğini, komisyon huzur haklarının neden meclis huzur haklarından ayrı değerlendirildiğini, belediye meclisi toplantılarından alınan huzur hakları kapsam dışında değerlendirilirken, belediyelerin üyesi olduğu birliklerin meclisi huzur haklarının neden kapsam içinde değerlendirildiğini anlamak mümkün değildir.

Yukarıdaki ayırımın kriteri nedir? Neye göre bu ayırım yapılmıştır? Anlaşılan odur ki, ortada bir kriter yoktur. Subjektif bir değerlendirme söz konusudur.

Ortada bir kriter olmuş olsaydı; Kanun maddeleri ve belediye organları arasında ayırım yapılmazdı.

Tüm değerlendirmelerimizden bağımsız olarak Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’nün görüşünün tutarsızlığını ve objektif kriterlere dayanmadığını şu şekilde ortaya koymamız mümkündür:

Görüşteki; “5393 sayılı Belediye Kanununun 39 uncu maddesinin birinci fıkrasında belediye başkanı için, 49 uncu maddesinin yedinci fıkrasında belediye meclis üyesi olan belediye başkan yardımcısı için öngörülen ödeneğin bu görevlere karşılık olarak yapılan bir ödeme olduğu ve söz konusu görevleri 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesinde yer verilen kurul, komisyon, heyet, komite ile benzeri organ üyeliği gibi kapsamında değerlendirmeye de imkan bulunmadığı” değerlendirmesinin mantığı doğrudur.

Bu nedenle; 5393 sayılı Kanunun anılan maddeleri kapsamında yapılan ödemelerin 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesinin kapsamına girmediğinin değerlendirilmesi tutarlıdır.

Görüşteki; “Belediye meclis üyeleri (büyükşehir belediye meclis üyeleri dahil) bu unvandan dolayı 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamına girdiklerinden, belediye meclis üyelerine (meclis başkanı ve üyesi olan belediye başkanı ve başkan yardımcıları dahil) doğrudan bu görevin yürütülmesi kapsamında 5393 sayılı Kanunun 32 nci maddesi uyarınca belediye meclis toplantılarına katılmaları karşılığında ödenmesi öngörülen huzur hakkı ödemelerinin 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi kapsamında yer almadığı” görüşü tutarsızdır.

Zira Kanunun maddesinde, açıkça huzur hakkından bahsedilmektedir. Eğer, Kanun maddesini dikkate alacaksak, her ne ad altında olursa olsun huzur haklarının da kapsamda olması gerekir. Huzur hakkı için, organ ayırımı yapılmamıştır. Bu nedenle, meclis huzur hakkı kanunda öngörülen diğer görevlerle birlikte yapıldığında, seçimlik olması gerekmektedir. Diğer bir ifade ile meclis üyeliğinin yanında diğer görevlerin bir veya bir kaçı bir kişi üzerinde ise seçim yapılması gereken haklardan olmalıdır. Ama görüş konuyu bu şekilde değerlendirmemiştir.

Görüşteki; “5393 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi kapsamında ihtisas komisyonu üyeliği, 25 inci maddesi kapsamında denetim komisyonu üyeliği, 36 ncı maddesi kapsamında encümen üyeliği ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 16 ncı maddesi kapsamında encümen üyeliği nedeniyle öngörülen ödemelerin 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi kapsamında yer aldığı” görüşü Kanun maddesi çerçevesinde tutarlı kabul edilebilir.

Ancak, meclis toplantıları için verilen huzur hakkı ile komisyon toplantıları için verilen huzur hakkının, neden birbirinden farklı değerlendirildiği anlaşılamamıştır.

Görüşteki; “5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununun 22 nci maddesi kapsamında mahalli idare birliği meclisi, mahalli idare birliği ihtisas komisyonu ve mahalli idare birliği encümeni üyelikleri için ödenecek ücretler ile 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kurulu ve Görevleri Hakkında Kanunun 7 nci maddesi kapsamında yönetim kurulunun doğal üyesi olan genel müdür ve genel müdür yardımcılarına bu üyeliklerden dolayı öngörülen ödemelerin 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi kapsamında olduğu” değerlendirmesi huzur hakkı olmaları hasebiyle tutarlıdır.

Mahalli idare birliklerinin meclisleri, ihtisas komisyonları ve encümen üyelikleri de kanuni organ ve komisyonlardır. Buralardan alınacak huzur ücretlerini de, seçimlik hale getirdiğimizde, Anayasamızdaki “angarya” yasağı kapsamında, buraya seçilenlerin hepsinin sadece mali haklarını değil, görevlerini de kabul etmemeleri ve istifa etmeleri halinde bu organ ve komisyonlar nasıl oluşturulacak ve bu birlikler nasıl faaliyet gösterecektir? Açıkladığımız bu olgulardan dolayı ise tutarsızdır.

Görüşteki; “631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında kapsama giren kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen her statüdeki personel ile belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri ve il genel meclisi üyelerine il özel idareleri, belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin bağlı kuruluşları, kurdukları veya üye oldukları birlikler ile doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketlerdeki yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliği ile bunlara ait komisyon, heyet, komite ile benzeri organlardaki görevleri nedeniyle yapılan ödemelerin 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi kapsamında yer aldığı” değerlendirmesi en tutarlı ve doğru ikinci değerlendirmedir.

Tüm bu değerlendirmeler sonucunda olması gereken şudur: Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Mahalli İdare Birlikleri Kanunu ve bağlı kuruluşların kuruluş kanunları ile belirlenen kanunen meclis içerisinden üye seçilmesi zorunlu olunan kurul, komisyon vb görevler için alınan ücretlerin hepsi kapsam dışında bırakılmalıdır.

Anayasamıza göre “angarya” yasaksa, kanunen tanımlanmış görevler için yine kanunen öngörülen mali haklarda kısıntıya gidilmemesi gerekir. Eğer gidilecekse de, örneğin ikisi de belediye organı olan belediye meclisi üyeliği ile encümen üyeliği arasında neden ayırım yapıldığı ve farklı değerlendirildiği izah edilmelidir. Yine, huzur hakkı kapsamda ise meclis toplantısı huzur hakkı ile komisyon huzur hakkı arasında neden ayırım yapıldığı izaha muhtaçtır.

Cevap bekleyen başka sorular da mevcuttur: Genelge ve görüşün kurgulandığı mantığa göre, büyükşehir belediye başkanları, bağlı kuruluş yönetim kurulu başkanlığından dolayı ödeme alabilecek midir?

Sonuç olarak ifade etmemiz gerekir ki; buradaki değerlendirmelerimizin bir kısmı, hatta tamamı başkaları tarafından da subjektif, tutarsız, hatta tamamen hukuk dışı ve yanlış değerlendirilebilir. Bizim itiraz ettiğimiz husus, değerlendirmelerde tutarlı olunamamasıdır.

Bize intikal eden ve yanlış değerlendirildiğini düşündüğümüz bir hususla değerlendirmemizi sonlandıralım: Kapsam dışında tutulan görevler dışında, kapsamdaki görevlerden sadece birinin mali hakkı tercih edilebilecektir. Tercih edilen bu görevden elde edilebilecek mali hak (encümen ödeneği, huzur ücreti, birlik meclisi huzur hakkı, şirket yönetim kurulu ücreti vb) tutarı ise kapsam dışındaki görevlerden (başkan ödeneği, başkan yardımcısı ödeneği, aylık vb) alınan ücretler dışında, ona ek olarak alınacaktır.

Dolayısıyla yürütülen bu görevler nedeniyle huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi her ne ad altında olursa olsun bir ayda yapılabilecek ödemelerin toplam net tutarı, (108.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemeyecektir.

Bu satırları okuyan siz değerli takipçilerimizin insaflı değerlendirmesine sığınıyoruz…

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.

Halil MEMİŞ

Makaleler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.