Zabıta ve İtfaiye Kadrolarından Diğer Kadrolara Atanma

  • 189
  • 19.12.2021
  • 1748

Açıklama

Halil MEMİŞ tarafından kaleme alınan bu değerlendirmede, zabıta veya itfaiye müdürü kadrolarına atanmak için gerekli şartlar ile zabıta veya itfaiye müdürü kadrosundan diğer müdür kadrolarına naklen atanma şartları, zabıta veya itfaiye müdürü kadrosu dışındaki zabıta kadrolarının diğer Genel İdare Hizmetleri Sınıfından hangi kadrolara denk olduğu ve bu kadrolara atanılabilmesinin şart ve usulü konu edilmiştir.

Makale

ZABITA VE İTFAİYE KADROLARINDAN DİĞER KADROLARA ATANMA

Halil MEMİŞ

MİARGEM Başkanı

1. Giriş

Gündemi uzun yıllardır işgal eden bir konudur zabıta kadrolarından diğer memur kadrolarına atanma hususu.

Gerek zabıta müdürü veya itfaiye müdürü kadrosunda olanların, gerekse diğer zabıta veya itfaiye kadrolarında bulunanların zabıta veya itfaiye teşkilatı dışındaki kadrolara atanmalarında nasıl davranılacağı, atanılmak istenen diğer kadroların görevde yükselmeye tabi olması durumunda nasıl harekete edileceği hep tereddüt yaratmıştır.

Hatta, belediye zabıta müdürü veya itfaiye müdürü kadrolarına atamaların görevde yükselme sınavına tabi tutulmadan yapılıp yapılamayacağı uzun yıllar tartışılmış, farklı görüşler ileri sürülmüştür. Hatta, biz de uzun süre zabıta müdürü veya itfaiye müdürü kadrosuna yapılacak atamaların görevde yükselme sınavı dışında tutulmaması gerektiğini değişik vesilelerle ifade etmiştik.

Ancak, 02.07.2020 tarih ve 31173 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik ile Belediye Zabıta Yönetmeliği ve Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nde yapılan ve 18 Aralık 2021 tarih ve 31693 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan değişikliklerle uygulamadaki tereddütler yasal çerçeveye oturtulmuş ve ortadan kaldırılmıştır.

Bu çerçevede konu iki başlık altında incelenecektir. Bunlardan birincisi zabıta veya itfaiye müdürü kadrolarına atanmak için gerekli şartlar ile zabıta veya itfaiye müdürü kadrosundan diğer müdür kadrolarına naklen atanma şartları, ikincisi ise zabıta veya itfaiye müdürü kadrosu dışındaki zabıta kadrolarının diğer Genel İdare Hizmetleri Sınıfından hangi kadrolara denk olduğu ve bu kadrolara atanılabilmesinin şart ve usulüdür. Ancak, bu hususlara geçmeden önce zabıta ve itfaiye personelinin atanması hususuna kısaca değinmek uygun olacaktır.

Öncelikle ifade edelim ki, Belediye Zabıta Yönetmeliğinde yapılan yeni değişiklikle belediye zabıta personeli “Belediye zabıta teşkilatındaki daire başkanı, müdür, şube müdürü, amir, komiser ve memurları” ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.

Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nde itfaiye personeli tanımı yapılmamış ise de belediye itfaiye personelini; belediye itfaiye teşkilatındaki daire başkanı, müdür, şube müdürü, amir, çavuş ve erleri olarak ifade edebiliriz.

2. Zabıta (İtfaiye) Şube Müdürü, Zabıta (İtfaiye) Amiri, Zabıta Komiseri ve İtfaiye Çavuşu Atanma Şartları

Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin 17 nci maddesine göre; “(1) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde sayılan unvanlardan zabıta daire başkanı ve zabıta müdürü dışındaki kadrolara yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır:

a) Zabıta şube müdürlüğüne atanabilmek için;

1) 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olmak.

2) En az iki yıl zabıta amiri kadrosunda veya altı yıl zabıta komiseri kadrosunda çalışmış olmak.

3) 1-4 dereceli kadrolara atanmak için 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süre kadar hizmeti bulunmak.

4) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak.

b) Zabıta amirliğine atanabilmek için;

1) En az lise mezunu olmak.

2) 4 yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl zabıta komiseri kadrosunda; 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl zabıta komiseri kadrosunda; lise ve dengi okul mezunları için dört yıl zabıta komiseri kadrosunda çalışmış olmak.

3) Yükseköğrenim mezunu olanların 1-4 dereceli kadrolara atanmaları için 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süre kadar hizmeti bulunmak.

4) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak.

c) Zabıta komiserliğine atanabilmek için;

1) En az lise mezunu olmak.

2) 4 yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl; 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl, lise ve dengi okul mezunları için dört yıl zabıta memuru kadrosunda çalışmış olmak.

3) Yükseköğrenim mezunu olanların 1-4 dereceli kadrolara atanmaları için 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süre kadar hizmeti bulunmak.

4) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak.

(2) Belediyeler, atanılacak görevin niteliği itibarıyla aranacak hizmet sürelerini, 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen hizmet sürelerini dikkate alarak belirler.

(3) Zabıta daire başkanı ve zabıta müdürü dışındaki diğer kadrolar için ikinci fıkrada belirtilen hizmet sürelerinin en az iki yılının zabıta teşkilatında geçmiş olması şarttır. Ancak, yeni kurulan belediyeler ile görevde yükselmeyle ilgili ilanlara başvuru olmaması halinde en az iki yıl çalışmış olmak şartı aranmaz.”

Benzer düzenlemeler Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 19 uncu maddesinde; itfaiye daire başkanı, itfaiye müdürü, itfaiye şube müdürü, itfaiye amiri ve itfaiye çavuşu kadroları için yapılmıştır.

“(1) Bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde sayılan unvanlardan itfaiye daire başkanı ve itfaiye müdürü dışındaki kadrolara yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır:

a) İtfaiye şube müdürlüğüne atanabilmek için;

1) Meslekle ilgili yükseköğrenimi bitirmiş veya en az 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olmak,

2) En az iki yıl itfaiye amiri veya altı yıl itfaiye çavuşu olarak çalışmış olmak,

3) 1-4 dereceli kadrolara atanmak için 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süre kadar hizmeti bulunmak,

4) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,

b) İtfaiye amirliğine atanabilmek için;

1) En az lise mezunu olmak,

2) Meslekle ilgili yükseköğrenim veya en az 4 yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl itfaiye çavuşu veya dört yıl itfaiye eri, 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl itfaiye çavuşu veya beş yıl itfaiye eri, lise ve dengi okul mezunları için dört yıl itfaiye çavuşu veya altı yıl itfaiye eri olarak çalışmış olmak,

3) Yükseköğrenim mezunu olanların 1-4 dereceli kadrolara atanmaları için 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süre kadar hizmeti bulunmak,

4) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,

c) İtfaiye çavuşluğuna atanabilmek için;

1) En az lise mezunu olmak,

2) Meslekle ilgili yükseköğrenim veya en az 4 yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl; 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl, lise ve dengi okul mezunları için dört yıl itfaiye eri olarak çalışmış olmak,

3) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,

gerekir.

(2) Belediyeler, atanılacak görevin niteliği itibarıyla aranacak hizmet sürelerini, 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen hizmet sürelerini dikkate alarak belirler.

(3) İtfaiye daire başkanı ve itfaiye müdürü dışındaki diğer kadrolar için ikinci fıkrada belirtilen hizmet sürelerinin en az iki yılının itfaiye teşkilatında geçmiş olması şarttır. Ancak, yeni kurulan belediyeler ile görevde yükselmeyle ilgili ilanlara başvuru olmaması halinde en az iki yıl çalışmış olmak şartı aranmaz.”

Açıklamalar, bu iki hüküm ortak bir şekilde değerlendirilerek yapılacaktır.

Belediye zabıta ve itfaiye personellerinden zabıta (itfaiye) şube müdürü, zabıta (itfaiye) amiri, zabıta komiseri ve itfaiye çavuşu kadrolarına atanabilmek için görevde yükselme sınavına girmek gerekmektedir. Görevde yükselme sınavına girebilmek için ise, diğer şartların yanında zabıta personeli için Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 17 nci ve Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 19 uncu maddelerinde belirtilen süreler kadar da zabıta veya itfaiye teşkilatı bünyesinde alt görevlerde, yani zabıta ve itfaiye teşkilatında çalışmış olmak gerekmektedir.

Bahsi geçen zabıta yönetmeliğinin 17 nci maddenin 3 üncü fıkrası ile itfaiye yönetmeliğinin 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan bir ayırımla, zabıta ve itfaiye daire başkanı ile zabıta ve itfaiye müdürü kadrosu dışındaki kadrolara atanabilmek için zabıta ve itfaiye teşkilatında en az iki yıl çalışmış olma şartı getirerek, daire başkanı, zabıta ve itfaiye müdürü kadroları için zabıta ve itfaiye teşkilatında çalışmış olmanın gerekmediği, ancak 657 sayılı Kanunun 68/B maddesine göre şartlarının tutması gerektiği hükme bağlanmıştır.

Yalnız bu düzenlemede, daire başkanı, zabıta ve itfaiye müdürü kadroları dışındaki kadrolar açısından göze çarpan bir çelişki bulunmaktadır.

Maddelerin 3 üncü fıkralarında daire başkanı ve müdür dışındaki diğer kadrolar için görevde yükselme sınavına girmek için gerekli olan hizmet sürelerinin en az iki yılının zabıta ve itfaiye teşkilatında geçmiş olmasının şart olduğu belirtilmiştir.

Bu düzenleme, kanaatimizce sadece daire başkanı ve müdür kadrolarına atanmak için zabıta ve itfaiye teşkilatında çalışma zorunluluğu bulunmaz şeklinde olmalıydı.

Zira; her iki maddenin ikinci fıkralarında;

- Diğer zabıta ve itfaiye personeli olan zabıta veya itfaiye şube müdürlüğüne atanabilmek için en az iki yıl zabıta veya itfaiye amiri kadrosunda veya altı yıl zabıta komiseri veya itfaiye çavuşu kadrosunda çalışmış olmanın gerektiği; 

- Zabıta amirliğine atanabilmek için 4 yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl zabıta komiseri kadrosunda; 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl zabıta komiseri kadrosunda; lise ve dengi okul mezunları için dört yıl zabıta komiseri kadrosunda çalışmış olmanın gerektiği; 

- İtfaiye amirliğine atanabilmek için 4 yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl itfaiye çavuşu kadrosunda veya dört yıl itfaiye eri kadrosunda; 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl itfaiye çavuşu ve beş yıl itfaiye eri kadrosunda; lise ve dengi okul mezunları için dört yıl itfaiye çavuşu ve altı yıl itfaiye eri kadrosunda çalışmış olmanın gerektiği; 

- Zabıta komiserliğine atanabilmek için ise 4 yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl; 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl, lise ve dengi okul mezunları için dört yıl zabıta memuru kadrosunda çalışmış olmanın gerektiği;

- İtfaiye çavuşluğuna atanabilmek için ise dört yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl; 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl, lise ve dengi okul mezunları için dört yıl itfaiye eri kadrosunda çalışmış olmanın gerektiği;

hükme bağlanmıştır.

Dolayısıyla, bu kadrolara atanabilmek için öngörülen alt görevlerde bekleme (çalışma) süreleri her halükarda ve mecburen zabıta veya itfaiye teşkilatında geçeceğinden, maddelerin 3 üncü fıkrasında düzenlenen en az iki yıllık sürenin hiçbir anlamı kalmamaktadır. 

3. Zabıta (İtfaiye) Daire Başkanı ve Zabıta (İtfaiye) Müdürü Kadrolarına Atanma Şartları

Yukarıda bahsini ettiğimiz Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin değişik 17 nci maddesinin 3 üncü fıkrası ve Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nin değişik 19 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasına göre; zabıta (itfaiye) daire başkanı ve zabıta (itfaiye) müdürü kadroları için, bu kadrolar dışındaki diğer kadrolar için aranan hizmet sürelerinin en az iki yılının zabıta teşkilatında geçmiş olması şartı aranmayacaktır.

Bu kadrolara atanabilmek için, daire başkanı kadrosunun sadece 1 inci dereceden, zabıta veya itfaiye müdürü kadrosunun ise 1-4 üncü dereceden ihdas edilebilmesi kısıtı nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 68/B maddesindeki şartları taşımak ve en az iki yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak yeterli olacaktır.

Buna göre; 1 inci derece daire başkanı ve 1 ve 2 nci derece müdür kadrosuna atanacak olan memurun 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olması halinde 10 yıl, 2 yıllık yükseköğrenim mezunu olması halinde 12 yıl hizmeti olması; 3 ve 4 üncü dereceli zabıta müdürü kadrosuna atanacak olan memurun 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olması halinde 8 yıl, 2 yıllık yükseköğrenim mezunu olması halinde 10 yıl hizmeti olması gerekmektedir. Bu hizmet sürelerinin nasıl hesaplanacağı hususu için, Kanunun 68/B maddesindeki düzenlemeye bakmak gerekmektedir.

4. Zabıta (İtfaiye) Daire Başkanı ve Zabıta (İtfaiye) Müdürü Kadrolarından Genel İdare Hizmeti Sınıfındaki Diğer Kadrolara Atanma

Öncelikle bu analizde, daire başkanlarını ayırmamız gerektiğini ifade etmeliyiz. Daire başkanlığı kadroları zaten görevde yükselme yönetmeliği kapsamında olmayan ve görevde yükselme sınavı gerektirmeyen kadrolar olduğundan, bu kadrodan alınıp başka kadrolara atanma hususunu genel hükümler çerçevesinde değerlendirmek uygun olacaktır.

Buna karşılık, diğer daire başkanlıkları, zabıta veya itfaiye daire daire başkanlığı ve belediye başkan yardımcılıkları kadrolarında, diğer bir ifade ile Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik’in 19 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının (c) bendinde de belirtildiği üzere Yönetmelik kapsamı dışında bulunan daha üst görevlerde en az altı ay süreyle çalışmış/atanmış olanlar, eşit görevlere ve alt görevlerde aranan diğer şartları taşımak suretiyle çalışma süresi şartına uymadan yönetim hizmetleri grubu, araştırma, planlama ve savunma hizmetleri grubu ve hukuk hizmetleri grubunda gösterilen kadrolar ile unvan değişikliğine tabi kadrolara sınavsız, genel hükümlere göre atanabilirler. 

Diğer hizmet gruplarında, yani bilgi işlem hizmetleri grubu, idari hizmetler grubu ve yardımcı hizmetler grubunda gösterilen/yer alan kadrolara ise en az altı ay çalışmış olma şartı aranmadan atanabilirler.

Zabıta veya itfaiye müdürü kadrosunda görev yapanların, genel idare hizmetleri sınıfından müdür veya görevde yükselmeye tabi daha alt görevlere atanabilmeleri için ise, zabıta veya itfaiye müdürü kadrosunda iki yıl süre ile görev yapmaları gerekmektedir.

Bu düzenleme Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik’in 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde düzenlenmiştir. 

Öncelikle belirtelim ki, birinci fıkraya göre zabıta (ve itfaiye) personelinin anılan Yönetmelik kapsamındaki görevde yükselmeye tabi kadrolara atanmalarında unvan denklikleri esas alınır. 

Bu çerçevede değerlendirdiğimizde; zabıta müdürü (ve itfaiye müdürü) kadrolarında en az iki yıl görev yapanlar, diğer müdür kadrolarına unvan denkliği bulunması nedeniyle ve yukarıda bahsini ettiğimiz 19 uncu maddenin birinci fıkrasının (c) bendindeki hükümlere göre daha alt görevlere, alt görevlerde çalışma süresi şartı hariç olmak üzere, aranan diğer özel şartları taşımaları kaydıyla, sınavsız, genel hükümlere göre atanabilirler.

Özetle; zabıta müdürü kadrosunda bulunanlar yönetim hizmetleri grubundaki müdür ve diğer kadrolar ile diğer hizmet gruplarındaki kadrolara sınavsız, genel hükümlere göre atanabilirler. 

5. Zabıta (İtfaiye) Şube Müdürü, Zabıta (İtfaiye) Amiri, Zabıta Komiseri, İtfaiye Çavuşu, Zabıta Memuru ve İtfaiye Eri Kadrolarından Diğer Kadrolara Atanma

Bu husus, Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik’in 20 inci maddesinin birinci fıkrasında düzenlenmiştir. Buna göre;

5.1. Zabıta şube müdürü ve itfaiye şube müdürü kadrosunda görev yapanlar, müdür, şube müdürü kadrolarına atanabilirler. Ayrıca, hukuk müşaviri, çözümleyici, uzman, sivil savunma uzmanı kadroları ile daha alt düzeydeki diğer kadrolara da atanabilirler.

5.2. Zabıta amiri ve itfaiye amiri kadrosunda görev yapanlar, koruma ve güvenlik görevlisi amiri, şef, koruma ve güvenlik şefi, bando şefi kadroları ve çözümleyici kadrosu ile daha alt düzeydeki diğer kadrolara atanabilirler.

5.3. Zabıta komiseri ve itfaiye çavuşu kadrolarında görev yapanlar, çözümleyici, ayniyat saymanı, muhasebeci, kontrol memuru, eğitmen kadroları ile daha alt düzeydeki diğer kadrolara atanabilirler.

5.4. Zabıta memuru ve itfaiye eri kadrolarında görev yapanlar, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, anbar memuru, ayniyat memuru, belediye trafik memuru, bilet satış memuru, evlendirme memuru, gemi adamı, koruma ve güvenlik görevlisi, gişe memuru, memur, mutemet, sayaç memuru, tahsildar, şoför kadroları ile daha alt düzeydeki diğer kadrolara atanabilirler.

Bu şekilde sınavsız yapılacak atamalarda, alt görevlerde çalışma süresi şartı aranmayacak, ancak atanılacak kadro için aranan diğer özel şartların taşınmasına dikkat edilecek, o şartları taşımayanlar atanamayacaktır.

Yukarıda bahsedilen personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar; 

a) Atanılacak görev için aranan toplam hizmet süresine sahip olmaları ve mevzuatla aranan öğrenim ve sertifika gibi belgelere sahip olma şartlarını taşımaları kaydıyla, koruma ve güvenlik görevlisi amiri, şef, koruma ve güvenlik şefi, bando şefi, hukuk müşaviri, çözümleyici, uzman, sivil savunma uzmanı, ayniyat saymanı, muhasebeci, kontrol memuru, eğitmen, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, anbar memuru, ayniyat memuru, belediye trafik memuru, bilet satış memuru, evlendirme memuru, gemi adamı, koruma ve güvenlik görevlisi, gişe memuru, memur, mutemet, sayaç memuru, tahsildar, şoför kadrolarına görevde yükselme sınavına tabi tutulmadan, genel hükümlere göre atanabilir.

b) Unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle ihraz ettikleri unvanlara ilişkin kadrolara sınavsız, genel hükümlere göre atanabilirler.

6. Sonuç

Zabıta ve itfaiye teşkilatında müdür veya daha alt seviyede görev yapanların, diğer memuriyetlere geçişlerinde kadro ve unvan denkliği uzun yıllardır üzerinde tartışılan konulardandır. Bu çerçevede tartışma konusu olan bir başka hususta, zabıta veya itfaiye müdürü kadrosunda bulunanların, diğer müdür kadrolarına atanmalarının nasıl mümkün olabileceği hususudur.

Aynı zamanda, zabıta ve itfaiye müdürü kadrolarına yapılacak atamaların görevde yükselme yönetmeliği kapsamında olup olmadığı, 657 sayılı Kanunun 68/B maddesindeki şartları taşıyanların bu kadrolara görevde yükselme sınavına tabi tutulmadan atanıp atanamayacağı da uzun yıllardır süren bir tartışmadır.

Bu tartışmaların bir kısmı 02.07.2020 tarih ve 31173 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik ile ortadan kaldırılmıştı.

Tartışmaların kalan kısmı ise Belediye Zabıta Yönetmeliği ve Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nde yapılan ve 18 Aralık 2021 tarih ve 31693 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan değişikliklerle sonlandırılmıştır.

Zabıta ve itfaiye yönetmeliklerinde yapılan değişikliklerle; zabıta ve itfaiye müdürü kadrolarına yapılacak atamalarda, bu kadrolara atanacakların zabıta veya itfaiye teşkilatında en az iki yıl süre ile görev yapmalarının zorunlu olup olmadığı tereddütü ortadan kaldırılmıştır. 

Böylelikle, bir memurun zabıta veya itfaiye müdürü kadrosuna 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 68/B maddesinde aranan şartlar dışında başka bir şart ve süre kaydına tabi tutulmadan, yani teşkilat içerisinde görev yapma zorunluluğu olmadan atanabilmesi gerektiği net bir şekilde ortaya konmuştur. Örneğin; belediyenin veya başka bire kurumun herhangi bir kadrosunda bulunan, en az iki yıllık yükseköğrenim mezunu memur, Kanunun 68/B maddesindeki şartları taşıyor ise anılan müdür kadrolarına atanabilecektir.

Uygulamada karıştırılan bir husus ise; zabıta veya itfaiye müdürü olarak görev yapanların herhangi bir süre kaydına tabi olmadan başka müdür kadrolarına atanıp atanamayacağı hususudur. Söz konusu müdür kadrolarına atanmış olanların, diğer müdür kadrolarına atanabilmeleri için süre şartı bulunmaktadır. Bu düzenleme, Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik’te yer almaktadır. Buna göre, zabıta veya itfaiye müdürü kadrolarında asaleten en az iki yıl görev yapmayanlar, diğer müdür kadrolarına atanamazlar. Burada üzerinde durulması gereken bir başka husus ise, iki yıllık yükseköğrenim mezunlarının 657 sayılı Kanunun 68/B’deki süre şartlarını taşımaları kaydıyla zabıta veya itfaiye müdürü olarak atanabilmelerine rağmen, bunların bu kadroda iki yıl çalıştıktan sonra dahi olsa diğer müdür kadrolarına atanmalarının mümkün olamayacağıdır. Zira diğer müdür kadrolarına atanabilmek için öğrenim şartı, en az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olmaktır.

Belediyelerimizde, özellikle Sayıştay veya İçişleri Bakanlığı denetimleri sonucunda, itfaiye veya zabıta teşkilatında en az iki yıl çalışmamış olanların, 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi hükümleri çerçevesinde itfaiye veya zabıta müdürü kadrolarına atanmalarının sınırlı sayıda da olsa usulsüz atama olarak addedilerek atamaların ön inceleme ve bu atamalardan dolayı ilgililere yapılan maaş ödemelerinin de kamu zararı olarak değerlendirilmesi söz konusu olmuştur. İfade etmeliyiz ki; esas itibariyle bu atamaların değişiklikten önceki düzenlemelere göre de usulsüz addedilmesi ve yapılan maaş ödemelerinin kamu zararı yapılması mümkün olmamakla beraber, yapılan son değişikliklerden sonra bu yöndeki işlemlerin tamamı mesnetsiz kalmıştır.

Dolayısıyla ön incelemeye veya kamu zararına tabi tutulan bu tür işlemlerin, ön incelemeleri ve kamu zararı değerlendirmelerinin tamamen mesnetsiz kalması nedeniyle, varsa bu tür kamu zararı tekliflerinin kamu zararı olarak değerlendirilmemesi, ön incelemelerinde işlem tesis edenlerin lehine sonuçlandırılması kaçınılmaz bir zorunluluktur.

Önemli Uyarı

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri uyarınca bu yazının izinsiz iktibas edilmesi, sosyal medya veya iletişim grupları yoluyla ya da başka herhangi bir şekilde yayılması ve çoğaltılması yasaktır.

Halil MEMİŞ

Makaleler hakkında kişisel notlar alabilirsiniz. Aldığınız notları yalnızca siz görebilirsiniz.