Peyzaj Mimarı Kadrosunda Bulunanların Mühendislerin Aldığı Özel Hizmet Tazminatı, Ek Ödeme Oranı ve Ek Göstergeyi Alıp Alamayacağı

  • 138
  • 08.05.2017
  • 1916

Açıklama

UYARI: Makale’nin tamamına, sitemize üye girişi yaptıktan sonra ulaşabilirsiniz. Siteye üye değilseniz, lütfen ÜYE OL butonuna tıklayarak üye olunuz. Üyelik esnasında, girilen bilgilerin şüpheli olması halinde, üyeliğiniz silinecektir.

Makale

PEYZAJ MİMARI KADROSUNDA BULUNANLARIN MÜHENDİSLERİN ALDIĞI ÖZEL HİZMET TAZMİNATI, EK ÖDEME ORANI VE EK GÖSTERGEYİ ALIP ALAMAYACAĞI

Halil MEMİŞ

MİARGEM Başkanı

A- Hukuki Altyapı:

Öncelikle bir durum tespiti ile değerlendirmemize başlamamız uygun olacaktır. Peyzaj Mimarlığını bitirenler, kurumlarında kadro bulunmak kaydıyla Peyzaj Mimarı kadrosuna atanırlar.

Bunun yanında; Peyzaj Mimarı olanlar Mühendis kadrosuna da atanabilmektedirler. Bunun dayanağı ise Yükseköğretim Genel Kurulu Kararı ve Devlet Personel Başkanlığı görüşleridir.

10.02.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu Kararına göre Peyzaj Mimarlığı mezunları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36 ncı maddesine göre teknik hizmetler sınıfında Peyzaj Mimarı unvanı alabilecekler ve Mühendis kadrosunda istihdam edilebilirler.

Yine aynı karar doğrultusunda Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı'nın 16.08.2006 gün ve 17384 sayılı görüşünde, Peyzaj Mimarlarının "Mühendis" kadrolarında istihdamının mümkün olduğu belirtilmiştir.

Bu Karar ve Görüşlere karşılık; 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Karar’ın (E) TEKNİK HİZMETLER Bölümünde, Kadroları teknik hizmetler sınıfında bulunan ve fiilen görev yapanlardan hangilerinin ne oranda Özel Hizmet Tazminatı alacağı düzenlenmiştir. Alacakları tazminata göre ise şu şekilde tasnif edilmişlerdir:

“1- En az dört yıllık yükseköğrenim görenlerden;

a) Başmühendis, Başmimarlar

b) Yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, bölge plancısı ve şehir plancılarından;

-1-4 derecelerden aylık alanlar

-Diğer derecelerden aylık alanlar

c) Jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikçi, kimya­ger, fizikçi, jeomorfolog, arkeolog, matema­tikçi, istatistikçi, astronom, tütün eksperi olanlarla, 29/4/1992 tarihli ve 3795 sayılı Kanuna göre teknik öğretmen unvanı alanlardan;

-1-4 derecelerden aylık alanlar

-Diğer derecelerden aylık alanlar

d) Unvanları (a), (b) ve (c)’de sayılmayan diğer mesleki teknik yükseköğrenimlilerden;

-1-4 derecelerden aylık alanlar

-Diğer derecelerden aylık alanlar

2- En az iki yıl süreli mesleki teknik yükseköğrenim görmüş olan yüksek teknikerler, teknikerler ile tütün eksperlerinden;

-1-4 derecelerden aylık alanlar

-Diğer derecelerden aylık alanlar

3- Lise üzerine en az 2 yıl mesleki teknik kurs görenlerden;

-1-5 derecelerden aylık alanlar

-Diğer derecelerden aylık alanlar

4- Lise dengi mesleki teknik öğrenim görenlerden;

-1-5 derecelerden aylık alanlar

-Diğer derecelerden aylık alanlar”

Diğer taraftan, Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın 4 üncü maddesinin (e) fıkrasına göre; kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez.

2 Kasım 2011 tarih ve 28103 Mükerrer Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 666 sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun  Hükmünde Kararname eki Cetvelde de Ek Ödeme oranları şu şekilde düzenlenmiştir:

“2- Kadroları Teknik Hizmetler Sınıfında yer alan personel;

a) Başmühendis, başmimar,  mühendis, mimar, bölge plancısı ve şehir plancısı kadrolarında bulunanlardan;

1) 1-2 dereceden aylık alanlar 

2) 3-4 dereceden aylık alanlar 

3) Diğer derecelerden aylık alanlar

b) Jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikçi, kimyager, fizikçi, jeomorfolog, arkeolog, matematikçi, istatistikçi ve astronom kadrolarında bulunanlardan;

1) 1-2 dereceden aylık alanlar

2) 3-4 dereceden aylık alanlar

3) Diğer derecelerden aylık alanlar

c) Ek ödeme oranları 1 nolu grupta düzenlenenler hariç, bu sınıfta yer alan diğer kadrolarda bulunanlardan;

1) 1-2 dereceden aylık alanlar

2) 3-4 dereceden aylık alanlar

3) 5-7 dereceden aylık alanlar

4) Diğer derecelerden aylık alanlar”

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun eki I Sayılı “Hizmet Sınıfları İtibarıyla Unvan Veya Aylık Alınan Derecelere Göre Ek Göstergeler” Cetvelinin II- Teknik Hizmetler Bölümü aşağıdaki gibidir:

“II TEKNİK HİZMETLER SINIFI

a) Kadroları bu sınıfa dahil olup, en az 4 yıl süreli yükseköğretim veren fakülte veya yüksekokullardan mezun olarak yürürlükteki hükümlere göre Yüksek Mühendis, Mühendis, Yüksek Mimar ve Mimar ile şehir plancısı ve Bölge Plancısı unvanını almış olanlar

b) Kadroları bu sınıfa dahil olup, en az 4 yıl süreli yükseköğretim veren fakülte ve yüksekokullardan mezun olarak yürürlükteki hükümlere göre Jeolog, Hidrojeolog, Hidrolog, Jeomorfolog, Jeofizikçi, Fizikçi, Matematikçi, İstatistikçi, Yöneylemci (hareket araştırmacısı), Matematiksel İktisatçı, Ekonomici ve Kimyager unvanını almış olanlarla Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunları

c) Kadroları bu sınıfa dahil olup da yukarıda sayılanlar dışındaki yüksek öğrenim mezunları ile Yüksek Tekniker ve Tekniker unvanını almış olanlar

d) Kadroları bu sınıfa dahil olup da yukarıda sayılanlar dışında kalanlar”

B- Değerlendirme:

Öncelikle, atamaya ilişkin düzenlemeler ile mali haklara ilişkin düzenlemelerin birbirleri arasında illiyet bağı bulunmakla beraber, atama hukuku ile mali haklara ilişkin hukuk ayrıdır.

Özel Hizmet Tazminatı

Özellikle, Peyzaj Mimarları esas itibariyle Peyzaj Mimarlığı kadrosuna atanabiliyor olmakla birlikte, Yan ödeme Kararnamesinde aynı hakları alabileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.

Öncelikle 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Karar’ın (Yan Ödeme Kararnamesinin) yukarıda verilen bölümünden de anlaşılacağı üzere, “En az dört yıllık yükseköğrenim görenler” birinci maddede dörtlü bir ayırıma tabi tutulmuş, (a), (b) ve (c) bölümlerinde unvanlar tek tek sayılmış, ancak bunların arasında Peyzaj Mimarına yer verilmemiştir.

Buna karşılık ilk üç bölümde yer almayanlar haricindekiler (d) bölümünde “Unvanları (a), (b) ve (c)’de sayılmayan diğer mesleki teknik yükseköğrenimliler” düzenlenmiştir.

Dolayısıyla Peyzaj Mimarlarının bu bölüme (d bölümü) girdiğine şüphe yoktur.

Ek Ödeme Oranı

Yukarıda verilen Ek Ödeme oranı tablosundan da anlaşılacağı üzere, “Kadroları Teknik Hizmetler Sınıfında yer alan personel” üç bölüme ayrılmış; (a) ve (b) bölümlerinde unvanlar tek tek sayılmış, ancak bunların arasında da Peyzaj Mimarına yer verilmemiştir.

Buna karşılık ilk iki bölümde yer almayanlar haricindekiler (c) bölümünde “Ek ödeme oranları 1 nolu grupta düzenlenenler hariç, bu sınıfta yer alan diğer kadrolarda bulunanlar” düzenlenmiştir.

Dolayısıyla Peyzaj Mimarlarının bu bölüme (c bölümü) girdiğine şüphe yoktur.

Ek Gösterge Rakamı

Ek Gösterge tablosu incelendiğinde de, Özel Hizmet Tazminatı ve Ek Ödeme Oranları tablolarında olduğu gibi, bu tabloda da Peyzaj Mimarlarına yer verilmediği görülmektedir.

152 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğine göre;

“…. İhtilafların kısa sürede çözümlenmesi ve gereksiz yargılama gideri ödenmemesi bakımından; 
1- Teknik Hizmetler Sınıfına dahil kadrolarda bulunan yükseköğrenim mezunlarından 657 sayılı Kanuna ekli I Sayılı Cetvelin “II- Teknik Hizmetler Sınıfı” bölümünün (a) ve (b) sıralarında unvanları sayılan kadrolara atanmış olanlar dışında kalan personelin mezun oldukları yükseköğrenimin niteliğine bakılmaksızın söz konusu bölümün (c) sırasında belirtilen ek göstergelerden yararlandırılması gerekmektedir.

…”

C- Sonuç:

Peyzaj Mimarlarından Peyzaj Mimarlığı kadrosuna atanmış olanların;

Özel Hizmet Tazminatını; 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Karar’ın

(E) TEKNİK HİZMETLER Bölümünde, Kadroları teknik hizmetler sınıfında bulunan ve fiilen görev yapanlardan “En az dört yıllık yükseköğrenim görenlerden” “(d) bölümünde “Unvanları (a), (b) ve (c)’de sayılmayan diğer mesleki teknik yükseköğrenimliler” için öngörülen Özel Hizmet Tazminatını almaları;

Ek Ödeme Oranını; Ek Ödeme Oranı Tablosunun “Kadroları Teknik Hizmetler Sınıfında yer alan personel” kısmının (c) bölümünde “Ek ödeme oranları 1 nolu grupta düzenlenenler hariç, bu sınıfta yer alan diğer kadrolarda bulunanlar” kısmında düzenlenen ek oranları almaları (Bunlar, Mühendis kadrosuna atanmış iseler, Ek Ödemeyi (a) Bölümünden almaları mümkün olmakla birlikte, Peyzaj Mimarı kadrosuna atanmış olmaları halinde ek ödemeyi (c) Bölümünden alacaklardır.);

Ek Gösterge Rakamını da; 657 sayılı Kanuna ekli I Sayılı Cetvelin “II- Teknik Hizmetler Sınıfı” bölümünün (c) sırasında belirtilen ek göstergelerden almaları([1]);

Gerekmektedir.

 

[1] Dereceleri sadece 1-4 arasında olanlar.

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.

Halil MEMİŞ

Makaleler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.