Sözleşmeli Personel İken Memur Kadrolarına Atanmada İzlenecek Yöntem Ve Düzenlenecek Belgeler

  • 112
  • 15.08.2013
  • 758

Açıklama

UYARI: Makale’nin tamamına, sitemize üye girişi yaptıktan sonra ulaşabilirsiniz. Siteye üye değilseniz, lütfen ÜYE OL butonuna tıklayarak üye olunuz. Üyelik esnasında, girilen bilgilerin şüpheli olması halinde, üyeliğiniz silinecektir.

Makale

Sözleşmeli Personel İken Memur Kadrolarına Atanmada İzlenecek Yöntem Ve Düzenlenecek Belgeler

Halil MEMİŞ

GİRİŞ

Uzun zamandır neredeyse yılan hikayesine dönen bazı kurumlardaki sözleşmeli personelin memur kadrolarına geçirilmesi düzenlemesi, nihayet TBMM’de 12/7/2013 tarihinde kabul edilen ve Cumhurbaşkanınca onaylanarak 2 Ağustos 2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile gerçekleşmiştir.

Anılan Kanunun 9 uncu maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen geçici 41 inci madde ile kimlerin kadroya geçirileceği, kadroya geçirilenlerin tabi olacakları esaslar vb hükümler düzenlenmiştir.

Anılan maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre, İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde 25/6/2013 tarihi itibarıyla çalışmakta olan ve 48 inci maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar, sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren doksan gün içinde kurumlarınca atanırlar.

Bu çerçeve, anılan şartların taşınıp taşınmadığının tevsik edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, her memur için özlük dosyası düzenlenmelidir.

Bunun yanında, memurların vermeleri gereken bazı beyannameler mevcuttur.

Bu ve benzeri hususlar ile atamalarda uygulanacak yöntem, izlenecek yol ve yazışma usulleri, atama onayları gibi belgeler konusunda detaylı açıklamalar bu yazımızın konusunu oluşturmaktadır.

ATAMALARDA İSTENECEK BELGELER

Memuriyete Giriş Şartları

6495 sayılı Yasanın 9. maddesiyle 657 sayılı Kanuna eklenen geçici 41. maddesinin (b) bendine göre; memur kadrosuna geçirilecek sözleşmelilerin 657 sayılı Kanunun 48. maddede belirtilen genel şartları taşımaları gerekir.

Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’in 8 inci maddesinde ise atamalarda istenecek belge ve bilgiler düzenlenmiştir.

657 sayılı Kanunun 48 inci maddesi:

“Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.

A) Genel şartlar:

1. Türk Vatandaşı olmak,

2. Bu Kanunun 40 ncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,

3. Bu Kanunun 41 inci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak,

4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,

5. (Değişik alt bent: 23.01.2008 - 5728 S.K./317. md.) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak.

6. Askerlik durumu itibariyle;

a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,

b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,

c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,

7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.

B) Özel şartlar:

1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 inci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,

2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak.”

İstenecek Belgeler ve Vasıfları

Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’in “Başvuru sahibinden bilgi ve belge istenmesine ilişkin esaslar” başlıklı 8 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (c) bendine göre, iş sınavlarına müracaat safhasında sadece sınav için gerekli belgeler istenir; göreve başlamak için gereken belgeler ise sınavı kazananlardan istenir.

Yine aynı fıkranın (ç) bendine göre, idarenin görevi gereği kendisinde bulunan bilgi ve belgeler ile daha önce başvuru sahibinden alınarak kurum kayıtlarına aktarılan ve değişmediği başvuru sahibi tarafından beyan edilen belgeler yeniden istenmez.

(d) bendine göre, istenen belgenin aslının getirilmesi halinde, belgenin fotokopisi, aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra ilgili görevli tarafından isim ve unvan yazılarak tasdik edilir.

(e) bendine göre, diğer idarelerin elektronik ortamda paylaşıma açtığı bilgi ve belgeler, başvuru sahibinden istenmez. Ancak, bu bilgi ve belgelere kolayca erişim için gerekli bilgiler istenebilir.

(f) bendine göre, başvuru sahibinden adli sicil kaydı istenmez, bunun yerine yazılı olarak beyan istenir. Başvurunun form kullanılarak yapıldığı hallerde, formda adli sicil beyanı bölümü ayrılır. İdare, beyanın doğruluğunu adli sicil bilgilerini verebilecek mercilerden teyit eder. İlgili merciler, gerekli bilgileri, teknik altyapısı hazır olan kurumlara elektronik ortamda derhal, diğer hallerde en geç üç işgünü içinde verir.

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik’in “Adayların başvurmaları ve atanmaları” başlıklı 25 inci maddesinin 5 inci fıkrasına göre, atamasının yapılması uygun görülen adaylar, atama işlemleri yapılmadan önce, kamu kurum ve kuruluşları tarafından hazırlanan atama başvuru formunda kimlik, adli sicil, askerlik durum ve sağlık beyanında bulunurlar. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından kimlik, adli sicil, askerlik ve sağlık durumu hususlarında adaylardan yazılı beyanları dışında ayrıca bir belge talep edilmez. Adayların kimlik beyanlarının doğruluğu Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden veya doğrudan nüfus cüzdanı kontrol edilerek teyit edilir. Adayların askerlik ve adli sicil beyanlarının doğruluğu idare tarafından yetkili askeri ve adli mercilerden teyit edilir. Adayların atama işlemleri, atama başvuru formunda belirtilen bilgilerin teyidi sürecinin tamamlanması beklenmeksizin devam ettirilir.

Gerçeğe aykırı belge verdiği veya beyanda bulunduğu tespit edilenlerin atamaları yapılmaz, atamaları yapılmış ise iptal edilir, bu kişiler hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır. Gerçeğe aykırı belge verdikleri veya beyanda bulundukları tespit edilen adaylar hakkında yapılacak işlemler, atama başvuru formunda kamu kurum ve kuruluşları tarafından yazılı olarak belirtilir.

Memur Özlük Dosyası

15 Nisan 2011 tarih ve 27906 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan KAMU PERSONELİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 2)’ne göre;

“657 sayılı Kanunun 6111 sayılı Kanunla değiştirilen “Memur bilgi sistemi, özlük dosyası” başlıklı 109 uncu maddesinin son fıkrasında, “Özlük dosyalarının tutulma esasları ile özlük dosyalarında yer alacak belgelere ilişkin usûlve esaslar Devlet Personel Başkanlığınca belirlenir.” enilmektedir. Mezkur hükme istinaden aşağıdaki usul ve esaslara göre işlem yapılması gerekli görülmüştür.

1- Memurlar, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası esas alınarak kurumlarınca tutulacak personel bilgi sistemine kaydolunurlar. Burada memurun adı, soyadı, cinsiyeti, doğum tarihi ve yeri, öğrenimi, kadro unvanı ve derecesi, memuriyete başlama tarihi, memuriyetten ayrılma tarihi ve sebebi, sendika üyeliğine ilişkin bilgiler ile gerekli görülecek diğer mesleki bilgiler kaydedilir.

2- Kurumlarca her memura üzerinde memurun kurumu, adı, soyadı, unvanı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, fotoğrafı ve gerekli görülen diğer bilgilerin yer aldığı bir kurum kimlik belgesi verilir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B ve 4/C maddelerine göre istihdam edilenler, personel bilgi sistemine kaydolunur ve bunlara kurum kimlik belgesi verilir. Söz konusu personel için personel bilgi dosyası tutulur.

3- Her memur için bir özlük dosyası tutulur. Özlük dosyalarının itina ile doğru ve tarafsız bir şekilde tutulmasından personel birimleri sorumludur.

4- Özlük dosyaları memurların başarı, yeterlik ve ehliyetlerinin tespitinde, kademe ilerlemelerinde, derece yükselmelerinde, emekliye ayrılmalarında veya hizmetle ilişkilerinin kesilmesinde göz önünde bulundurulur.

5- Özlük dosyası sekiz bölümden oluşur:

Birinci bölümde; ilk-yeniden-naklen atamaya ilişkin belgeler,

İkinci bölümde; öğrenim durumu, bildiği yabancı diller ve derecesi, yaptığı lisansüstü eğitim-staj ve incelemeleri ile ilgili belgeler, katıldığı her türlü eğitim faaliyetine ilişkin belgeler, kendisi tarafından verilen yayın ve eserlerine ilişkin bilgiler,

Üçüncü bölümde; memurun kullandığı izinlere ilişkin belgeler,

Dördüncü bölümde; memur hakkında yapılan disiplin soruşturmalarına ilişkin evraklar ile verilen disiplin cezaları, yargı organlarınca memur hakkında verilmiş karar örnekleri, görevden uzaklaştırmaya ilişkin belgeler ile varsa inceleme, soruşturma ve denetim raporları,

Beşinci bölümde; kurumlarca gerekli görülmesi halinde memurun maaş, ücret, harcırah ve sair parasal haklarına ilişkin belgeler, emeklilik durumuna ilişkin belgeler, bakmakla yükümlü olduğu kişilere ilişkin bildirimler, mal beyannameleri ile sendika üyeliğine ilişkin belgeler,

Altıncı bölümde; memurun adaylık ve asli memurluğa atanmasına ilişkin belgeler, derece ve kademe ilerlemeleri, sınıf, yer, unvan, görev değişiklikleri ile ilgili belgeler, geçici görevlendirilmesine ilişkin belgeler,

Yedinci bölümde; ödül, başarı ve üstün başarı belgesi verilmesine ilişkin bilgi ve belgeler,

Sekizinci bölümde; askerlik durumu, mecburi hizmet yükümlülüğü ve özürlülük durumuna ilişkin belgeler ile yukarıdaki bölümler kapsamına girmeyen memurun hizmet durumuna ilişkin diğer mesleki bilgi ve belgeler,

Saklanır. 

6- Belgeler özlük dosyasının ilgili bölümüne, eski tarihli olan altta olacak şekilde, kronolojik sıraya göre yerleştirilir.

7- Bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşları, özlük dosyasında yer alan bilgilerden istihdam politikalarının tespiti ve uygulanmasında gerekli gördüklerini merkezde elektronik ortamda tutarlar.

8- Görevi herhangi bir şekilde sona eren memurların özlük dosyaları kurumlarınca saklanır.

9- Özlük dosyalarının tutulması ve muhafazasında özel hayatın gizliliği ilkesine riayet edilir. Özlük dosyası içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkili merciler dışındakilere açıklama yapılamaz, bilgi verilemez. Ayrıca kişinin rızası olmaksızın özlük dosyasındaki bilgiler ve kayıtlar esas alınarak kişi hakkında yayında bulunulamaz.   

10- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B ve 4/C maddelerine göre istihdam edilen personelin personel bilgi dosyasında; kronolojik sıraya göre sözleşmeler, öğrenim durumuna ilişkin belgeler, kurum içi yer ve unvan değişikliklerine ilişkin belgeler, izinler, sendika üyeliğine ilişkin bilgiler, sözleşme feshi ve hizmete yönelik diğer belgeler tutulur.”

Bu hükümler ve düzenlemeler çerçevesinde, sözleşmeli personel iken memur kadrosuna atanacakların özlük dosyalarında şu belgeler bulunmalıdır:

Birinci bölümde;

1- Sözleşmeli Personelin memur kadrosuna atanma isteğine ilişkin dilekçe

2- Atama onayı

İkinci bölümde;

1- Öğrenim durumunu gösterir belge

2- Bildiği yabancı diller ve derecesini gösterir belge

3- Yaptığı lisansüstü eğitim-staj ve incelemeleri ile ilgili belgeler

4- Katıldığı her türlü eğitim faaliyetine ilişkin belgeler, kendisi tarafından verilen yayın ve eserlerine ilişkin bilgiler

Üçüncü bölümde;

Memurun kullandığı izinlere ilişkin belgeler,

Dördüncü bölümde;

Memur hakkında yapılan disiplin soruşturmalarına ilişkin evraklar ile verilen disiplin cezaları, yargı organlarınca memur hakkında verilmiş karar örnekleri, görevden uzaklaştırmaya ilişkin belgeler ile varsa inceleme, soruşturma ve denetim raporları,

Beşinci bölümde;

Kurumlarca gerekli görülmesi halinde memurun maaş, ücret, harcırah ve sair parasal haklarına ilişkin belgeler, emeklilik durumuna ilişkin belgeler, bakmakla yükümlü olduğu kişilere ilişkin bildirimler, mal beyannameleri ile sendika üyeliğine ilişkin belgeler,

Altıncı bölümde;

Memurun adaylık ve asli memurluğa atanmasına ilişkin belgeler, derece ve kademe ilerlemeleri, sınıf, yer, unvan, görev değişiklikleri ile ilgili belgeler, geçici görevlendirilmesine ilişkin belgeler,

Yedinci bölümde;

Ödül, başarı ve üstün başarı belgesi verilmesine ilişkin bilgi ve belgeler,

Sekizinci bölümde;

Askerlik durumu, mecburi hizmet yükümlülüğü ve özürlülük durumuna ilişkin belgeler ile yukarıdaki bölümler kapsamına girmeyen memurun hizmet durumuna ilişkin diğer mesleki bilgi ve belgeler,

Buna göre atanacak olanlar, daha önce kurumlarında bulunan Diplomalarını tekrar ibraz etmek mecburiyetinde değillerdir.

Bunun haricinde yukarıda verilen hükümlerden de anlaşılacağı üzere, belge ibrazı değil beyanlarının alınması yeterli olmaktadır. Bu çerçevede ALINACAK BEYAN VE BELGELER;

Adli sicil kaydının bulunmadığına dair beyanda bulunmalıdırlar. Ayrıca adli sicilden kayıt almaları gerekmez.

Askerlik durumları ile ilgili beyanda bulunmalıdırlar.

Sağlık durumları ile ilgili beyanda bulunmalıdırlar.

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından kimlik, adli sicil, askerlik ve sağlık durumu hususlarında yazılı beyanları dışında ayrıca bir belge talep edilmez.

Kimlik beyanlarının doğruluğu Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden veya doğrudan nüfus cüzdanı kontrol edilerek teyit edilir.

Askerlik ve adli sicil beyanlarının doğruluğu idare tarafından yetkili askeri ve adli mercilerden teyit edilir.

Atama işlemleri, atama başvuru formunda belirtilen bilgilerin teyidi sürecinin tamamlanması beklenmeksizin devam ettirilir.

Gerçeğe aykırı belge verdiği veya beyanda bulunduğu tespit edilenlerin atamaları yapılmaz, atamaları yapılmış ise iptal edilir, bu kişiler hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır. Gerçeğe aykırı belge verdikleri veya beyanda bulundukları tespit edilen adaylar hakkında yapılacak işlemler, atama başvuru formunda kamu kurum ve kuruluşları tarafından yazılı olarak belirtilir.

BAŞVURULARIN YAPILMASI

Sözleşmeli personelden şartları tutan ve memur kadrolarına atanmak isteyenler bir dilekçe ile kurumlarının İnsan kaynakları ve Eğitim Müdürlüğüne veya bu görevi yürüten özlük birimlerine başvururlar.

Kurumlar, başvuru esnasında ekte yer alan Atama Başvuru Formununda doldurulup verilmesini talep etmek zorundadırlar.

Dilekçe Örneği

 

.................. BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

.......................

 

6495 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi ile 657 sayılı Kanuna eklenen geçici 41 inci madde hükmü gereğince, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi uyarınca sözleşmeli personel olarak çalıştırılmama esas olan .................................... kadrosuna atamamın yapılmasını istiyorum.

Gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim.

 

                                                                                                                                             ................................

                                                                                                                                             Sözleşmeli Personel

 

Başvurunun İşleme Alınması

Bu şekilde başvurusu alınan sözleşmeli personele, ekteki Atama Başvuru Formu’nun doldurulması gerekmektedir.

Atama başvuru formunu sayfanın sonundaki linkten indirebilirsiniz..

Bu şekilde başvuruları alınan ve 657 sayılı Kanunun 48 inci maddedeki şartları taşıdığı anlaşılanların atamalarının yapılmasında herhangi bir sakınca kalmayacaktır.

Yalnız, bşavurusu alınan sözleşmeli personelin öğrenim durumu itibariyle başlayacağı derece ve kademe belirlenecek, bu derece ve kademeye sözleşmeli personel olarak çalıştıkları sürelerin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla eklenecek ve ilgilinin kazanılmış hak aylık derecesi bulunacaktır([i]).

Bu işlemden sonra, ilgilinin hangi dereceye atanabileceği hesaplanacak ve sözleşmeli olarak çalıştırılmasına esas olan kadronun derecesinin atamaya uygunluğu kontrol edilecektir. (Not: Daha önceki açıklamalarımızda atamalarda dikkate alınacak hususlara yer verilmiştir.)

Sözleşmeli personelin kazanılmış hak aylık derecelerine göre atanabilecekleri dereceleri gösteren listemiz aşağıya çıkarılmıştır.

Buna göre, atanmasında kadro derecesi itibariyle engel olmayanlar, başka hiçbir işleme gerek kalmadan Personel Atama Onayı ile memurluğa atanacaklardır.

Eğer, kazanılmış hak aylık dereceleri, sözleşmeli personel olarak çalışmaya esas olan kadronun derecesine uygun değil ise, bu durumda yapılması gereken bir işlem daha söz konusu olacaktır.

Böyle bir durumda, belediyelerde belediye meclisi, birliklerde birlik meclisi, il özel idarelerinde ise il genel meclisinin gündemine söz konusukadroların derece değişikliği alınacak ve Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde ilgili kadroların dereceleri atanacak olan personelin kazanılmış hak aylık derecesine uygun hale getirilecektir. Bu meclis kararları kesinleştikten sonra da, yine Personel Atama Onayı ile atamaları gerçekleştirilecektir.

Personel Atama Onayı

T.C.

................................... BELEDİYE BAŞKANLIĞI

İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü

 

Sayı:                                                                                                                                                   .../.../2013

Konu: (ataması yapılacak kişinin ismi ve soyismi)

 

BAŞKANLIK MAKAMINA

 

Belediyemiz ....................... Müdürlüğü bünyesinde bulunan .... dereceli .................... kadrosunda sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken, ..../.../2013 tarihli dilekçesi ile 6495 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi ile 657 sayılı Kanuna eklenen geçici 41 inci madde hükmü gereğince, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi uyarınca sözleşmeli personel olarak çalıştırılmasına esas olan .................................... kadrosuna atanma isteğinde bulunan ..............................’ın;

.......................... Müdürlüğü bünyesinde bulunan .... dereceli ............ kadrosuna, kazanılmış hak aylık derece ve kademesi, sözleşmeli statüde geçen ....... yıl, .... aylık hizmeti ile ..... (örnek 6/2) olan ........ (örnek Mühendis) ......................... ‘ın, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ............ maddesi/maddeleri (duruma göre 45 ve 76 ncı maddelerin biri veya ikisi) çerçevesinde atanmasını;

Olurlarınıza arz ederim.

 

 

                                                                                                                             .......................................

                                                                                                                             İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü

 

 

Uygun görüşle arz ederim.

.../..../2013

(imza)

 

Adı Soyadı

Başkan Yardımcısı

 

 

OLUR

..../..../2013

 

Adı Soyadı

Belediye Başkanı

 

Not: 1- İl özel idareleri ile mahalli idare birliklerinde, kendi teşkilat yapılarına göre değişiklik yapılabilir. Uygun görüşle arz edecek ara makamların bulunmaması halinde, bu bölüm kullanılmayacaktır.

2- Bazı kurumlar, söz konusu atama onayını Personel Hareketleri Onayı ile yapabileceklerdir.

Ataması Yapılan Personele Tebliğ Yazısı Örneği

 

T.C.

................................... BELEDİYE BAŞKANLIĞI

İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü

Sayı:                                                                                                                                                   .../.../2013

Konu: Atama

 

Sayın .........................

.........................................

 

İlgi: a) ........................ tarih ve ....... sayılı dilekçeniz.

        b) Başkanlık Makamının ..................... tarih ve ............... sayılı Olurları.

 

İlgi (a) da kayıtlı dilekçeniz ile 6495 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi ile 657 sayılı Kanuna eklenen geçici 41 inci madde hükmü gereğince, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi uyarınca sözleşmeli personel olarak çalıştırılmanıza esas olan .......... dereceli .................................... kadrosuna atanma talebiniz, ilgi (b) olur ile uygun görülerek ..................... tarihi itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ............ maddesi/maddeleri (duruma göre 45 ve 76 ncı maddelerin biri veya ikisi) çerçevesinde .......................... Müdürlüğü bünyesinde bulunan .... dereceli ............ kadrosuna atamanız yapılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

 

 

                                                                                                                             .......................................

                                                                                                                             İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü

 

 

DAĞITIM:

Gereği İçin                                                                                        Bilgi İçin

1- Mali Hizmetleri Müdürlüğü                                                   1- İlgilinin adı ve soyadı

2- ........... Müdürlüğü (İlgilinin kadrosunun bulunduğu Müdürlük)

 

Ataması Yapılan Sözleşmeli Personelin Vermesi Gereken Diğer Belge ve Beyannameler

1- Mal Bildirimi Beyannamesi

Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik’in 3 üncü maddesinini birinci fıkrasının (d) bendine göre, genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluş veya alt kuruluşlarda, kamu iktisadi teşebbüsleri (iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları) ile bunlara bağlı müessese, bağlı ortaklık ve işletmelerde, özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan ve kamu hizmeti gören kurum ve kuruluşlar ile bunların alt kuruluşlarında veya komisyonlarında aylık, ücret ve ödenek almak suretiyle kamu hizmeti gören memurları, işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ile yönetim ve denetim kurulu üyeleri mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar.

Bu hüküm çerçevesinde, esas itibariyle sözleşmeli personel statüsünde olanların mal bildirimlerini vermeleri gerektiğinden, muhtemelen dosyalarında mal bildirimleri mevcuttur.

Ancak aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesine göre ise, mal bildirimlerinin 3 üncü maddede sayılan görevlere atanmada, göreve giriş için gerekli olan belgelerle birlikte verilmesi zorunludur.

Bu nednele, memurluğa atanan sözleşmeli personelin atama belgeleri ile birlikte mal bildiriminde bulunmaları zorunludur.

Zira aynı maddeye göre, belirtilen durumlarda mal bildirimi verilmedikçe atama işlemi yapılamaz.

2- Etik Sözleşmesi İmzalanması

Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in “Etik davranış ilkelerine uyma” başlıklı 23 üncü maddesine göre, kamu görevlileri, görevlerini yürütürken bu Yönetmelikte belirtilen etik davranış ilkelerine uymakla yükümlüdürler. Bu ilkeler, kamu görevlilerinin istihdamını düzenleyen mevzuat hükümlerinin bir parçasını oluşturur.

Yönetmeliğin 2 nci maddesine göre, bu Yönetmelik; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri, döner sermayeli kuruluşlar, mahalli idareler ve bunların birlikleri, kamu tüzel kişiliğini haiz olarak kurul, üst kurul, kurum, enstitü, teşebbüs, teşekkül, fon ve sair adlarla kurulmuş olan bütün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan; yönetim ve denetim kurulu ile kurul, üst kurul başkan ve üyeleri dahil tüm personeli kapsar.

Yine 23 üncü maddeye göre, bu Yönetmelik kapsamındaki kamu görevlileri, bir ay içinde, Ek-1’de yer alan "Etik Sözleşme" belgesini imzalamakla yükümlüdürler. Bu belge, personelin özlük dosyasına konur.

EK-1

Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi

Kamu hizmetinin her türlü özel çıkarın üzerinde olduğu ve kamu görevlisinin halkın hizmetinde bulunduğu bilinç ve anlayışıyla;

* Halkın günlük yaşamını kolaylaştırmak, ihtiyaçlarını en etkin, hızlı ve verimli biçimde karşılamak, hizmet kalitesini yükseltmek ve toplumun memnuniyetini artırmak için çalışmayı,

* Görevimi insan haklarına saygı, saydamlık, katılımcılık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme ve hukukun üstünlüğü ilkeleri doğrultusunda yerine getirmeyi,

* Dil, din, felsefi inanç, siyasi düşünce, ırk, yaş, bedensel engelli ve cinsiyet ayrımı yapmadan, fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalara meydan vermeden tarafsızlık içerisinde hizmet gereklerine uygun davranmayı,

* Görevimi, görevle ilişkisi bulunan hiçbir gerçek veya tüzel kişiden hediye almadan, maddi ve manevi fayda veya bu nitelikte herhangi bir çıkar sağlamadan, herhangi bir özel menfaat beklentisi içinde olmadan yerine getirmeyi,

* Kamu malları ve kaynaklarını kamusal amaçlar ve hizmet gerekleri dışında kullanmamayı ve kullandırmamayı, bu mal ve kaynakları israf etmemeyi,

* Kişilerin dilekçe, bilgi edinme, şikayet ve dava açma haklarına saygılı davranmayı, hizmetten yararlananlara, çalışma arkadaşlarıma ve diğer muhataplarıma karşı ilgili, nazik, ölçülü ve saygılı hareket etmeyi,

* Kamu Görevlileri Etik Kurulunca hazırlanan yönetmeliklerle belirlenen etik davranış ilke ve değerlerine bağlı olarak görev yapmayı ve hizmet sunmayı taahhüt ederim.

3- Yemin Belgesi

657 sayılı Kanunun 6 ncı maddesine göre, Devlet memurları, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına sadakatla bağlı kalmak ve milletin hizmetinde Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını sadakatla uygulamak zorundadırlar. Devlet memurları bu hususu “Asli Devlet Memurluğuna” atandıktan sonra en geç bir ay içinde kurumlarınca düzenlenecek merasimle yetkili amirlerin huzurunda yapacakları yeminle belirtirler ve özlük dosyalarına konulacak aşağıdaki “Yemin Belgesi” ni imzalayarak göreve başlarlar.

Yemin Metni

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Atatürk İnkılap ve İlkelerine, Anayasada ifadesi bulunan Türk Milliyetçiliğine sadakatla bağlı kalacağıma; Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını milletin hizmetinde olarak tarafsız ve eşitlik ilkelerine bağlı kalarak uygulayacağıma; Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyip, koruyup bunları geliştirmek için çalışacağıma; insan haklarına ve Anayasanın temel ilkelerine dayanan milli, demokratik, laik, bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilerek, bunları davranış halinde göstereceğime namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.

4- Askerlik Hizmetinin Belgelendirilmesi

Muvazzaf askerlik hizmetini yapanlar, Terhis Belgelerinin suretini ibraz ederek veya Askerlik Şubelerinden alacakları belgeyi kurumlarına ibraz etmelidirler.

 


[i] Askerlik hizmeti ve diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmışlıklarından kazanılmış hak aylık derecesine etki edecek süreler, atama gerçekleştirildikten sonra değerlendirileceğinden, atama esnasında dikkate alınmayacaktır.

İlgili Kanunlar

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.

Halil MEMİŞ

Makaleler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.